Gemeente Tytsjerksteradiel


Koninklijke onderscheidingen

Op 29 april is ook in de gemeente Tytsjerksteradiel de jaarlijkse lintjesregen gevierd. Burgemeester E.J. ter Keurs heeft aan zes inwoners van de gemeente een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De uitreikingplechtigheid was om 10.00 uur in restaurant 'De Pleats' in Burgum.

Hieronder volgen de namen van de gedecoreerden, met daarbij een korte beschrijving van hun verdiensten:

Jan Jasper van Arkel (64), Burgum
De heer Van Arkel wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding is toegekend voor de volgende verdiensten:
- Ruim 15 jaar bestuurslid (secretaris en waarnemend voorzitter) van de S.V. Bergum (later DFS), afdeling volleybal. Ook heeft hij een periode het damesteam getraind. Daarnaast was hij actief met het werven van sponsoren voor Dames 1 en Heren 1.

- Als scheidsrechter van de Nevobo Noordoost-Nederland. Tot 2000 floot hij op hoog niveau. Sinds 2000 fluit hij regionaal wedstrijden. Tot 2005 was hij competitieleider voor regio Drachten.
- Als secretaris van de voetbalvereniging BCV. Hij maakt deel uit van de MOP (MaandagOchtendPloeg). Deze ploeg zorgt er iedere maandagochtend voor dat de accommodatie er perfect uit blijft zien. Ook is hij jeugdscheidsrechter.

- Als vrijwilliger bij de Stichting Vriendenkring Berchhiem. Het doel van deze stichting is het verblijf van de bewoners van zorgcentrum Berchhiem en Nieuw Toutenburg waar mogelijk te veraangenamen. Hij is chauffeur van de rolstoelbus.

Rinse van der Meer (68), Burgum
De heer Van der Meer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De onderscheiding is toegekend voor:

- Het voorzitterschap en bestuurslidschap van de voetbalvereniging "Burgum". Jaren heeft de heer Van der Meer deel uitgemaakt van de accommodatiecommissie.

- Ruim 35 jaar lang voorzitterschap en bestuurslid van "Nut", afdeling Burgum.

- Als vrijwilliger en lid binnen de Probus. Probus bevordert de saamhorigheid en vriendschap van geheel of nagenoeg geheel postactieven van 55 jaar en ouder.

- Jarenlang heeft de heer Van der Meer kleuters een ochtend of middag ontvangen op zijn boerderij. Hij heeft gratis koeienmest geleverd aan de plaatselijke zwemvereniging wat door vrijwilligers dan verkocht werd aan particulieren. Hij stelde zijn tractor beschikbaar voor het bemesten van voetbalvelden. Daarnaast werden zijn tractor en wagen vaak gebruikt voor het heen en weer brengen van stoelen voor allerlei activiteiten.

- Ruim 20 jaar drager bij uitvaartvereniging "Eendracht"in Burgum.
- Tien jaar lang penningmeesterschap van de ouderraad van de mavo "Johannes Brands"in Burgum.

Baukje de Boer-Veenstra (71), Burgum
Mevrouw De Boer-Veenstra wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De onderscheiding is toegekend voor:

- Het mee oprichten en ruim 20 jaar actief lid zijn van het Toneelgezelschap Burgum. Binnen de vereniging heeft zij de rol als schrijver, regisseur en bestuurslid vervult.

- 13 jaar lang voorzitterschap van de Werkgroep Iepenloftspul.
- 15 jaar regisseur van de Toneelgroep Vriendenkring in Veenwouden.
- Regisseur van de Kerstmusical (4 keer) van de OBS 't Partoer in Burgum.

- Regisseur van het toneelgezelschap `De Rottefalle'.

Geert Postma (66), Ryptsjerk
De heer Postma is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding is toegekend voor de volgende verdiensten:
- 20 jaar lang vrijwilliger bij het jaarlijks dorpsfeest Ryptsjerk (tot 1997)

- Negen jaar lang voorzitterschap van de muziekvereniging Excelsior.
- Vanaf 2000 beheerder van het verenigingsgebouw "De Lytse Harmonie"in Ryptsjerk.

- 25 jaar lang lid van de vrijwillige politie van Fryslân. De heer Postma is sinds 1984 reservist bij de gemeente Politie Tytsjerksteradiel en later de regiopolitie Fryslân. Voor deze periode is betrokkene nog vijf jaar bij de Nationale Reserve geweest. De laatste zes jaren van zijn werkzaamheden voor de vrijwillige politie was hij ook inzetbaar bij de Parketpolitie bij de Rechtbank in Leeuwarden.

- Als organist van de Protestantse kerk in Ryptsjerk(PKN)

Marten Tabe van der Molen (67), Earnewâld
De heer van der Molen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Deze onderscheiding is toegekend voor de volgende verdiensten:
- Organisator en arbiter van de Judobond Nederland (JBN). Betrokkene was eerst actief als judoka, daarna als judoleraar. Daarnaast is hij betrokken bij de activiteiten van JBN-Noord Nederland. Als vrijwilliger is hij actief binnen de JBN-organisatie bij nationale en internationale wedstrijden. Ook is betrokkene sinds 1985 bestuurslid van het district Noord van de JBN, leden- en wedstrijdzaken, rapporteur, scheidsrechter en toernooiorganisator van het district. Daarnaast heeft hij zich beziggehouden met de portefeuille topsport voor het Noordelijke judoveld. Deze heeft hij een tijd lang gecoördineerd voor de districtsbondsraad.

- Als bestuurslid van het Oecumenisch Werkverband.

Herman Waagemans (73), Hurdegaryp
De heer Waagemans wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding is toegekend voor de volgende verdiensten:
- ruim 25 jaar vrijwilliger bij de Stichting MOVEO (Meer ontspanning Voor Ernstige Oorlogsinvaliden).

- 20 jaar lang vrijwilliger bij de scoutinggroep Burmania in Leeuwarden. De heer Waagemans was tijdens de zomerkampen actief als fourageur en lid van de kookstaf.

- Vrijwilliger bij de Unie van Vrijwilligers, afdeling Leeuwarden. De heer Waagemans is gastheer bij de opnamebalie van het Medisch Centrum Leeuwarden.

- Secretaris van de Stichting Rooms Katholieke Begraafplaats "Vitushof"in Leeuwarden.
Vrijwilliger bij en penningmeester