Gemeente Nuth


Koninklijke Onderscheidingen in het kader van Koninginnedag

Â

Burgemeester Hubert Vos, reikt ter gelegenheid van Koninginnedag, aan elf personen een Koninklijke Onderscheiding uit. Het betreft tien inwoners van de gemeente Nuth en een inwoner die woonachtig is in de gemeente Kerkrade. De uitreiking vindt plaats op donderdag 29 april 2011, in de raadzaal van het gemeentehuis, Deweverplein 1 te Nuth. De plechtigheid begint om 10.45 uur. De volgende personen ontvangen een Koninklijke Onderscheiding vanwege hun verdiensten voor de samenleving en worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: de dames A.L. Hool-van Bergen, A.H.M. Luijten-Erens en A.M.W. Mevis-Jacobs en de heren A.Chr. Rossen, J.L. Keulers, W.H.J.H. Jacobs, M.A.M.C. van den Nieuwenhof, J.M.H. Kickken en J.J. Lemmens. De heren J.H.M.M. Simons en F.S.G. Bollen worden voor hun verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw A.L. (Annemarie) Hool-van Bergen uit Vaesrade-Nuth

Mevrouw Annemarie Louise w.v. Hool is geboren in 1936 en woont Tulpstraat 37, Nuth.
Op vele terreinen is zij nu nog steeds actief. Is vanaf 1984 een actief lid en kaderlid van de FNV. Vanaf 1985 werkzaam als vrijwilliger bij de schutterij St. Martinus Vaesrade. Is ouderenconsulente namens gemeente en bezoekt ouderen en zieken om hen over allerlei zaken te informeren. Is lid van de werkgroep WMO en is lid van het Gehandicaptenplatform. Zij verleent administratieve ondersteuning aan haar dorpsgenoten, fungeert als vraagbaak en draagt sinds enkele jaren zorg voor het eetkamerproject voor ouderen in Vaesrade. Is al meer dan twintig jaar actief als collectante voor diverse landelijke instellingen.Â

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw Annemarie Louise Hool- van Bergen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw A.H.M. (Anny) Luijten-Erens

Mevrouw Anna Maria Hubertina Erens e.v. Luijten is geboren in 1932 en woont Dorpstraat 6, 6361 EL Nuth.
Ook mevrouw Luijten is al jarenlang vrijwilliger. Vanaf 1975 maakt zij deel uit van de poetsploeg van de kerk. Zij was van 1975 tot 1983 als ouder zeer actief op de basisscholen van haar kinderen. Vanaf 1986 is zij actief lid van en heeft zij een leidinggevende functie binnen het begrafeniskoor. Zij was in 1986 mede-oprichter van buurtvereniging Rond de Kirk en bekleedt vanaf die tijd de functie van penningmeester. Vanaf 1986 is zij eveneens lid van het gemengd kerkelijk zangkoor St. Bavo Nuth en hier bekleedt zij vanaf 2003 de functie van 2e penningmeester. Eveneens is lid van het dameskoor Nuth (vanaf 1986) en hier is zij vanaf 1998 penningmeester. Door haar lidmaatschap van deze drie koren fungeert zij als contactpersoon tussen deze koren en de kerk voor afspraken bij het zingen van Missen.

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw Anna Maria Hubertina Lijten-Erens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw A.M.W. (Agnes) Mevis-Jacobs

Mevrouw Agnes Maria Wilhelmina Jacobs e.v. Mevis is geboren in 1939 en is woonachtig te Hulsberg, aan het adres Berkenhof 10, 6336 SX. Mevrouw Mevis draagt als vrijwilliger al jarenlang haar steentje bij. Op verschillende terreinen van onze samenleving heeft zij zich ingezet of zet zij zich nog steeds in. Zij vervulde van 1970-1974 een bestuursfunctie bij peuterspeelzaal Donderberg te Roermond. Daarna was zij een actieve vrijwilliger bij de basisschool Hulsberg, als voorleesmoeder, verkeersbrigadier en als hulp bij de wekelijkse handenarbeidles.Vanaf 1985 is zij actief bij de bibliotheekvestiging Hulsberg, onderdeel van de Stichting openbare Bibliotheek Nuth, thans ressorterende onder Parkstad Limburg Bibliotheken afdeling Nuth. Van 2001 tot 2010 was zij bestuurslid/secretaresse van Zij-Actief Hulsberg.En als collectante is zij vanaf 1973 jaarlijks voor 6 instellingen in de weer.Verder heeft zij twintig jaar lang mantelzorg verleend voor haar moeder (1974 â 1994).

