Rijksvoorlichtingsdienst

LINTJESREGEN 2011

Gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Dit jaar zijn ter gelegenheid van Koninginnedag in totaal 3357 Koninklijke onderscheidingen verleend. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 10 personen gedecoreerd (waarvan 1 vrouw) en in de Orde van Oranje-Nassau 3347 personen. Op Aruba, Curaçao en St. Maarten en de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) hebben 34 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Er zijn 3683 voorstellen voor de Algemene Gelegenheid 2011 of lintjesregen 2011 ontvangen. Ten aanzien van 313 voorstellen (8,5 % van het totaal bij de Algemene Gelegenheid 2011) is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht.

In de bijlage treft u een selectie van bij de lintjesregen 2011 gedecoreerde personen die publieke bekendheid genieten, dan wel opvallen door de aard van hun verdiensten.

De lintjesregen 2011 laat de volgende ontwikkelingen zien:


1. Er zijn 1136 vrouwen die bij de lintjesregen 2011 gedecoreerd worden, dat komt neer op 34%. Het aantal mannen bedraagt 2221 (= 66%).


2. Van de gedecoreerden zijn er 2909 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, 1867 mannen en 1042 vrouwen.


3. Gelet op het aantal gedecoreerde vrouwen, valt op dat in de volgende provincies de meeste vrouwen een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen: Zuid-Holland (238), Noord-Brabant (187) en Noord-Holland (175).


4. In Aruba (6), Curaçao (19), St. Maarten (7) en de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) is aan 2 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend.


5. Het aantal gedecoreerden in de vrijwillige sector bedraagt 3298.


6. De jongst gedecoreerde is de 34-jarige C. Seedorf te Milaan. Hij is van Nederlandse nationaliteit en is professioneel voetballer. Betrokkene heeft een zeer succesvolle carrière als professioneel voetballer. Hij heeft bij diverse internationale clubs gespeeld. Voorts blijkt dat hij zich al dan niet in het verlengde van zijn hoofdfunctie heeft ingezet voor onder andere de door hem opgerichte Stichting Champions for Children en een VN-bewustwordingscampagne voor het milieu. Hij zet zich in voor sport en integratie en draagt op deze wijze bij aan een positieve beeldvorming van Nederland in het buitenland. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


7. De oudst gedecoreerde is de 95-jarige J.G.E. van Leeuwen te Ermelo. Hij is sinds 1995 vrijwilliger bij het Infanteriemuseum, Regiment Wielrijders op de legerplaats Harskamp. Betrokkene verzorgt rondleidingen. Voorts was betrokkene bestuurslid van de voormalige Stichting Militaire Wielrijders. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


8. Opmerkelijk is dat in de gemeente Zoeterwoude 4 echtparen een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen waarvan bij twee echtparen de mannen ook nog eens broers van elkaar zijn. Onder de 14 onderscheidingen die in totaal in Zoeterwoude zijn uitgereikt zijn er 8 vrouw.

Voor meer informatie m.b.t. Koninklijke onderscheidingen kunt u kijken op www.lintjes.nl

Afbeeldingen van lintjes kunt u vinden op http://www.lintjes.nl/downloads/downloads/afbeeldingen/index.html


---

BIJLAGE bij het gezamenlijk persbericht van het Kapittel voor de Civiele Orden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Lintjesregen 2011

In deze bijlage worden enkele decorandi bij naam genoemd. Los hiervan heeft elke gedecoreerde een bijzonder verhaal en een bijdrage aan onze samenleving geleverd. Deze variëren van zeer lokaal, tot regionaal, landelijk, internationaal en mondiaal. Er zijn bijzondere verdiensten in of gerelateerd aan de hoofdfunctie en activiteiten die men naast de hoofdfunctie ontplooit. Deze variëren van bestuursfuncties tot het verrichten van diverse hand- en spandiensten. Verdienstelijke mensen die zich vrijwillig inzetten voor een ander, een vereniging of organisatie helpen opbloeien, belangen behartigen, zich inzetten voor een goed doel, baanbrekend onderzoek doen, inzetten op het gebied van openbare orde en veiligheid, etc. Kortom mensen die voor onze samenleving zeer waardevol zijn!

