Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2011

Lintjesregen in Leidschendam-Voorburg

29 april 2011 - Aan acht inwoners van Leidschendam-Voorburg is vandaag een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Zij ontvingen de onderscheiding in Huize Swaensteyn in Voorburg uit handen van burgemeester Hans van der Sluijs.

* Mevrouw Jasperse-van den Driest - Leidschendam
* Mevrouw Kalkhoven - Voorburg

* De heer Mast - Voorburg

* De heer Matthijssen - Leidschendam

* Mevrouw Bleeker-Van den Nouland - Leidschendam
* De heer Snijders - Leidschendam

* Mevrouw van Bohemen-Zonneveld - Leidschendam
* De heer Van Ostaijen - Leidschendam

* De heer Schellings - Leidschendam

Mevrouw Jasperse-van den Driest (80) uit Leidschendam is ruim 40 jaar een actief vrijwilligster.
Van 1968 tot 1998 was zij actief binnen de `ritdiensten' van de Gereformeerde Kerk in Leidschendam. Zij bracht samen met een team mensen naar de kerk die slecht ter been waren. Zij was ook verantwoordelijk voor het samenstellen van het rooster voor de ritdiensten.

Van 1968 tot heden is zij lid van het comité Meeleven. Zij maakte kennis met de nieuwe leden van de Gereformeerde gemeente en was de contactdame van 15 adressen.
Van 1980 tot 1988 was zij ouderling. Van 1969 tot 2009 actief lid van de Christelijke Oratorium-vereniging (COV) en betrokken bij tal van activiteiten van de COV.
Mevrouw Jasperse-van den Driest is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

---

Mevrouw Kalkhoven (77) uit Voorburg is ruim 35 jaar, sinds 1975, onafgebroken actief als vrijwilligster bij waterscouting Rijswijkse Meeuwen, Watergeuzen, de RMWG. Deze scoutinggroep heeft ruim 100 leden. Iedere zaterdagochtend geeft zij met drie andere leidsters invulling aan het scoutingspel voor een groep van twintig meisjes in de leeftijd van 7 tot 10 jaar.

Al 35 jaar gaat zij mee met het jaarlijkse zomerkamp waarbij ongeveer twintig kinderen en zes volwassenen meegaan. Met dagelijks een vol programma met (water) sport en scouting spel.
Samen met drie vrijwilligers verzorgt zij al 35 jaar de Nieuwjaarsmaaltijd voor ongeveer 150 personen. Van inkoop, het bereiden van de maaltijd, tot en met het klaarzetten enzovoorts. Incidenteel is er een groepsweekend op het zeeverkenners eiland bij de Kagerplassen. Alle afdelingen van de RMWG nemen hier aan deel. Zij begeleidt in dat weekend de kaboutergroep.
Mevrouw Kalkhoven benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---

De heer Mast (75) uit Voorburg is ruim 20 jaar vrijwilliger bij diverse organisaties en verenigingen.
Van 1999 tot 2008 penningmeester van de AVVN, een landelijke organisatie voor hobbytuinders verenigingen in Utrecht. In deze periode heeft hij de bouw van het nieuwe Activiteiten- en Informatiecentrum van de AVVN in Utrecht in financieel opzicht uitstekend begeleid. Van 2008 tot heden heeft hij binnen de vereniging de functie van consul. In deze functie onderhoudt hij namens de AVVN de contacten met diverse hobbytuinders verenigingen.

Van 1990 tot 2000 bestuurslid van tuindersvereniging Arentsburgh en van 2000 tot heden bestuurslid van tuindersvereniging Essesteijn.

Van 1993 tot 2006 was hij vicevoorzitter van het bestuur van de ' Stichting Molen de Vlieger' te Voorburg en heeft grote verdiensten gehad voor de activiteiten betreffende de molen. Het museum in Molen de Vlieger bestaat ruim tien jaar. Hij was de bedenker van het museum en heeft met veel zorg en deskundigheid het museum ingericht en educatieve activiteiten op touw gezet. In 2003 heeft hij in overleg met de gemeente een leskist ontwikkeld voor de basisscholen, met speciale aandacht voor de Vliegermolen, molen de Salamander en de Drie Molens in Stompwijk. De leskist bevat video's, boekjes, folders en lesopdrachten.