Voor al deze verdiensten wordt mevrouw Agnes Maria Wilhelmina Mevis-Jacobs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer A.Chr. (Arthur) Rossen

De heer Arthur Christiaan Rossen is geboren in 1944 en woont Hellebroek 71, 6361 AB Nuth.
Hij is geboren en getogen in het kerkdorp Nuth en is dan ook zeer vertrouwd met de gemeenschap en het verenigingsleven van Nuth. Binnen dit verenigingsleven is hij al meer dan veertig jaar actief. Hij is vanaf 1970 lid van de Raad van Elf van carnavalsvereniging de Nachuule en is hier in verschillende functies zeer actief, o.a. als voorzitter van het optochtcomité en de jury van de carnavalsoptocht. Hij is bühnemeester, chauffeur van het prinsenpaar. De heer Rossen heeft gouden handjes en is zeer technisch ingesteld. Deze kwaliteiten komen hem als bouwer en constructeur van prinsenwagen en de sponsorwagen van deze carnavalsvereniging heel goed van pas. Verder was hij van 1969 tot 2003 lid van vogelvereniging de Natuurvrienden. Veertien jaar vervulde hij hier ook een bestuursfunctie en vele jaren was hij ook keurmeester bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Vanaf 2000 vervult hij 2 functies binnen de scoutinggroep St. Hubertus als lid van de materiaalcommissie en lid van de kookstaf.

Voor al deze verdiensten wordt de heer Arthur Christiaan Rossen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.L. (Jan) Keulers

De heer Johannes Lambertus Keulers is geboren in 1939 en woont Koningsgraven 4, 6363 BE Wijnandsrade-Nuth.
De heer Keulers heeft zijn sporen als vrijwilliger binnen het verenigingsleven in Wijnandsrade verdiend. Als trainer/coach van handbalvereniging Wijnandia startte hij zijn vrijwilligersactiviteiten in 1972 en deze beide functies vervulde hij tot 1980.In 1972 was hij, vanuit zijn betrokkenheid bij handbalvereniging Wijnandia, een van de mede-oprichters van het Cultuur en Folklorefestival Kasteel Wijnandsrade. Vanaf 1972 tot en met 2010 was hij binnen deze organisatie zeer actief, o.a. als voorzitter van de commissie facilitaire diensten. Hij heeft er mede toe bijgedragen dat het Cultuur en Folklorefestival Kasteel Wijnandsrade thans, na 38 jaar, is uitgegroeid tot een evenement met nationale en internationale bekenheid.Verder was de heer Keulers van 1980 tot 1987 oprichter en leider van de trimsociëteit Wijnandsrade.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Johannes Lambertus Keulers benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer W.H.J.H. (Wiel) Jacobs

De heer Wilhelmus Hubetus Josephus Henricus Jacobs is geboren in 1963 em woont Hellebroekerweg 13, 6363 AA Wijnandsrade. Hij is werkzaam bij BAS Bouw BV in Beek.
Gesteld kan worden dat de heer Jacobs een vrijwilliger pur sang is. Zijn inzet voor met name de voetbalvereniging RKVV Wijnandia is al dertig jaar ontzettend groot.In eerste instantie werd hij als acht-negenjarige jongen lid van deze vereniging en sindsdien is hij onlosmakelijk met deze vereniging verbonden.In 1982 werd hij jeugdleider en jeugdtrainer van de bambinoâs (leeftijd 4 tot 6 jaar) en nu nog steeds vervult hij deze functie met veel plezier en inzet.Sinds 1989 heeft hij het beheer over de materialen van de vereniging en vanaf 1991 is hij eveneens als wedstrijdleider/scheidsrechter van de reserveteams actief. Verder is hij lid van de technische commissie en in die hoedanigheid draagt hij sinds 1984 mede zorg voor het onderhoud van het park.Van 1989 tot 1991 was hij een van de animators bij de realisatie van het jeugdhome op het sportpark te Wijnandsrade en thans verricht hij nog steeds kleine reparaties aan deze ruimte.Verder was decorandus van 1978 tot 1998 een actief lid van de Raad van Elf van carnavalsvereniging de Veldkretsers.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Wilhelmus Hubertus Josephus Henricus Jacobs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer M.A.M.C. (Rinus) van den Nieuwenhof

