Gemeente Dongen

Koninklijke onderscheiding voor zes Dongenaren

Publicatiedatum: 28-4-2011

Vandaag, vrijdag 29 april, hebben zes inwoners uit Dongen een Koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Simone Dirven-van Aalst. Zij ontvingen de hoge onderscheiding wegens hun jarenlange verdiensten voor de samenleving. Het gaat om de heer H.A.M. Kuppens, de heer T.J.A. van den Ouweland, de heer J.B. Hultermans, de heer B.W. Dane, de heer J.J.M. Oomens en de heer Th.P.J. Brants. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De lintjes werden opgespeld in het bijzijn van de wethouders, de gemeentesecretaris en familie en vrienden van de decorandi. Hieronder kunt u per decorandus lezen waarom de eervolle Koninlijke onderscheiding is opgespeld.

De heer H.A.M. (Henk) Kuppens ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwilligersactiviteiten op sociaal en cultureel gebied. De heer Kuppens vervult al vanaf 1965 bij een aanzienlijk aantal instanties vrijwilligerswerk, tot enkele jaren terug naast zijn reguliere baan. Vanaf het begin van zijn loopbaan bij Intergas tot aan zijn terugtreden in 2005, en zelfs nog daarna, vervulde de heer Kuppens diverse nevenwerkzaamheden met een sociaal, cultureel en vaak muzikaal of creatief karakter bij zijn voormalige werkgever, steeds op vrijwillige basis, en met steeds als doel sociale binding en behulpzaamheid naar anderen.
Daarnaast is de heer Kuppens ruim 30 jaar actief voor de Oosterhoutse carnavalskapel DAskruizen als bestuurslid, penningmeester, muzikant, organisator, sponsorwerver en creatief betrokkene. Mede dankzij zijn inzet is de kapel uitgegroeid tot een ware carnavalsvereniging. Ook voor de folkloristische zang-, dans- en cabaretgroep Dongens Bont levert hij sinds 2004 belangrijke technische en creatieve bijdragen voor de doelgroep die bestaat uit 50-plussers, zonnebloemers, mensen met een handicap en zorgbehoevenden. De heer Kuppens is daarbij een voortrekker in het uitdragen van het cultureel erfgoed dat Dongens Bont wil bewaren voor het nageslacht. Verder verleent de heer Kuppens aan diverse verenigingen en personen, geheel vrijwillig en belangeloos, hulp en ondersteuning, zoals bij het invullen van de belastingaangiften.

De heer T.J.A. (Theo) van den Ouweland ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwilligersactiviteiten voor W-groep De Pijp in Dongen. De heer Van den Ouweland heeft ruim 25 jaar vrijwilligerswerk gedaan voor W-groep De Pijp, die zich ten doel stelt mensen met een uitkering uit hun isolement te halen. Hij spande zich twintig jaar in voor de activiteitencommissie, is veertien jaar bestuurslid geweest en vervulde in het bestuur de functies van voorzitter en penningmeester. De organisatie van De Pijp staat hem na aan het hart; men kan altijd een beroep op hem doen en hij staat altijd voor iedereen klaar. Daarnaast is de heer Van de Ouweland ruim 23 jaar actief bij golfvereniging Brabant Golf in Rijen. Daar is hij begonnen als green keeper; een functie die hij nog steeds met liefde vervult. Zijn doorzettingsvermogen heeft eraan bijgedragen dat de vereniging is uitgegroeid tot een volwaardige zes holes golfbaan. Ook is de heer Van den Ouweland actief in de commissie Brabant Toer en organiseert hij mogelijkheden voor de leden om ook eens op een grote baan golf te spelen.