Onderwijs/Wetenschap

De heer prof. dr. ir. M.C.M. van Loosdrecht te Den Haag, is hoogleraar Milieu Biotechnologie aan de TU Delft en zet zich in voor diverse beroepsgerelateerde activiteiten. Uit het voorstel blijkt de belangrijke bijdrage van decorandus aan diverse wetenschappelijke doorbraken op het gebied van de waterzuivering. Zijn wetenschappelijke werk heeft voorts fundamenteel nieuwe inzichten verschaft op het brede terrein van verwijdering en recycling van organisch afval met speciale aandacht voor fosfaat en stikstofverwijdering. Dit heeft geleid tot energiebesparende en veel milieuvriendelijker zuiveringsprocessen, die steeds meer worden ingezet in de industriële en rioolwaterzuivering. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De heer prof. dr. J.M. van der Hulst te Paterswolde, gemeente Tynaarlo, is hoogleraar Extragalactische Radioastronomie aan en wetenschappelijk directeur van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Decorandus deed baanbrekend onderzoek naar de neutrale waterstof in melkwegstelsels met een lage oppervlakte-helderheid. Zijn radio-astronomisch werk is een belangrijke schakel geweest in ons groeiende begrip van de structuur, vorming en evolutie van melkwegstelsels. Decorandus wordt alom gezien als één van 's-werelds leidende experts in "in observations of the radio emission and interstellar gas in galaxies". Hij speelt een cruciale, leidende rol in de mondiale radio-astronomie en de positionering van Nederland daarin. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en bouw van de revolutionaire nieuwe radiotelescoop LOFAR en de SKA-radiotelescoop. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prof. dr. P.R. Bär te Utrecht, is sinds 1981 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Decorandus was van 1996 tot 2003 hoogleraar Experimentele Neurologie (met een totaal van ca. 165 publicaties in internationaal erkende tijdschriften en een aantal van 18 promovendi) aan de Universiteit Utrecht en het UMC (Universitair Medisch Centrum) Utrecht. Decorandus is sinds 2003 opleidingsdirecteur van de opleiding Biomedische Wetenschappen en hoogleraar Biomedische Wetenschappen van genoemde universiteit. Hij heeft vanuit deze functie sterk bijgedragen aan de ontwikkeling en vernieuwing van het onderwijs in de biomedische wetenschappen, een vakgebied dat altijd sterk in ontwikkeling is en sterk internationaal georiënteerd is. Zijn inzet heeft er toe bijgedragen dat de Utrechtse biomedische wetenschappen "tot de beste" gerekend kan worden, zo niet de beste opleiding in Nederland is. Decorandus heeft enkele tientallen publicaties op zijn vakgebied in nationale en internationale wetenschappelij ke tijdschriften op zijn naam staan. Decorandus was lid van een groot aantal internationale onderwijscommissies. Decorandus heeft zich er altijd voor beijverd om de resultaten van de wetenschap op zijn gebied uit te dragen in de maatschappij. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn activiteiten als auteur en editor van populair wetenschappelijke uitgaven. Noemenswaardig is hierbij de serie Bio-Wetenschappen en Maatschappij en het boek "Seks, dood en DNA" (auteur W.R. Clark, 1999), waar decorandus de wetenschappelijke redactie van voerde. Decorandus is sedert 2006 tevens vice-voorzitter van de Board of Studies Graduate School Life Sciences. Daarnaast bekleedde/bekleedt hij diverse nevenactiviteiten al dan niet gerelateerd aan zijn hoofdfunctie. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kunst/Cultuur