De heer Martinus Antonius Maria Cornelis van den Nieuwenhof is geboren in 1951 en is woonachtig aan het adres Pijlsstraat 3, 6363 BT Wijnandsrade.
Hij is werkzaam als docent van deTrevianumscholengroep te Sittard.De heer van den Nieuwenhof is eveneens zeer actief binnen het kerkdorp Wijnandsrade en zijn vrijwilligerswerk vindt plaats op diverse terreinen van onze maatschappij. Vanaf 1979 is hij een actief voorzitter van de buurtvereniging de Oude dorpskern en in die functie zet hij zich met hart en ziel in de voor de leefbaarheid van de bewoners van deze buurtschap.Verder is hij ook al langdurig als vrijwilliger actief bij handbalvereniging Wijnandia. Van 1975 tot 1989 was hij bestuurslid en vanaf 1975 tot op heden is hij als trainer actief en verder zeer betrokken bij deze vereniging.Vanaf 1989 tot heden is hij eveneens als vrijwilliger actief bij het jaarlijks Cultuur en Folklorefestival Kasteel Wijnandsrade. Eveneens is hij een actief lid van carnavalsvereniging de Veldkretsers, dit vanaf 2002.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Martinus Antonius Maria Cornelis van den Nieuwenhof benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.M.H. (Jos) Kickken

De heer Johan Maria Hubert Kickken is geboren in 1958 en woont Vredesstraat 3, 6467 LG Kerkrade.
De heer Kickken is werkzaam bij CBS te Heerlen. De roots van de heer Kickken liggen in het kerkdorp Wijnandsrade en nog steeds voelt hij zich nauw verbonden met deze gemeenschap. Deze verbondenheid blijkt uit zijn langdurige enthousiaste inzet voor diverse verenigingen in dit kerkdorp. Vanaf 1976 tot heden is decorandus actief als jeugdleider en lid/adviseur van de jeugdcommissie van RKVV Wijnandia.Vanaf 1981 vervult hij bij deze voetbalvereniging ook de functie van secretaris.Verder is hij vanaf 1990 tot heden bestuurslid/secretaris van carnavalsvereniging de Veldkretsers en gedurende de periode van 2001 tot 2005 vervulde hij naast zijn secretarisfunctie ook nog de functie van voorzitter. Vanaf 2009 is hij participant in de Commissie Multifunctioneel Centrum Wijnandsrade.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Johan Maria Hubert Kickken benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.J. (Jef) Lemmens

De heer Joseph Jacobus Lemmens is geboren in 1940 en woont Schoolstraat 23, 6336 AP Hulsberg.
Al meer dan 25 jaar zet de heer Lemmens zich geweldig in voor de hengelsport en in casu voor het behoud van gezond viswater en een verantwoord visbestand in de Geul en haar zijbeken. Hij heeft dan ook een enorme kennis op dit gebied verworven. In 1986 was hij oprichter van Hengelsportvereniging (HSV) de Geulforel en sindsdien bekleedt hij de functie van voorzitter. Hij heeft zich ingezet voor terugkeer van bedreigde vissoorten en heeft de ecologische situatie van de Geul in kaart gebracht. Onder zijn leiding is HSV de Geulforel gefuseerd met HSV St. Gerlach en van deze gefuseerde vereniging is hij voorzitter geworden. Hij heeft zich ingezet om te komen tot een Visstandbeheercommissie (VBV) en mede door zijn verdiensten is de oprichting van VBC Geul en Zijbeken in 1990 een feit geworden. Bij VBC Geul en Zijbeken zijn 13 verenigingen aangesloten. Samen met andere instanties heeft hij een vistandbeheerplan geschreven om zodoende de visstand te beheren en het uitsterven van bepaalde vissoorten tegen te gaan. Verder wordt er ook gezorgd voor een goede ecologische structuur van het viswater. Hij participeert ook in projecten in het buitenland, zoals het zalmproject op de Ruhr en de kweek van vlagzalm in de Waalse staatskwekerij in Erezee.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Joseph Jacobus Lemmens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.H.M.M. (Jos) Simons

