Project Gemeente Westland

krijgen koninklijke onderscheiding

Westlanders krijgen koninklijke onderscheiding

Publicatiedatum: 29-04-2011

Ter gelegenheid van Koninginnedag heeft burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland op vrijdag 29 april a.s. koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De feestelijke uitreiking vond plaats in De Leuningjes in Poeldijk.
In totaal ontvingen 18 Westlanders en een inwoonster van Den Haag met verdiensten voor het Westland een koninklijke onderscheiding.

De volgende personen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer W.A. van Leeuwen te Wateringen is sinds 1994 actief als voorlichter van patiënten, hulpverleners en verzorgenden over stembandloosheid. Daarnaast is hij bestuurslid (sinds 1996 voorzitter) van de NSvG Kring Den Haag, tevens afgevaardigde in de landelijke Kringraad. Decorandus is verder sinds 1996 lid van de werkgroep Patiëntenverenigingen van het Integraal Kankercentrum West (IKW). Ook was hij van 1975 tot 1992 penningmeester van de Postduivenclub Wateringen.

De heer A.L. Palache te Naaldwijk was vele jaren duikinstructeur en voorzitter van de duikvereniging Amphibius in Den Haag. Sinds 1990 is hij duikinstructeur van de onderwatersportvereniging Palmare te Voorschoten. Van deze vereniging is hij ook voorzitter. Vanaf 1990 is hij vrijwilliger bij de Nederlandse Onderwatersportbond, onder meer in de functie van docent en bestuurslid. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Stichting Nationaal Duikcentrum en was hij voorzitter van de CvFF, een college van onderwaterfotografen en
-filmers.

De volgende personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw P.H. Vijverberg- Zwinkels te Honselersdijk is vanaf 1990 actief als vrijwilliger bij de parochie OLV van Goeden Raad in Honselersdijk. Onder meer is zij organisator van de jaarlijkse kerstmarkt en de jaarlijkse contactdag voor missionarissen en zusters. Ook was zij 10 jaar lang begeleider van het Jongerenpastoraat en 20 jaar lid van de projectgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede. Verder is zij vicevoorzitter van het Parochieel Ouderenwerk en secretaris/penningmeester van het Honsels Oranje team.

De heer W.J. van Steekelenburg te Kwintsheul is vanaf 1994 als vrijwilliger betrokken bij het samenstellen van het verenigingsblad van de Sportfederatie Quintus. Ook is hij actief binnen de Jeu de Boulesafdeling van deze sportfederatie en was hij lid van het feestcomité van het koor van de Andreasparochie in Kwintsheul.

De heer J.J. van den Ende te 's-Gravenzande is sinds 1965 actief in het kerkenwerk, onder meer als leider van het jeugdwerk, jeugdouderling en verteller tijdens de kindernevendienst. Ook was hij van 1972 tot 1989 secretaris van de bazaarcommissie van De Kiem. In diverse periodes was hij wijkouderling en sinds 2002 is hij hulpkoster van de Noorderkerk in 's-Gravenzande. Verder is hij sinds 2005 vrijwilliger bij de Kreekbus die ouderen en mindervaliden vervoert.

Mevrouw J. de Wilde - van der Leek te Monster is vanaf 1972 als vrijwilliger actief binnen de vrouwenbeweging Passage. Daarnaast is zij sinds 1993 penningmeester van de ZWO-commissie van de Hervormde Gemeente Ter Heijde. Binnen die gemeente zet zij zich op vele gebieden in, onder meer als lid van de werkgroep Zangdiensten en ondersteuner van het College van kerkrentmeesters, de ouderlingen en de Bazaarcommissie.

De heer P.G.H. van der Ende te De Lier is 50 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Westland/West, onder meer als bestuurslid voor het taakveld sociaal-medische zorg en internationale betrekkingen.. Daarnaast was hij van 1971 tot 1984 lid van de Parochieraad van de R.K. kerk in De Lier en tevens lid van de Raad van Kerken. Van 1981 tot 1997 was hij vrijwilliger voor Pax Christie Kinderhulp en vanaf 2000 is hij vrijwilliger in De Kreek in 's-Gravenzande.

Mevrouw N. Hendriks - van der Wel te Naaldwijk is vanaf 1985 vrijwilliger bij het verzorgingshuis Pijletuinenhof-Rozenhof, onder meer als lid van de cliëntenraad. Ook is zij sinds 1980 vrijwilliger bij en diaken van de Protestantse Gemeente in Naaldwijk. Vanaf 1999 is zij zorgvrijwilliger tijdens de diaconale vakantieweken. Ook was zij vele jaren mantelzorger en pleegouder van uit huis geplaatste kinderen.

De heer A.J.R. van den Enden te Honselersdijk was van 1971 tot 1986 bestuurslid en later vrijwilliger bij voetbalvereniging RKVV Westlandia te Naaldwijk. Sinds 1986 houdt hij zich vooral bezig met het onderhoud van het sportpark. Ook is hij sinds 1968 correspondent sportnieuws bij het nieuwsblad voor Westlandse missionarissen in het buitenland. Van 1986 tot 2003 was hij lid van de financiële commissie van de parochie OLV van Goeden Raad in Honselersdijk.