De heer A.M. Kyvon (André van Duin) te Amsterdam, is werkzaam als entertainer, cabaretier en zanger. Hij is in 1993 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sindsdien zijn 18 jaren verstreken waarin hij zijn activiteiten heeft voortgezet. Decorandus wordt als cabaretier onovertroffen genoemd, als zanger is hij zeer populair en hij wordt een Nederlandse entertainer van het allerhoogste niveau genoemd. Decorandus krijgt tot op heden zalen vol met mensen van alle leeftijden. Zijn humor is met de tijd meegegroeid en scherper geworden, zonder dat hij daarbij mensen beledigt of beschadigt. Ook inspireert hij vele andere cabaretiers, entertainers en ook presentatoren in hun werk. Ook maakt hij zich als ambassadeur sterk voor diverse goede doelen zoals het Wereld Natuur Fonds, de Stichting Kika, Doe een wens, De Nationale Vereniging De Zonnebloem, Spieren voor spieren, Facia Clowns en Caps Awards. Decorandus is bij bevordering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw L.M. de Mol te Huizen, is werkzaam als presentatrice, actrice en hoofdredacteur. Zij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een professionele vakvrouw en één van de belangrijkste en bekendste tv-presentatrices van Nederland. Daarnaast acteert zij. Met haar baanbrekende tv-werk is decoranda van grote betekenis voor de ontwikkeling van het Nederlandse televisieamusement. Haar succes hield echter niet bij de landsgrenzen op: ook in Duitsland kende zij vele successen. Hiermee heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het imago van Nederland in Duitsland. Zij ontving voor haar televisiewerk in Nederland en Duitsland vele prijzen en onderscheidingen. Voorts gaf zij een belangrijke impuls aan de Nederlandse film. Ook is zij hoofdredacteur van een naar haar genoemd blad, de succesvolste vrouwenglossy van dit moment, en draagt zij met deze werkzaamheden op vernieuwende en baanbrekende wijze bij aan maatschappelijke discussies. Daarnaast zet zij zich (al dan niet als presenta trice) in voor diverse goede doelen. Decoranda is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw N.M. Oostvriesland (Noraly Beyer) te Amsterdam, startte haar carrière als journalist in 1973 bij de Surinaamse Televisie Stichting. In 1982, na de decembermoorden, verliet zij Suriname en kwam zij naar Nederland waar ze presentator werd van het dagelijkse nieuwsprogramma voor Surinamers bij Radio Nederland Wereldomroep (van 1983 tot 2009). Dit programma werd in Suriname overgenomen door de lokale radiostations. Decoranda werd vooral door Surinaamse vrouwen gezien als een rolmodel. In 1985 werd zij vervolgens newsanchor en redacteur bij het NOS-journaal. Op 30 december 2008 nam zij afscheid als presentator van het NOS-journaal. Zij zet(te) zich in voor diversiteit in de media en zij heeft geholpen bij de opleiding van een nieuwe generatie nieuwslezers voor wie zij een voorbeeldfunctie heeft vervuld. Daarnaast heeft zij zich o.m. ingezet voor het Cosmic/MC Theater (sedert 1996), het Krater Theater/Bijlmer Parktheater (sedert 1998) en de Stichting "Julius Leeft!" (sedert 2003 ) en diverse andere activiteiten op journalistiek terrein. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw drs. D. Wind te Rotterdam, is sinds 1995 directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Decoranda is erin geslaagd het Stedelijk Museum Schiedam te brengen tot een in vakkringen onomstreden en nationaal toonaangevend museum voor moderne en actuele kunst. Deze sterk gegroeide reputatie heeft ertoe geleid dat decoranda belangrijke particuliere collecties voor het Stedelijk Museum heeft kunnen verwerven. Hiermee heeft zij ook een rol van betekenis gespeeld als het gaat om het behouden van de Cobracollectie als cultureel erfgoed in Nederland. Daarnaast ondersteunt en initieert decoranda vele culturele en maatschappelijke initiatieven. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer H.J. Jens te Hilversum, is directeur van het Koninklijk Theater Carré. Uit het voorstel blijkt de belangrijke bijdrage van decorandus aan de promotie van Amsterdam als culturele hoofdstad. Hij wist Carré nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Door de inzet van decorandus is het Koninklijk Theater Carré geworden tot een theater van wereldklasse, waar vele nationale en internationale artiesten hun opwachting maakten. Decorandus is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F. van der Meijden te Koudekerke, gemeente Veere,

