Rijksoverheid

Verhagen decoreert ondernemende, innovatieve Nederlanders

Nieuwsbericht | 29-04-2011

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie heeft vrijdag 29 april 2011 tijdens de jaarlijkse Lintjesregen drie ondernemende en innovatieve Nederlanders onderscheiden.

Smoes

Ondernemers Henk Seegers en Jacques van Ginderen en longarts Steven Gans werden op het ministerie in het bijzijn van familie en vrienden toegesproken door de minister. `Dit is misschien niet helemaal wat u had verwacht. Familieleden, vrienden, kennissen hebben u waarschijnlijk met een smoes naar het ministerie gelokt. Voor een zakenbespreking of een ontmoeting met een ambtenaar,' aldus Verhagen.

Buitengewone personen

`Maar u bent hier omdat u alle drie buitengewone personen bent. Niet alleen bezig met een uw eigen carrière, maar ook met oog voor de mensen om u heen. Dat hoorde ik van mensen om u heen, personeel, organisaties die u helpt. Vandaag zijn de rollen omgekeerd en staat u in het zonnetje.'

Oog voor de omgeving

Ondernemer Seegers - sinds vrijdag lid in de Orde van Oranje Nassau - is directeur van Verzinkerij Meerveldhoven in Veldhoven. `Een ondernemer pur sang, die commerciële kansen ziet en pakt, maar ook oog heeft voor de omgeving,' wist Verhagen. De 63-jarige Seegers steunt muziekverenigingen in de regio en is betrokken bij een medisch centrum in De Kempen. In zijn bedrijf zorgde hij ervoor dat het proces van verzinken milieuvriendelijker werd.

Eenmanszaak

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Jacques van Ginderen is volgens velen een begrip in Den Haag. De directeur van het installatiebedrijf begon in 1970 als eenmanszaak in een kelderruimte. Verhagen: `Jacques van Ginderen is inmiddels een begrip. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot een zaak met meer dan 100 medewerkers. En iedereen in Den Haag kent hem.'

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Van Ginderen steunt voetbalclub ADO Den Haag, was actief als bestuurslid van MKB Nederland afdeling Den Haag en is sponsor van talloze verenigingen in de regio. Ook is hij het brein achter het het project Social Return. `Een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen waarbij bedrijven een werkloze in dienst nemen om hem zo weer in de maatschappij terug te krijgen,' aldus Verhagen.

Bekend in de hele wereld

Longarts Steven Gans doet baanbrekend onderzoek longfunctieonderzoek bij dieren die hun lucht onder water regeluren zoals dolfijnen. Verhagen prees Gans als een pionier. `Uw werk is baanbrekend gebleken. En bekend in de hele wereld,'

Dolfijn in CT-scan

Ridder in de Orde van Oranje Nassau Gans werkt bij het Sint Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Zijn ziekenhuis stelde ruimtes, technieken en apparatuur beschikbaar voor onderzoek bij zeezoogdieren. `Ik heb geprobeerd mij een voorstelling van het praktijkonderzoek te maken. Een enorme dolfijn in de CT-scan van het ziekenhuis. Wat zeg je dan in de wachtkamer als het uitloopt? We hebben een uniek geval?' grapte Verhagen.

Het dolfinarium heeft dankzij Gans inmiddels een eigen dure bronchoscoop. Toen Sint Jansdal het apparaat waarmee in de longen van dieren en mensen kan worden gekeken verving, kon het zeedierencentrum het overnemen.