Gemeente Harenkarspel


Koninklijke Onderscheidingen in Harenkarspel

Op vrijdagochtend 29 april ontvingen vijf personen in Harenkarspel een Koninklijke onderscheiding. Aan deze inwoners van Harenkarspel, vier dames en een heer, werden de Koninklijke Onderscheidingen door de burgemeester van Harenkarspel, de heer Evert Vermeer uitgereikt. Alle gedecoreerden werden Lid in de Orde van Oranje Nassau. Twee van hen komen uit Waarland, verder uit Warmenhuizen, Tuitjenhorn en Dirkshorn. groep

Mevrouw E. A. Dekker-Venneker (72) uit Waarland ontvangt de onderscheiding vanwege haar werk voor het Katholiek Vrouwengilde, de Wulframparochie, De Zonnebloem, Stichting Waarland van Toen en stichting Molenhuijs.
Dekker Zo is Elisabeth Anna Dekker-Venneker vanaf 1968 tot heden bestuurslid van het Katholiek Vrouwengilde, waarvoor ze avonden en uitstapjes organiseert. Sinds 1969 is zij ook actief voor de Wulframparochie, als kerkwerkster (schoonmaken), lector bij weekendvieringen en avondwakes, verzorger van Actie Kerkbalans en wijkcontactpersoon. Als voorganger bij de avondwakes voert zij vooraf de gesprekken met de betrokken familie, stelt de tekst op en voert de dienst uit. Dit werk doet zij nog steeds. In de periode 1976-1998 was zij actief lid van nationale vereniging De Zonnebloem,afdeling Waarland. Tot 1990 was zij hier ook voorzitter van. Sinds 2006 tot heden is zij leider van de handwerkgroep in woonzorgcomplex Sabinahof. Sinds 1996 tot heden is mevrouw Dekker-Venneker lid van de werkgroep Stichting Waarland van Toen voor het behoud van de geschiedenis van Waarland. Voor het halfjaarlijks blad verzamelt zij artikelen, assisteert bij de najaarsmiddagen en verspreid mede het blad Toendertoid. In de periode 1999-2009 was zij ook vrijwilliger bij de stichting Molenhuijs Waarland, het museum dat de waterschapsgeschiedenis van Waarland ten toon stelt. Ook is zijn sinds 1995 nog lid van het avondwakekoor van de r.k. Wulframparochie in Waarland.

Mevrouw N.M. Klaver-de Goede (56) uit Dirkshorn ontvangt de onderscheiding vanwege haar inspanningen voor zangvereniging Excelsior en commissie Expo-Creatief. Ook verzorgt zij reanimatiecursussen en is zij mantelzorger.
Klaver Nelly Maja Klaver-de Goede is sinds 1981 penningmeester van zangvereniging Excelsior in Dirkshorn. Ook is zij hier op andere manier actief: verzorgen van de koffie en thee tijdens de pauze, het innen van de donateursgelden in haar wijk, op bezoek bij jubilarissen en zieken en zij regelt de kaartverkoop voor de concerten. Nelly Klaver is sinds 1992 ook lid van de commissie, nu geheten Expo-Creatief in Dirkshorn. Dit is een team van vrijwilligers dat elke twee jaar een tentoonstelling organiseert in dorpshuis De Kastanjeboom. Naast het penningmeesterschap verzorgt zij hier de contacten met het dorpshuis, de sponsoren en de pers, nodigt zij de exposanten uit en begeleidt hen, richt ze de tentoonstellingsruimte in en organiseert ondersteunende diensten zoals de muziek, catering en toezicht. Ook is zij sinds 1997 organisator van reanimatiecursussen voor de partners van brandweerlieden van Harenkarspel, post Dirkshorn. Verder is zij sinds 2002 mantelzorger van haar vader. Alle genoemde functies heeft zij tot heden nog.