Was onder meer voormalig manager van BLØF en promotor van de popmuziek. Hij heeft zich vanaf de jaren '70 als manager op een bijzondere wijze ingezet. Hij heeft daarbij het nieuwe gecreëerd in een ontluikende pop- en muziekcultuur. Voorts heeft hij de podia en circuits gevuld en op die manier de basis gelegd voor werk en werkgelegenheid in de sector. Hij is juist degene geweest, die vanuit zijn verantwoordelijkheid nieuwe paden heeft ontdekt en deze heeft ontsloten. Met het project Umoja heeft hij tenslotte de verbinding gelegd tussen de wereld, met andere culturen en met de vraagstukken van nu en morgen. Daarnaast zet dan wel zette hij zich in voor een aantal projecten op het terrein van de muziek en in het verlengde daarvan het klimaat en het milieu. Decorandus is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A.L. van den Krommenacker te 's-Hertogenbosch, is modeontwerper. Hij heeft zich sinds 1970 nadrukkelijk onderscheiden op het gebied van de internationale haute couture. Zijn creativiteit en deskundigheid heeft Nederland op het gebied van haute couture internationale aandacht en waardering gebracht. Naast zijn modeshows in Kazachstan, Boedapest, Milaan, Amsterdam, Montenegro en Sarajevo, nam hij tevens deel aan America's Next Top Model in 2009. Daarnaast heeft decorandus in een periode van slechts zeven jaar, vier prestigieuze modeprijzen gewonnen. De creaties van decorandus worden - zonder uitzondering - ontvangen met juichende recensies, superlatieven, staande ovaties en lovende juryrapporten. Mode-experts roemen hem om zijn gebruik van kleuren en stoffen en zijn verfrissende visie op couture. Zijn jaarlijks terugkerende modeshow in Nederland is een evenement waar mode-experts reikhalzend naar uitkijken. Bekende Nederlandse musicalsterren en actrices komen graag voor de d ag in zijn avondjurken: op de rode loper, op televisie, bij filmpremières, Oscaruitreikingen, optredens en galavoorstellingen. Daarnaast stelt hij zijn jurken beschikbaar t.b.v. diverse goede doelen. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer W.A. Nijholt te Amsterdam, is in 1994 is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sindsdien zijn 17 jaar verstreken waarin hij (ook na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd) zijn beroepsmatige en daaraan gerelateerde activiteiten op cultureel terrein heeft gecontinueerd en uitgebreid. Uit het voorstel blijkt dat hij in zijn hoofdfunctie als acteur baanbrekend werk heeft verricht op het terrein van toneel, musical, cabaret, televisie en film. De erkenning voor zijn werk blijkt onder meer uit de diverse prijzen die hij heeft gewonnen, waaronder de Gouden Award die hem recent is uitgereikt. Tevens zet hij zich bijzonder in voor aankomend talent door hen les te geven en hen te begeleiden. Hij heeft de Willem Nijholt Acadamie opgericht, maar zet zich ook als panellid van "Op zoek naar ..." in om jong talent de gelegenheid te geven auditie te doen voor een bepaalde rol. Zowel zijn persoonlijke successen als zijn inzet voor aankomend talent hebben in belangri jke mate bijgedragen aan het voortbestaan van het culturele leven in Nederland. Zijn werkzaamheden kunnen worden gekwalificeerd als van een "zeer exceptioneel" karakter en niveau. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De heer M. Bahiaoui te Oosterhout, is amateurarcheoloog in Oosterhout sinds 1976. Zijn interessantste archeologische vondst deed hij in de periode 1984-1985 aan de Muldersteeg, waar hij een deel van een inheemse Romeinse nederzetting uit de periode tussen 160 en 190 na Christus blootlegde. Decorandus beperkte zich overigens zeker niet tot het zoeken naar sporen van Romeinse bewoning. Ook de omgeving van de Slotbosse Toren, het enige nog resterende deel van het voormalige kasteel Huis ten Strijen, had zijn bijzondere aandacht. Hij heeft bij opgravingen restanten van de fundering van het kasteel gevonden, waarmee de plattegrond in kaart gebracht kon worden. Ook gaf hij rondleidingen bij de ruïne en daarnaast was hij vooral te vinden waar kleine of grote bouwprojecten op stapel stonden. De vondsten sloeg hij tot de komst van een gemeentelijke archeologische werkruimte op zijn eigen zolder op. Aan de keukentafel en later - nadat hij werd afgekeurd - bij de stichting NIBA (Niet In Bero epen Actief) werkte hij met engelengeduld aan het bij elkaar passen van de gevonden scherven in de hoop dat ze ooit een complete pot of kruik zullen vormen. Met niet aflatende inzet heeft hij jarenlang gepleit voor het opzetten van een goed archeologiebeleid in de gemeente Oosterhout. Steeds weer vestigde hij de aandacht op de noodzaak de Oosterhoutse bodemschatten veilig te stellen en ze in een museum aan het publiek te laten zien. In het nieuwe Huis voor Erfgoed, waar ook het Speelgoed- en Carnavalsmuseum en de Heemkundekring zijn gehuisvest, is voor een permanente expositie van archeologische vondsten een aantal vitrines beschikbaar. Betrokkene is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Financiën

Mevrouw mr. N.P.F. Bollen te Den Haag, is werkzaam als schuldencoördinator bij het ministerie van Financiën. Mede door haar inspanningen is er in de periode 2001 tot en met 2006 circa 3,5 miljard euro's aan schulden van andere landen terugbetaald aan Nederland. Zij heeft hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan het gezond maken van de overheidsfinanciën. Daarnaast is zij bestuurslid van de Vereniging van de Dienst Buitenlandse Zaken (VDBZ), voorzitter bij de onderhandelingen in het kader van de OESO die hebben geleid tot een historisch, internationaal akkoord over de beperking van overheidssteun bij de exportfinanciering van vliegtuigen, voorzitter van de Working Party on Export Credits en voorzitter van de Participants to the Arrangement on Officially Supported Export Credits (beide in het kader van de OESO). Decoranda is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Kerkelijke activiteiten

