Belgische Federale Overheid

met Vietnam

Vlaamse en Franstalige rectoren tekenen voor verdere samenwerking met Vietnam

Datum: 29 april 2011

Van 10 tot 16 april 2011 bracht een delegatie van rectoren en vertegenwoordigers van Vlaamse en Franstalige universiteiten een bezoek aan Vietnam. Het bezoek had als doel nieuwe vormen van samenwerking tussen het hoger onderwijs in België en Vietnam te exploreren. De delegatie bezocht verschillende Vietnamese universiteiten. Het hoogtepunt was de ondertekening van een Memorandum of Understanding over verdere samenwerking tussen de Belgische en Vietnamese universiteiten.

Het bezoek aan Vietnam was een initiatief van de Belgische ambassadeur in Vietnam, Hubert Cooreman, en rector Paul Van Cauwenberge (UGent). Aan Vlaamse kant coördineerde VLIR-UOS de zending, aan Franstalige kant CIUF-CIRI.

Memorandum of understanding voor nieuwe samenwerking De delegatie bracht bezoeken aan universiteiten in Hue, Hanoi, Can Tho, en Ho Chi Minh City. In Hanoi vond een gezamenlijk seminarie plaats waar alle Belgische en de belangrijkste Vietnamese universiteiten een Memorandum of Understanding ondertekenden, in het bijzijn van de Belgische ambassadeur en het Vietnamese ministerie van Onderwijs. De verschillende partijen engageren zich onder meer om nieuwe samenwerking op te zetten in de vorm van credit exchange, joint and double degree curricula, gezamenlijk onderzoek, doctoral schools, technology transfer, waarbij tevens geëxperimenteerd zal worden met formules van publiek-private samenwerking. Ook zal onderzocht worden of de bilaterale beurzenprogramma's van beide landen op elkaar kunnen worden afgestemd.

Duurzame partnerschappen tussen Vlaanderen en Vietnam Vietnam is een belangrijk land voor de Belgische universiteiten en een partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. De samenwerking tussen Vlaamse en Vietnamese universiteiten kreeg vooral vorm vanaf 1998, in de schoot van het VLIR-UOS programma Institutionele Universitaire Samenwerking, met Hanoi University of Science and Technology en Can Tho University. Mede dankzij deze samenwerking en de financiering van de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking, hebben beide Vietnamese universiteiten een ware transformatie doorgemaakt. Terwijl ze in 1998 nauwelijks aan onderzoek deden en de internationale relaties nog in de kinderschoenen stonden, zijn ze uitgegroeid tot dynamische onderwijs- en onderzoeksinstellingen met samenwerkingsverbanden wereldwijd.

Vietbelalumni.org
Een ander speerpunt in de samenwerking met Vietnam zijn de beurzen. VLIR-UOS heeft het voorbije decennium sterk geïnvesteerd in doctoraatsbeurzen, masterbeurzen en beurzen voor professionele trainings. Zo hebben tussen 2004 en 2010 85 Vietnamezen een VLIR-UOS-beurs ontvangen om een master te volgen aan een Vlaamse universiteit, 59 een training en 26 een doctoraatsopleiding. Heel wat voormalige bursalen aan Vlaamse universiteiten bekleden vandaag topposities in Vietnam, zowel in de politiek, de bedrijfswereld als de academische wereld. Tijdens het seminarie in Hanoi werd de website van Vietnamese alumni voorgesteld (www.vietbelalumni.org), die werd ontwikkeld door de Belgische ontwikkelingssamenwerking in Hanoi.

VLIR-UOS: www.vliruos.be
CIUF-CUD: www.cud.be