Mevrouw P.M. Meijer-Verhagen (68) uit Warmenhuizen wordt onderscheiden vanwege haar werk voor het Katholiek Vrouwengilde, voor de rk Ursulaparochie en het 4 mei comit. Meijer
Petronella Maria Meijer was in de periode 1982-1988 voorzitter van het Katholiek Vrouwengilde (KVG) in Warmenhuizen. In 1988-1992 was zij penningmeester van het KVG in Gewest Kop van Noord-Holland. Zij onderhield contacten met de plaatselijke afdelingen, verzorgde de betalingen en maakte periodieke financile overzichten. Van 1992 tot 2005 was zij lid van het hoofdbestuur van het Katholiek Vrouwengilde. Voor de rk Ursulaparochie was mevrouw Meijer-Verhagen van 1988-2000 secretaris van het parochiebestuur. Sinds 2002 tot heden is zij voorzitter van de bloemengroep en sinds 2007 tot heden medewerker op het secretariaat van dit parochiebestuur. Zij vervaardigt hierin ondermeer wekelijks het parochienieuws, verzorgt de misintenties en bijdragen aan het dorpsblad Contact. Ook is zij sinds 2007 tot heden voorzitter van het 4 mei comit in Warmenhuizen.

Mevrouw M. Pronk (79) uit Tuitjenhorn krijgt de onderscheiding vanwege haar activiteiten voor de rk parochie in Tuitjenhorn, de KBO en de werkgroep Welzijn Ouderen. Pronk
Maria Engelina Pronk is sinds 1985 tot heden vrijwilliger voor de parochie H. Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn. Zij zet zich met name in voor de sponsortochten op Hemelvaartsdag. Zij motiveert de andere vrijwilligers, mede-bewoners van het woonzorgcomplex St.Jozefpark en andere ouderen tot actieve en financile deelname aan de sponsortocht en andere evenementen. Ook is zij drijfveer achter de wekelijkse bijeenkomsten voor 60 plussers. Verder organiseert zij inzamelacties en activiteiten op sociaal terrein zoals Sinterklaasfeest en de kerstbijeenkomsten. In de periode 1990-2007 was zij bestuurslid van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) afdeling Tuitjenhorn. In 1992-2003 was zij eveneens bestuurslid van de werkgroep Welzijn Ouderen in Tuitjenhorn en afgevaardigde van de KBO. Van 1993 tot vorig jaar mei was mevrouw Pronk ook fulltime mantelzorger van haar broer, die nierpatint was.

De heer P.J. Roozendaal (63) uit Waarland is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn belangeloze werk als financieel adviseur voor gezinnen en ondernemers, als secretaris van stichting Het Molenhuijs, als schaatscoach en als bestuurder van de Wulfframparochie in Waarland. Roozendaal
Petrus Johannes Roozendaal is sinds 1980 tot heden financieel begeleider van families. Hij verstrekt hen adviezen omtrent het kopen van een huis. Gezien zijn achtergrond voormalig directeur bij Rabobank Friesland in Opmeer- doet hij dit om niet(gratis). Van 1998 tot heden is Petrus Johannes Roozendaal secretaris van stichting Molenhuijs in Waarland. Hij beheert en exploiteert de expositieruimte in het voormalig molenhuis en de uit 1570 daterende molen. De heer Roozendaal verricht alle secretariaatswerkzaamheden en onderhoudt de contacten met de exposanten, gemeente en stichting Westfriese molens. Ook draait hij weekenddiensten in het Molenhuijs. Vanaf 2001 tot heden is hij ook vice-voorzitter van de Wulframparochie in Waarland. Tijdens de verbouwing van kerk en pastorie, gedurende een jaar, was dit zeer intensief (4 uur per dag). Vanaf het vertrek van de pastoor in 2003 werd Roozendaals werk voor de parochie intensiever. Hij zorgde er voor dat bestuursleden en werkgroepen de taken van de pastoor zoveel mogelijk overnamen en hij zette zich in om een goede nieuwe bestemming te krijgen voor de pastorie en de nieuwe parochieruimtes. Nadat de penningmeester ziek werd, heeft P. Roozendaal ook die taak op zich genomen. Sinds 2001 tot heden is hij tevens schaatsinstructeur voor jeugdgroepen van 6-12 jaar van schaatsclub De Draai in Heerhugowaard. Sinds 2002 tot heden is hij financieel adviseur voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, waarbij hij sommigen echt de weg uit het dal heeft kunnen wijzen. Tenslotte is hij sinds 2006 lid en sinds kort penningmeester van Dorpsraad Waarland.
Roozendaal1
publiek



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600