De heer L. Damsma te Eindhoven, was van 1986 tot 26 mei 2010 werkzaam als chauffeur in loondienst van het Leger des Heils te Eindhoven. Naast zijn dienstverband was hij dagelijks actief als coördinator (ca. 50 vrijwilligers) van het Dienstencentrum van het Leger des Heils aan de Visserstraat. Hij is initiatiefnemer geweest van de Raad-en-Daad-balie (een toegankelijke balie voor eenieder), verantwoordelijk voor de organisatie van diverse activiteiten, zoals de jaarlijkse Kerst-Inn en het opstarten en ondersteunen van een seniorenkoor, voor geldinzameling d.m.v. de verkoop van diverse spullen en voor het bemannen van de Kringloopwinkel. Eveneens begeleidde hij mensen met een taakstraf. Na de sluiting van de nachtopvang zorgde betrokkene voor het creëren van een dagopvang voor daklozen, waar zij terecht konden voor een praatje, een kop koffie en een douche. Daarnaast verrichtte hij al vele jaren diverse hand- en spandiensten, zoals het bezoeken van mensen en het exploiteren van een w inkel aan huis t.b.v. het Leger des Heils. Op 26 mei 2010 heeft hij afscheid genomen. Betrokkene is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M.W.A. van de Wiel- van der Lee te Veghel, is sinds 1970 vrijwilliger bij de H. Lambertusparochie (490 vrijwilligers). Inmiddels maakt de parochie sedert Pasen 2001 samen met de parochie H. Johannes en de parochie H. Hart deel uit van de Pastorale Eenheid Veghel (+/- 725 vrijwilligers). Decoranda verricht meerdere activiteiten in het kader van een brede belangstelling en betrokkenheid. Zij draagt zorg voor de voorbereiding en begeleiding van uitvaarten en kerkelijke huwelijken. Daarnaast is zij lid van het liturgisch beraad en de werkgroep liturgie. Zij brengt het parochieblad rond en werft gelden voor de Actie Kerkbalans. Decoranda is voorzitter van het dameskoor (voorzitter van de bestuursvergadering en meerdere overlegsituaties per week) en organisator van de jaarlijkse koorreis. Van 1973 tot 1989 was zij lid en secretaris (tot 1984) van de H. Lambertusparochieraad. Sinds 1980 is zij collectant voor o.a. het Nederlandse Rode Kruis en het Prins Bernhard Fonds. Betrokkene is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De heer C.W. Poldervaart te Amersfoort, is sinds 1966 vrijwilliger bij de belastingservice van de vakbond FNV en FNV Bondgenoten. Hij is onder meer actief binnen de belastingserviceverlening aan uitkeringsgerechtigden en de vakbondsleden. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Stadsring 51 te Amersfoort. Deze organisatie helpt mensen met een kleine beurs bij het doen van hun verplichte belastingaangifte. Betrokkene is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Zorgsector

Mevrouw J.C. de Vries-Somers te Bergchenhoek, gemeente Lansingerland, is zelf reumapatiënt. Sinds 1979 zet zij zich o.a. in voor de Reumapatiëntenbond, de VGR (1980-1990), de Reumaptiëntenvereniging Rotterdam (1981-1991 en sedert 2008), de SSSV (1993-2009), het Rijndam revalidatiecentrum / het centrum voor Reuma & Revalidatie Rotterdam (sedert 1995), de Jeugdreumavereniging Nederland (1998-2000), de NHG (1999-2009), het St. Franciscus ziekenhuis Rotterdam (2000-2008), de CG-Raad (2000-2009) en het platform PI (sedert 2003). Daarnaast is zij gastdocent bij diverse opleidingen in de gezondheidszorg (sedert 1998). Betrokkene heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de belangenbehartiging van reumapatiënten in Nederland. Decoranda is benoemd tot Ridder In de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw drs. M.C. Reedijk te Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug, was van 1976 tot 1 november 2009 werkzaam als jeugdarts bij de GG&GD in Utrecht. Naast haar fulltime baan was/is decoranda minstens 20 uur per maand extra actief op het gebied van zorg. Als schoolarts op Kanaleneiland in Utrecht heeft zij vele kinderen die daar woonden onderzocht en zonodig doorverwezen voor verdere hulpverlening. Decoranda besteedde veel vrije tijd en energie om buiten de reguliere kanalen om, adequate en passende hulp voor de kinderen te krijgen. Als jeugdarts heeft zij gewerkt op 2 scholen (de Wilhelminaschool en de Rafaelschool) voor zeer moeilijk lerende kinderen en jongeren in de leeftijd tussen 5 en 20 jaar. Juist bij deze doelgroep waar veel problemen op vele gebieden zijn, wist zij naast haar reguliere taak ouders te begeleiden en hulp op maat te bieden. Daarbij was zij een betrokken en energiek lid van de commissies van begeleiding. Daarnaast heeft zij in de avonduren, in haar eigen tijd, vele uren hieraan besteed. Decoranda heeft als jeugdarts veel energie gestoken in het speciaal basisonderwijs. Zij was jeugdarts van de SBO het Keerpunt, de Brouwerschool en de Luc Stevensschool. Voor deze doelgroep, die voorheen viel onder de noemer LOM- en MLK-onderwijs, begeleidde zij ouders en kinderen naar hulp op medisch en sociaal gebied. Hiervan gaf zij in haar taakopvatting op praktische wijze blijk, dat dit breder en meer maatschappelijk betrokken moest worden ingevuld. Dit conform de wijze waarop eerst vele jaren later naar de zogenaamde prachtwijken zou worden gekeken. Dit alles ging veel verder dan haar formele taakstelling en de daaraan gekoppelde uren. Tevens werkte zij als jeugdarts bij de zogenaamde opvangklassen. Dit zijn bijzondere onderwijsvormen voor kinderen van asielzoekers, vluchtelingen en andere immigranten die nog nauwelijks Nederlands spreken. Zij zette zich hierbij in voor de medische en sociale zorg en gaf speciale aandacht aan de vaccinatie van deze kinderen. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de (speciale) jeugdzorg, de sociale zorg, het speciaal jeugdonderwijs en de belangen en ontwikkeling van (jeugd)artsen. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C. Dirksen en mevrouw D.A. Dirksen-Boeijenga te Renkum, zijn als sinds 1959 pleegouder. Zij vangen samen kinderen in nood- en crisissituaties op. Toen het gezin in de Verenigde Staten woonde werden er via de organisatie Social Services negen kinderen opgenomen. Terug in Nederland in 1978 zijn in het gezin pleegkinderen opgegroeid en kinderen opgenomen die via de crisisopvang tijdelijk opvang nodig hadden. De laatste jaren vangt zij hele jonge kinderen op die in bijzondere situaties verkeren, waardoor ze niet bij hun ouders kunnen verblijven. Beiden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw C.J. Schneider-Eerhart te Haarlem, was tot 1988 vanuit een professionele welzijnsorganisatie als (bezoldigd) ouderenwerker actief in de Thorbeckebuurt (thans Sportheldenbuurt) in Haarlem. Als beroepskracht vertegenwoordigde zij de ouderen in het welzijnswerk en initieerde en begeleidde activiteiten voor ouderen in de wijk. Toen de ouderenwerker in 1988 werd wegbezuinigd, nam zij genoemde taken op vrijwillige basis over. Zij verzorgt alle dinsdagen tussen 10.00 en 16.00 uur een wekelijkse bijeenkomst voor ouderen uit de buurt. In samenwerking met enkele andere vrijwilligers organiseerde zij ook dagreisjes en zelfs een vakantieweek in Oostenrijk. Daarnaast benaderde zij jaarlijks bedrijven en winkels met de vraag iets bij te dragen t.b.v. een door haar zelf samengesteld kerstpakketje voor alle oudere wijkbewoners. Voorts was zij in de periode 1988-1996 betrokken bij de Kinderclub in de buurt. Samen met andere buurtmoeders organiseerde zij op woensdag- en zaterdagmiddagen act iviteiten voor de jeugd (spel, film, disco etc). Zij was tevens lid (1989-?) van de Adviesraad/Wijkraad van de Thorbecke/Sportheldenbuurt. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Emancipatie/ Integratie

