Gemeente Winterswijk

Vijf Winterswijkers koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

Vijf Winterswijkers koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

Op vrijdag 29 april heeft burgemeester Thijs van Beem tijdens de jaarlijkse `lintjesregen' vijf inwoners van Winterswijk een koninklijke onderscheiding opgespeld. Vier van de vijf inwoners werden door de koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De vijfde werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het vijftal werd gedecoreerd tijdens een bijeenkomst in Hotel Frerikshof.

De volgende vijf inwoners zijn onderscheiden:

Koninklijke onderscheidingen

Mevrouw Nel Gotink-Marlet (71 jaar) zet zich sinds 1968 in bij de R.-K. Parochie H. Jacobus als bestuurslid en wijkassistent. Ook verzorgt zij sinds 1997 het parochieblad De Schelp. Daarnaast zet mevrouw Gotink zich sinds 1979 in als vrijwilliger bij de Dienst Geestelijke verzorging van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Van 1988 tot 1996 was zij lid van het schoolbestuur van de St. Jozefschool. Tot slot is mevrouw Gotink sinds 1996 vrijwilliger bij verzorgingshuis De Vredense Hof.

De heer Henry Cnossen (54 jaar) is sinds 1983 verzorger van een blinde man. Hij onderneemt samen met deze man verschillende activiteiten die hij anders vanwege zijn handicap niet zou kunnen zoals fietsen, sportschoolbezoek, kerkbezoek en boodschappen doen. Daarnaast begeleidt de heer Cnossen de blinde man elke dinsdag naar het zangkoor Multiple Voice. Samen hebben zij de liederen voor het koor maar ook de liedboeken van de kerk in braille gezet.

De heer Jan Grevers (69 jaar) zet zich al sinds 1966 in als ouderling bij de Protestantse Gemeente in Winterswijk. Daarnaast was hij van 1973 tot 2003 jeugdleider bij de voetbalvereniging SKVW. Binnen deze vereniging heeft hij meerdere taken op zich genomen in de afgelopen jaren zoals bestuurslid (1980-1998) en lid van de jeugdcommissie (1980-2003). Ook was hij lid van het schoolbestuur van de Koningin Wilhelminaschool (1983-1989), vrijwilliger bij corsoclub Bloemwal (sinds 1999), SKVW (sinds 2002), en was hij trainer van de E- en D-jeugd bij deze club (sinds 2003). Daarnaast was de heer Grevers van 2004-2008 als vrijwilliger lid van de cliëntenraad van zorgcentrum de Pelkwijk en vanaf 2005 vrijwilliger/barmedewerker bij SKVW. Tot slot was hij van 2005-2008 lid van de centrale Cliëntenraad van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé en sinds 2009 is hij praktisch hulpverlener aan zorgbehoevenden.

De heer Dolf Meijler (64 jaar) is in zijn werkzame leven leraar scheikunde bij De Driemark. Daarnaast is de heer Meijler is al sinds 1976 voorzitter van het Humanistisch Verbond Winterswijk en omgeving (m.u.v. periode 2006-2009). Ook is hij sinds 1977 wijkhoofd en collectant voor het Reumafonds en collectant voor de nierstichting (sinds 1978), Fonds Gehandicaptensport (sinds 1988) en Stichting kinderactiviteiten Winkie (sinds 1989). Sinds 1982 is de heer Meijler ook actief binnen de Vereeniging Volksfeest. Naast bestuurslid en collectant was hij lange tijd leider van het kinderbal, lid van de optochtcommissie, de commissie kinderspelen en de bloemencommissie. Ook was hij van 1987 tot 2005 bestuurslid van bejaardencentrum De Berkhof. Van 1995 tot 2002 zat hij in de commissie geestelijke verzorging van de Stichting Zorgcombinatie Grensland en daarna van de commissie geestelijke verzorging van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé.

De heer Henk Vis (57 jaar) was tot 2008 onderwijzer/intern begeleider in het basisonderwijs. Vanwege ziekte heeft hij deze functie neer moeten leggen. Naast zijn werk heeft hij zich actief ingezet voor onder meer de Gereformeerde Kerk, nu de Protestantse Gemeente. Sinds 1994 was hij kerkenraadslid van de Gereformeerde Kerk. Ook was de heer Vis ouderling met bijzondere opdracht namelijk scriba (secretaris). Daarnaast zong hij in de Cantorij van de Zonnebrinkkerk en gaf leiding aan ensembles. Ook nam hij deel aan de organisatie van Kerk-School-Gezinsdiensten van de Wilhelminaschool. Sinds 2004 is de heer Vis ook actief in de redactie van het blad Kerkenwerk en sinds de fusie in 2005 met de Hervormde Gemeente doet hij veel vrijwilligerswerk. Als lector fungeert hij daarnaast als voorganger in de Vespers van Musica Jacobi en is hij begeleider van het team dat godsdienstles geeft op openbare basisscholen. Van 1996 -2010 was de heer Vis begeleider van katacheseproject `in de kring' voor verstandelijk gehandicapten. Ook is hij sinds 2006 vrijwilliger ten behoeve van de boekentafel in de Jacobskerk en lid van de voorbereidingscommissie van de Jacobsvieringen. Daarnaast heeft de heer Vis zich ingezet voor het onder de aandacht brengen van de transporten en daar op volgende moorden in de concentratiekampen van 326 Joodse Winterswijkers. Samen met mevrouw Mirjam Schwarz schreef hij het boek ´Leren van de Oorlog in Winterswijk´. Sinds 2001 zet de heer Vis zich in voor dit project. Daarnaast is hij sinds 2007 vrijwilliger bij de 4 mei-herdenking. Van 2008-2010 heeft de heer Vis gewerkt aan het boek `We hebben ze allemaal gekend', een boek over de gezichten achter de namen van het monument, dat op 11 april vorig jaar werd gepresenteerd. Ook heeft de heer Vis zich in diezelfde periode ingezet voor een gedenkplaquette aan de muur van het NS-station voor alle Winterswijkse Joden die vanaf hier zijn getransporteerd. Deze plaquette is vorig jaar ook op 11 april onthuld. Bij de beoordeling van zijn benoeming is ook meegewogen dat hij zich vanaf zijn jonge jaren actief heeft ingezet in zijn vorige woonplaatsen: Wilnis en Woerden.