De heer N.H.A van der Arend te Monster was gedurende 16 jaar vicevoorzitter van de stichting sociaal-cultureel centrum De Leuningjes in Poeldijk. Sinds 1992 is hij als vrijwilliger actief bij de Rotary Westland. In 2001 was hij medeoprichter van de jeu de boulesvereniging Mon Boule, waarvan hij ook meerdere jaren bestuurslid was. Daarnaast was hij van 1983 tot 1991 2e voorzitter van de Rabobank Midden Westland en is hij vrijwilliger bij de Plusbus.

Mevrouw C.F. van der Pol te Den Haag is sinds 1984 actief op cultureel gebied, onder meer als vrijwilliger bij zanggroep La Matinata, bestuurslid van het koor Kunst voor het Volk in Naaldwijk, oprichter en begeleider van zangkoren in de Rozenhof en bestuurslid van de Culturele Raad Naaldwijk. Verder was zij vele jaren bestuurslid van de Sociëteit voor alle gezindten, de commissie Samenwerkende Ouderenbonden Naaldwijk, de stichting Gecoördineerd Ouderenbeleid en de Cliëntenraad van de Pijletuinenhof/Rozenhof. Ook is zij sinds 1980 actief geweest binnen politieke organisaties, waaronder de PvdA Naaldwijk en Progressief Westland.

De heer M.W. Diepeveen te Wateringen was 35 jaar lang organist bij erediensten, trouwdiensten en uitvaartdiensten in de Gereformeerde kerk De Lichtbron in Wateringen. Vanaf 1989 is hij begeleider van de cantorij. Ook was hij van 1994 tot 2007 redactielid van het blad Kerkcontact en is hij vrijwilliger bij het Kerkelijk Bureau.

De heer W. van der Kraaij te De Lier was van 1960 tot 1987 vrijwilliger bij het Christelijk Showkorps Excelsior in Delft. Van 1964 tot 1969 was hij actief als vrijwilliger bij de Christelijke Voetbalclub Delft. Sinds 2007 is hij vrijwilliger/promotor van het Reünie Tamboer Korps Ouwestomp Ook was hij vrijwilliger bij Manege Stal van Duin in Nootdorp en lid van de klachtencommissie van Patrimonium in Den Haag.

Mevrouw L.C.M. Zwinkels - Meijer te Monster heeft sinds 1971 vele bestuursfuncties vervuld binnen het onderwijs en de Rooms-katholieke kerk in Westland. Zo was zij bestuurslid van de RK lagere scholen in Naaldwijk en voorzitter van de LHNO-school Naaldwijk. Vanuit deze functies heeft zij zich actief ingezet voor samenwerking tussen en later fusie van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Westland. Daarnaast was zij actief als bestuurslid van de R.K. parochie in Honselersdijk, lid van de Dekanatenraad in Poeldijk en (bestuurs)lid van de Pastorale Raad van het Bisdom Rotterdam. Ook was zij voorzitter van De Zonnebloem, afdeling Monster/Ter Heijde.

De heer C.A. van Dijk te 's-Gravenzande is sinds 1961 actief als vrijwilliger, onder andere als bestuurslid, bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Westland-West. Van 1980 tot 2002 was hij bestuurslid van de tuinbouwstandsorganisatie LTO 's-Gravenzande en van 2001 tot 2010 bestuurslid van de buurtvereniging Algemeen Belang Heenweg.

De heer J.P. van Ruijven te De Lier was van 1965 tot 1996 lid, later voorzitter, van het kringbestuur van de LTB De Lier, later WLTO. Ook was hij gedurende vele jaren onder meer lid van de commissie van advies van de Tuinbouwschool Naaldwijk, de School voor Levensmiddelentechniek in Delft, het AOC Holand College in De Lier en het Cursus Centrum de Lier. Verder was hij van 1974 tot 1989 bestuurslid van de carnavalsvereniging De Theebukkers. Sinds 1998 is hij secretaris van het Comité Interkerkelijke Kerstmeeting in de Lier.

Mevrouw G.J.C. Wooning - Zwinkels te Honselersdijk is vanaf 1983 wijkcontactpersoon voor de R.K.parochie OLV van Goeden Raad in Honselersdijk. Ook is zij sinds 1990 lid van de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede waar zij deel uitmaakt van de winkelgroep. Daarnaast is zij al 21 jaar lang medeorganisator van de jaarlijkse Kerstmarkt.

De heer W.J. van Dijk te Monster heeft als bedrijfsleider van de Druiventuin in Monster veel vrijwilligers gestimuleerd en bovenmatige activiteiten ontplooid om de druiventeelt in Westland in stand te houden. Daarnaast is hij sinds 1994 voorzitter van de Stichting ter behartiging van de belangen van de Vereniging Scouting Polanen Monster. Ook is hij sinds 2007 actief lid van de Buurtpreventie Monster/Ter Heijde.

Mevrouw M.C.M. Zondag - van Benthem te 's-Gravenzande is van 1980 tot 2006 vrijwilliger geweest bij verpleeghuis De Kreek in 's-Gravenzande. Sinds 2006 is zij actief binnen de vereniging van gepensioneerden van Chevron/Texaco. Ook was zij gedurende 16 jaar als vrijwilliger betrokken bij de Hockeyvereniging Westland. Daarnaast zet zij zich vanaf 1994 in voor de Kunstuitleen in 's-Gravenzande.