Mevrouw drs. J.M. Timmermans-Ferrier te Oegstgeest, is sinds 1998 zij werkzaam bij E-Quality, een kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, aanvankelijk als directeur en sinds de fusie met de Nederlandse Gezinsraad in 2007 als algemeen-directeur. E-Quality is ontstaan naar aanleiding van het emancipatiebeleid uit de kabinetsperiode 1994-1998, waarbij een aantal gerenommeerde landelijk werkende organisaties op het gebied van vrouwenemancipatie gebundeld moesten worden tot één organisatie. Het programma van die organisaties betrof vooral doelen die in de wereld van voornamelijk (goed opgeleide) blanke vrouwen aan de orde waren. E-Quality zet zich in voor de verankering van de koppeling van gender en etniciteit in het denken en handelen van beleidsmakers, politici, trendsetters en andere gezaghebbenden. E-Quality is het adres voor beleidsadvies, beleidsimplementatie en praktijkgericht onderzoek naar emancipatie, gezin en diversiteit. Daartoe verzamelt en analyseert E-Qual ity feiten, cijfers, onderzoeksgegevens en praktijkvoorbeelden. Zij heeft zich bijzonder ingezet voor de grondwettelijke rechten, gelijke behandeling, individuele ontplooiing en gelijkwaardige ontwikkeling van alle mensen. Zij heeft vormgegeven aan emancipatieprocessen van zowel vrouwen als etnische groeperingen. Ondermeer tijdens het NGO-Forum van de VN-Wereldconferentie tegen Racisme, Rassendiscriminatie, Vreemdelingenhaat en Aanverwante Vormen tegen Onverdraagzaamheid in Zuid-Afrika, heeft zij sterk gepleit voor een intersectionele analyse van vrouwen en rassendiscriminatie. Zij heeft zich onder meer ingezet voor de YWCA, de NCDO, Movisie, de Stichting Optie, de ICDI en de ZZVN. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevr. drs. D.F.L. Meijering-Alberda van Ekenstein te Spannum, gemeente Littenseradiel, is collectecoördinator van het Prinses Beatrixfonds en het fonds Kinderhulp (sinds 1988). Zij was vrijwilliger bij vakantieprojecten van Humanitas en Europa Kinderhulp (1988 tot 1999) en overblijfmoeder, leesmoeder en lid van het organisatiecomité van de jaarlijkse muziekdag van de school Noord in Eelderwolde (1989-1999), klasse-ouder van het Praedinius Gymnasium in Groningen (1991-1999) en vrijwilliger bij de mediatheek van het Marne College in Bolsward (1999-2005). Sinds 1999 is zij vrijwilliger bij de crèche van het asielzoekerscentrum De Bonkevaart in Leeuwarden en vrijwilliger bij de cursus Nederlandse Taal in het asielzoekerscentrum in Harlingen. Sinds 1999 is zij actief als taalvrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland (30 uur per week). Als taalvrijwilliger komt betrokkene thuis bij mensen met een verblijfsvergunning en helpt hen bij het inburgeren. Ook helpt zij mensen bij het op een hoger plan brengen van de Nederlandse taal zodat zij hun oude beroep weer uit kunnen gaan oefenen. Wekelijks geeft betrokkene alfabetiseringslessen in het asielzoekerscentrum in Burgum en in het asielzoekerscentrum in St. Anna Parochie. Voorts heeft zij in het verleden een aantal scholen in Littenseradiel geholpen die kinderen uit Irak, Syrië en Palestina op hun school kregen. Decoranda is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Meteorologie