De heer Mast zet zich in voor de organisatie van de fietsroutes tijdens de jaarlijkse Nationale Molen-en Gemalentocht en de Landelijke Fietsdag met de Vliegermolen als startpunt of tussenstop. Van 1998 tot 2006 actief voor de VVV, vooral voor de Landelijke Fietsdag waarbij hij routes en fietstochten ontwikkelde. Voor kinderen uit Leidschendam-Voorburg ontwikkelde hij speciale fietstochten. Van 2007 tot 2010 werkte hij wekelijks als gids op de boten van de Ooievaart.

Vanaf 1999 vrijwilliger bij het gemeente archief van Leidschendam-Voorburg. Voor het archief heeft hij honderden bouwtekeningen en bouwplannen beschreven, gedateerd, technisch beoordeeld en gearchiveerd. Sinds 2005 houdt hij zich voornamelijk bezig met het uitzoeken van de grote voorraad oud fotomateriaal, zoals datering, de locatie, nadere beschrijving, wat was de aanleiding enz. De heer Mast is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
---

De heer Matthijssen (79) uit Leidschendam was van 1993 tot 1995 voorzitter van het Regionale Unicef Comité 'Residentie en Randstad' en van 1995 tot 1998 lid van het Algemeen Bestuur Unicef Nederland en districtsafgevaardigde van het district Westelijk Zuid-Holland. Als voorzitter van het Regionale Comité was hij direct betrokken bij tal van sponsoractiviteiten voor Unicef. Onder andere het Kroonprinsconcert waar hij als gastheer optrad voor de eregast Prins Willem Alexander, concerten van Berdien Stenberg en vele sponsorlopen.

Van 1999 tot 2008 was hij voorzitter van het bestuur van het CVA, het Centrum voor Amateurkunst in Den Haag. Het CVA behartigt de belangen van alle beoefenaren van de in verenigingsverband uitgevoerde amateurkunst in de gemeente Den Haag. Hij heeft mede richting gegeven aan het beleid en de uitvoering van de amateurkunst in Den Haag. Het CVA werd in 2005 opgeheven en ging op in een door de gemeente Den Haag ingestelde nieuwe organisatie voor de amateurkunst ` Culturalis'. Met de voormalige penningmeester heeft hij zorg gedragen voor de uiterst ingewikkelde vereffening van het CVA.

In 2005 was de hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging `Vrienden van het Haags Historisch Museum en Museum De Gevangenpoort'. Als voorzitter heeft hij een vriendenclub van deze musea opgezet met ruim 100 leden, die in de vorm van een contributie beide musea steunen. Het jaarlijkse hoogtepunt is de succesvolle Haagse Johan de Witt lezing.
De heer Matthijssen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---

Mevrouw Bleeker-Van den Nouland (72) was de afgelopen 25 jaar de drijvende kracht achter het KVG, het Katholiek Vrouwen Gilde in Leidschendam. In 1915 werd het landelijk KVG opgericht en stelde zich tot doel vanuit evangelische inspiratie een bijdrage te leveren aan de ontplooiing en ontwikkeling van de vrouw. Het KVG trachtte dit doel te bereiken door het stimuleren van contacten tussen de leden onderling, het verstrekken van voorlichting op een zo breed mogelijk terrein en het organiseren van cursussen. Van 1985 tot 2000 was zij secretaris en voorzitter van het KVG Leidschendam. Van 2000 tot 2010 bestuurslid van het KVG Zuid-Holland en van 2004 tot 2010 lid van de redactie van het kwartaalblad van het KVG Zuid-Holland. Van 2007 tot januari 2011 weer voorzitter van het KVG Leidschendam.

Door het sterk teruglopend ledenaantal is in 2005 het landelijk KVG opgeheven en is in 2010 het KVG Zuid-Holland opgeheven. Omdat ook in Leidschendam het ledenaantal in de loop der jaren sterk is gedaald, heeft het bestuur van het KVG Leidschendam besloten zich, na 60 jaar, op 8 januari 2011 officieel op te heffen.
Mevrouw Bleeker-Van den Nouland is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

---

De heer Snijders (63) uit Leidschendam was 40 jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan 36 jaar als (adjunct-)directeur van dezelfde school. Per 1 januari 2011 heeft hij afscheid genomen van `zijn' school, het Corbulo College. Toen in 1998 de Vlietschool over ging in het Corbulo College werd hij directeur. Vanuit zijn visie dat een schoolgebouw niet alleen voor en van studenten en docenten is maar ook bestemd is voor alle omwonenden en de samenleving wordt ruim 20 jaar onderdak verleend aan bijeenkomsten van de bewonersvereniging, kerkelijke instellingen, woningbouwcorporaties en diverse muziek- dans- en sportverenigingen.

