Nederlandse Vereniging van Journalisten

Alberto Stegeman ontslagen van rechtsvervolging

vrijdag 29 april 2011 | SBS6-journalist Alberto Stegeman is door het Gerechtshof Amsterdam ontslagen van rechtsvervolging voor het betreden van verboden terrein op Schiphol-Oost. Zowel Stegeman als de NVJ, die hem actief heeft ondersteund, vinden de uitspraak een overwinning voor de journalistiek.

Eerder werd Stegeman beboet voor het vervalsen van een KLM-pas en het zich bevinden op verboden terrein. Stegeman ging tegen deze veroordeling in beroep. Het Openbaar Ministerie eiste onlangs in hoger beroep opnieuw een boete van 1740 euro. Justitie vindt nog steeds dat hij voor de betreffende reportage te ver is gegaan door het plegen van strafbare feiten. Het gerechtshof is echter van mening dat het maatschappelijk belang groter is dan de gepleegde strafbare feiten en stelt Stegeman alsnog in het gelijk.

Alberto Stegeman vindt de uitspraak een overwinning voor de journalistiek. Het Gerechtshof erkent dat het journalistieke belang in dit geval moest prevaleren, omdat er geen ander middel was om het beveiligingslek aan te tonen. Ook de NVJ, die samen met het Persvrijheidsfonds deze principiële zaak actief heeft ondersteund, vindt dit een belangrijke uitspraak voor de beroepsgroep. Erkend wordt dat de journalist hier geen andere mogelijkheid had om een misstand aan te tonen. Mits zorgvuldig toegepast, moet een journalist hier gebruik van kunnen maken.