De heer ir. H.A.F.M. Otten te Bennekom, gemeente Ede, is oprichter en algemeen directeur van Meteo Consult B.V., en president-directeur van de MeteoGroup, een dat is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met vestigingen in diverse Europese landen en in de USA. Onder zijn

leiding is Meteo Consult in Europa het leidende weerbedrijf geworden met een wereldwijde uitstraling. Door steeds de nadruk te leggen op de kwaliteit en verbanden aan te brengen met de werkgebieden van de afnemers heeft hij de meteorologie op een hoger niveau gebracht. Hij heeft in grote mate bijgedragen aan en een innoverende rol gespeeld bij diverse ontwikkelingen binnen en buiten het vak van de meteorologie. Hij wordt gezien als de grondlegger en stimulator van een open Europese meteorologische markt waarin diverse nieuwe diensten worden aangeboden. Hij heeft met enerzijds het populariseren van het weer en anderzijds met de verwetenschappelijking daarvan, het weer op de kaart gezet. Al dan niet in het verlengde van zijn hoofdfunctie vervult hij diverse bestuurlijke functies, onder andere voor PRIMET. Voorts heeft hij zich onder andere ingezet voor jonge ondernemers, talentvolle jonge musici, de F.M.J.D. en het 4 en 5 meicomité te Wageningen. Betrokkene is benoemd tot Officier i n de Orde van Oranje-Nassau.

Sport

Mevrouw K.H.M. Kuipers te Nijverdal, gemeente Hellendoorn, is waterpoloster van Z&PC Het Ravijn te Nijverdal en speelster van het Nederlands Waterpoloteam. Decoranda kan worden beschouwd als één van de beste Nederlandse waterpolosters van de afgelopen twee decennia. Zij werd met het Nederlands waterpoloteam o.m. Wereldkampioen in 1990 en Europees kampioen in 1993. Met haar clubteam werd zij enkele malen landskampioen. Decoranda werd op diverse toernooien uitgeroepen tot beste speelster. Ook werd zij vele malen topscorer op toernooien. Zij werd een aantal keren door het Waterpolo World Magazine uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer C.J. Jansma te Doorn, gemeente Utrechtse Heuvelrug, was van 1966 tot 1997 werkzaam als journalist t.b.v. Studio Sport (NOS), vanaf 1988 als chef Sport van de NOS (tot 1997), als perschef t.b.v. het Nederlands voetbalelftal van de KNVB (vanaf 2004), (freelance) journalist en spreker (1966-heden). Daarnaast was hij een actief lid en voorzitter van de voetbalvereniging Alphense Boys te Alphen aan den Rijn. Betrokkene heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de promotie van de (voetbal)sport Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ontwikkelingssamenwerking

Mevrouw M.B. den Ridder-van Londen te Terheijden, gemeente Drimmelen, is sinds 1996 actief op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Zij heeft zich initiërend, bestuurlijk en uitvoerend ingezet voor private ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in India, Gambia en Sri Lanka en voor de Stichting Focus On Education en daarmee voor projecten in Gambia, Sri Lanka, India, Pakistan en Congo. Daarbij heeft zij zich in het bijzonder ingezet voor een groot aantal educatieve projecten (de bouw en inrichting van scholen, het opzetten van opleidingen en cursussen). Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orden van Oranje-Nassau.

Mevrouw drs. M.J. Hamer-Monod de Froideville te Den Haag, zet zich actief in t.b.v. de Nederlandse slachtoffers van gedwongen prostitutie, de zogeheten troostmeisjes, tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië van 1942 tot 1945. Sinds 1995 ontplooit zij activiteiten voor de samenleving t.b.v. het verwerken en het verzachten van het leed van 'troostmeisjes', op landelijk en op internationaal niveau. Zij heeft een belangrijke rol gehad in het ondersteunen van diverse projecten t.b.v. troostmeisjes en van diverse verwerkingsreizen. Betrokkene werkt nauw samen met de Japanse ambassade en fungeert daarnaast als intermediair. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Natuur