Naar buiten toe etaleerde hij de school met bijzondere en aansprekende projecten. Zoals het door hem ontwikkelde `Streetwatch Project' , waarbij studenten van het Corbulo College dagelijks in de pauzes als Streetwatch hun medestudenten aanspreken op hun gedrag. Het Streetwatch project heeft zelfs landelijke bekendheid gekregen (SBS reportage).

Voormalig Minister Van der Hoeven heeft meerdere malen het project met haar ambtenaren en geïnteresseerden bezocht. Inmiddels is het Streetwatchproject door verschillende scholen in den lande overgenomen.

Andere projecten waarvan hij de initiator en/of de organisator is geweest zijn: het project `Gered gereedschap', waarbij door de leerlingen oude gereedschappen dusdanig gereviseerd worden dat het ook weer jarenlang in ontwikkelingslanden gebruikt kan worden. Geldinzamelingsacties bij grote natuurrampen. Jarenlang worden geldinzamelingsacties georganiseerd voor de Clini Clowns en het KIKA-fonds.

Hij was een aantal jaren actief lid van de HBO raad. Elk domein van Mondriaan heeft een Raad van Advies waarin gemiddeld acht deskundigen en professionals uit het bedrijfsleven zitting hebben. Hij had zitting in de Raad van Advies `Techniek en ICT'. In zo'n Raad komt de vervlechting van het onderwijs met de beroepspraktijk en een goede kennisuitwisseling met het bedrijfsleven op de eerste plaats. Van 2004 tot 2009 was hij jurylid bij ThinkQuest, dé onderwijswedstrijd voor scholieren, studenten en docenten in Nederland om in teamverband een educatieve, originele en interactieve website te maken. Buiten de activiteiten voor de school was hij van 1992 tot 1998 voorzitter van tennisvereniging Leeuwenbergh en van 1996 tot heden voorzitter van de Kopersvereniging Park Veursehout. De heer Snijders is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
---

Mevrouw Van Bohemen-Zonneveld (67) uit Leidschendam is vanaf het begin van de jaren zestig als vrijwilliger aan verschillende instellingen en verenigingen verbonden. Van 1962 tot 1968 was zij in de gemeente Voorhout bestuurslid van de jeugdvereniging `Contact'. Van 1977 tot 2004 heeft zij op de R.K. Basisschool de Prinsenhof in groep 3 meegewerkt als hulpmoeder. Omdat zij het reilen en zeilen in de klas kende, kon de vaste leerkracht zich op die middagen extra bezighouden met die kinderen die nog meer extra aandacht nodig hadden. Daarnaast werkte zij altijd mee met tal van binnen- en buitenschoolse activiteiten, zoals het Sinterklaas- en Kerstfeest en de afscheidsavonden. En zij was overblijfmoeder.

Vanaf 1980 werkt zij mee met de organisatie van de avondwandelvierdaagse in Leidschendam.
Dat betekent ieder jaar 4 hectische dagen waarin veel te doen is. 's Middags de routes van de nodige aanwijzingen voorzien en 's avonds het beheren van de uitgifte van frisdrank, koffie en thee en snoep voor de kinderen. Zij verzorgt dan de koffie en thee voor alle vrijwilligers.

Sinds 1993 organiseert zij kledinginzamelingsacties voor weeshuizen en voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte mensen in Polen en de laatste jaren ook voor Hongarije. Van 1993 tot 1996 was zij vakantiegastouder voor twee jongens uit Polen die uit een weeshuis kwamen.
Sinds 1995 vrijwilligster bij de Zonnebloem. Acht tot tien maal per jaar gaat zij mee met de uitjes van de Zonnebloem. Daar is zij inzetbaar bij alle voorkomende werkzaamheden.
Mevrouw van Bohemen-Zonneveld is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

---

De heer P.M.M. van Ostaijen is in totaal ruim 16 jaar gemeenteraadslid geweest.
Hij was van 1994 tot 31 december 2001 raadslid en fractievoorzitter in de gemeente Leidschendam en van 1 januari 2002 (fusiedatum) tot 18 mei 2010 raadslid en fractievoorzitter in de gemeente Leidschendam-Voorburg.
De heer Van Ostaijen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
---

De heer J.J.M. Schellings is in totaal ruim 12 jaar gemeenteraadslid geweest.
Hij was van 1998 tot 31 december 2001 raadslid en sinds 2000 fractievoorzitter in de gemeente Leidschendam en van 1 januari 2002 (fusiedatum) tot 18 mei 2010 raadslid en fractievoorzitter in de gemeente Leidschendam-Voorburg.
De heer Schellings is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.