De heer Joseph Hubert Matthias Maria Simons is geboren in 1941 en woont aan het adres St. Remiugiusstraat 17, 6333 CW Schimmert. De heer Simons is nog steeds werkzaam als docent wiskunde aan het Bouwens van der Boijecollege te Panningen. De heer Simons is een zeer bevlogen wiskundedocent. Dit jaar zal hij veertig jaar werkzaam zijn in het onderwijs. Met veel enthousiasme heeft hij zijn vak steeds uitgeoefend en met veel inzet zijn leerlingen dit vak gedoceerd. Vanaf 1971 tot 2007 was hij als zodanig werkzaam aan diverse middelbare scholen en instellingen voor het Hoger beroepsonderwijs en het Wetenschappelijk Onderwijs in diverse plaatsen in het land. Hij heeft het wiskundeonderwijs steeds gepromoot en daarbij de praktische toepassing gestimuleerd. Zijn inzet voor zijn leerlingen was steeds erg groot. Nu, na zijn pensionering in 2007, is hij nog steeds actief als docent. Naast zijn reguliere werkzaamheden als docent heeft hij nieuwe modellen en softwaretoepassingen in cursorisch verband ontwikkeld en daardoor een belangrijke bijdrage geleverd aan moderne oplossingsmethoden en berekeningswijzen en deze door middel van casuïstiek handen en voeten gegeven. Het door hem ontworpen systeem, Maxima geheten, is zelfs internationaal geïntroduceerd. Dit computeralgebra-systeem is kosteloos toegankelijk gemaakt op internet waardoor studenten van het VWO en het hoger onderwijs hier gratis gebruik van kunnen maken. In opdracht van de Open Universiteit heeft hij een publicatie âComputeralgebra met Maximaâ ontwikkeld. De heer Simons is lid van het Koninklijk Nederlands Wiskundig Genootschap en onderhoudt regelmatig vakoverleg met vakbroeders in het land.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Joseph Jacobus Lemmens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F.S.G. (Frans) Bollen

De heer Franciscus Servatius Gerardus Bollen is geboren in 1948 en woont Ruytersweg 13, 6336 XT Hulsberg.
Is werkzaam als directeur van de unit Educatie het Arcuscollege te Heerlen. De heer Bollen is binnenkort 40 jaar in dienst bij het ROC Arcus college Heerlen en zijn voorgangers. Als leraar, decaan, adjunct-directeur en laatstelijk sinds 2004 als directeur van de unit Educatie van eerdergenoemd Arcus college, heeft de heer Bollen steeds de leerling vooropgesteld. Naast het bieden van het regulier onderwijs in zijn functie als docent/directeur, zet decorandus zich ook enorm in om met name de risico-jongeren en kansarmen een kans te bieden onderwijs te volgen. Met name deze doelgroepen gaan hem nauw aan het hart en hij zet zich dan ook op een geweldige wijze voor hen in. Vanwege zijn expertise en zijn oprechte belangstelling voor deze jongeren raakte hij medio jaren negentig, in zijn toenmalige functie als hoofd van het Trajectbureau van Arcus, betrokken bij de oprichting van het Bureau Voortijdig Schoolverlaters Parkstad. Ook binnen het samenwerkingsverband Retour, eveneens binnen Parkstad opererend, heeft hij het AKA-traject (Arbeidsmarkt geKwalificeerd Assistent) mee opgericht. Voor zowel het Bureau VSV alsook voor het samenwerkingsverband Retour heeft hij een grote betekenis gehad. Hieruit blijkt dat betrokkene maatschappelijke betrokkenheid heeft getoond en dit nog steeds toont vanuit zijn hoofdfunctie. Verder vervulde de heer Bollen vanaf 1985 diverse jaren een bestuursfunctie bij Katholieke Schoolvereniging, sectie VO. Daarna was hij eveneens enige jaren voorzitter van Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs. Ook bekleedde hij een bestuursfunctie binnen psychiatrisch medisch streekcentrum Welterhof (thans Mondriaan stichting) Heerlen en wel van 1981 tot 1986. Eerder was hij bestuurslid van scholengemeenschap lbo-mavo âDe Aldenhofâ. Gedurende de jaren 1982-1986 was de heer Bollen raadslid van de gemeente Nuth.

Voor al zijn verdiensten wordt de heer Franciscus Servatius Gerardus Bollen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.