De heer drs. S.J.M. Gans te Harderwijk, is longarts in het ziekenhuis St-Jansdal. Hij zet zich daarnaast al meer dan 12 jaar (1998-heden), vrijwillig in voor de gezondheidszorg van zeezoogdieren. Omstreeks 1998 is hij benaderd door de dierenarts van het Dolfinarium te Harderwijk in verband met een schimmelinfectie bij een van de dolfijnen. Sedertdien is hij, naast zijn drukke werkzaamheden als longarts, onophoudelijk in de weer voor de zorg van de zeezoogdieren, zelfs tot in het buitenland. Decorandus verrichtte baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, dat bekend is in de gehele wereld. Opmerkelijk is dat hij, waarschijnlijk als eerste, vanuit zijn professie als longarts longfunctieonderzoek bij dolfijnen heeft geïntroduceerd (capnografie). Verder verricht hij uitvoerig microbiologisch en radiologisch onderzoek bij zeezoogdieren. Betrokkene heeft diverse artikelen gepubliceerd over zijn werk met dolfijnen. In de periode 2006-heden hield hij diverse voordrachten en gaf hij lezingen op congressen van 'The International Association for Aquatic Animal Medicine' (IAAAM). Dankzij de onverdroten inzet van decorandus en de sympathieke houding van het ziekenhuis St. Jansdal zijn er nieuwe technieken zoals het toepassen van bronchoscopieën (bronchoscopische interventie), CT-scans en spirometrie ontwikkeld voor zeezoogdieren. De bronchoscoop is een scoop waarmee in de trachea en bronchi van een mens of dier kan worden gekeken. Decorandus heeft zich ingezet voor de toepassing van deze techniek op het Dolfinarium Harderwijk. Dankzij de bijzondere en belangloze inzet van decorandus is de gezondheidszorg voor respiratoire aandoeningen bij zeezoogdieren op het allerhoogste niveau. Zijn wetenschappelijk onderzoek levert niet alleen een belangrijke bijdrage op voor het welzijn van de totale populatie zeezoogdieren in het Dolfinarium Harderwijk, maar ook aan zeezoogdieren in parken elders ter wereld. Door de kennis en vaardigheden van decorandus zijn vele zieke dieren genezen en heeft hij hun leven gered. Vooral de in Nederland aangespoelde (doodzieke) bruinvissen profiteren hiervan. Zij hebben vaak longziekten, meestal door een infectie met parasieten. Het overlevingspercentage van de bruinvissen is de laatste jaren, mede door zijn inbreng, omhoog gegaan. Daardoor konden vele dieren weer gezond in zee teruggezet worden. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer R.A. Vereijken te Tilburg, was docent Biologie aan diverse middelbare scholen. Van 1985 tot 2003 was decorandus werkzaam als medewerker Natuur- en milieueducatie (24 uur per week) bij het Natuurmuseum Brabant. Hij wist ingewikkelde of weinig begrepen zaken inzichtelijk te maken voor een heel breed publiek. Decorandus wist de natuur- en milieueducatie op de kaart te zetten. Hij heeft ervoor gezorgd dat het museum vele vrijwilligers voor het educatieve werk wist te werven. In 2002 trad decorandus in dienst bij het IVN Consulentschap Brabant als coördinator Voorlichting & Educatie (32 uur per week) in de nationale parken Loonse en Drunense Duinen en de Biesbosch. In die functie is hij verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van natuureducatie en voor de realisering daarvan in samenspraak met een groot aantal partners. Decorandus zet zich in voor een grotere betrokkenheid van mensen bij de natuur. Privé (vrijwilligerswerk) en werk lopen in dat opzicht in elkaar over. Oo k voor zijn werk zet decorandus zich zeer regelmatig in tijdens de avonduren en gedurende de weekenden. Van 1969 tot 1979 was hij lid van de Biologische Groep van het Odulphuslyceum en lid van HOP, een natuurclub voor jongeren. Sinds 1979 is hij vrijwilliger bij en bestuurslid (1981-1994, 2e secretaris, vice-voorzitter en voorzitter) en oprichter en coördinator (sedert 1992) van de Werkgroep Mossen van de afdeling Tilburg (waarvan de leden over het algemeen in Midden-Brabant wonen) van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). Hij was schrijver van (natuur)verhalen (4 maal per jaar) voor "Brabant Natuurlijk!", het tijdschrift van de Stichting Brabantse Milieufederatie (1986 tot 1999). Sinds 1984 is hij vrijwilliger bij de afdeling Tilburg e.o. van IVN Natuur- en Milieueducatie. Van 2002 tot 2003 was hij secretaris van het Fietsforum Tilburg. Daarnaast is hij sinds 2003 schrijver van een maandelijkse artikelreeks over (stads)natuur in de Tilburgse Koerier. Bet rokkene is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.B. Rokven te Tilburg, is sinds 1977 medeoprichter van en vrijwilliger bij kinderboerderij Stokhasselt (20 uur per week). Betrokkene is dagelijks actief met de verzorging van de dieren, het schoonmaken van het terrein en de gebouwen en het onderhoud aan de gebouwen. Daarnaast ontvangt en begeleidt hij bezoekers. Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.