De heer J.B. (Jan) Hultermans ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn brede maatschappelijke betrokkenheid bij vele organisaties, ruim 60 jaar lang. De heer Hultermans heeft zich de afgelopen 60 jaar ingezet als vrijwilliger en bestuurslid voor organisaties die actief zijn voor de agrarische sector. Zelf was de heer Hultermans jarenlang zelfstandig agrarisch ondernemer. Zo was de heer Hultermans 18 jaar bestuurslid van de Rooms Katholieke Jonge Boeren en Boerinnenbond Dongen-Vaart. Daarbinnen was hij ook nog 8 jaar sportleider. Verder was de heer Hultermans bijna 40 jaar bestuurslid van de Onderlinge Vee en Paardenverzekering (8 jaar voorzitter, 31 jaar secretaris-penningmeester) en veeschatter. Ook was de heer Hultermans 8 jaar bestuurslid van de Voerbank Dongen en omstreken, negen jaar lid van de Ledenraad van de CAV Dongegebied, 14 jaar lid van de Raad van Toezicht van de Coöperatieve Bank Dongen-Vaart, na de fusie Rabobank DongenRijen, en 2 jaar lid van de ledenraad van de Bond van Varkenshouders, Kring Breda, afdeling Gilze. De betreffende instellingen hebben altijd gebruik kunnen maken van de deskundigheid, de bereidwilligheid, de betrokkenheid en de accuratesse van de heer Hultermans. Daardoor heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de versterking en de ondersteuning van de agrarische sector in Dongen en nabije omgeving. In latere jaren verlegden de activiteiten van de heer Hultermans zich ook naar andere terreinen. Zo was de heer Hultermans zes jaar bestuurslid van RK basisschool St. Agnes in Dongen-Vaart en nam hij ook deel aan de organisatie van vele activiteiten op school. Daarnaast is de heer Hultermans al 13 jaar secretaris en penningmeester van toneelvereniging DIO, verzorgt hij de zichtzendingen van op te voeren toneelstukken, beheert en onderhoudt hij de toneelattributen en zorgt hij voor plaatsing en vervoer van de coulissen. Tot slot is de heer Hultermans als mede-organisator, begeleider, voorbereider en arbiter van diverse competities al ruim 17 jaar een zeer gewaardeerd en actief lid van Bridgeclub Dongen. En als vrijwilliger in het parochiewerk is hij al 40 jaar actief betrokken bij de opzet van het jaarlijkse oogstdankfeest, bij de schoonmaak van het kerkgebouw en de bestrating er omheen, het onderhoud van de tuin en van de parochiebegraafplaats en bij allerlei klussen op oproepbasis.

De heer B.W. (Bart) Dane ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwilligerswerkzaamheden op een breed maatschappelijk terrein. In 1981 kwam de heer Dane bij de Vrijwillige Brandweer Dongen en als vrijwillig brandweerman wist hij met behulp van veel studie op te klimmen tot pelotonscommandant. Daarnaast is de heer Dane ruim 20 jaar secretaris geweest van het brandweerkorps. Hij vervulde als zodanig een coördinerende en controlerende rol. Als secretaris van de Stichting Historisch Brandweermaterieel Gemeente Dongen is hij, na zijn functioneel leeftijdsontslag, nog steeds betrokken bij de lokale brandweerwereld. Al ruim 18 jaar vervult de heer Dane de functie van secretaris van Buurtbusvereniging s Gravenmoer en omgeving. Deze organisatie draait louter op vrijwilligers en valt niet meer weg te denken in het streekvervoer. Zowel bestuur als vrijwilligers hebben veel waardering voor de verdiensten en voor de heer Dane zelf, die ook als chauffeur vaste busroutes voor zijn rekening neemt en invalt bij ziekte of vakantie van andere vrijwilligers. Ook de inzet van de heer Dane als ondersteuner en begeleider in het onderwijs worden zeer gewaardeerd. Sinds 2006 begeleidt hij een middag per week leerlingen in het Open Leer Centrum van het Cambreurcollege. Tot slot vervulde de heer Dana als actief lid van Badmintonclub SHOT vanaf 1978 ruim 11 jaar de functie van penningmeester.

De heer J.J.M. (Jan) Oomens ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwilligersactiviteiten, met name voor Voetbalvereniging Dongen (V.V. Dongen). De heer Oomens is sinds 1948 lid van V.V. Dongen, aanvankelijk als speler in de jeugdafdeling, maar vanaf zijn 17e in het eerste van V.V. Dongen. Als gevolg van een blessure moest hij met voetballen in het eerste stoppen. Vanaf die tijd vervulde hij een reeks van functies binnen de vereniging, zoals grensrechter, assistent-scheidsrechter, leider bij Dongen 2 en 3, jeugdtrainer en scheidsrechter bij de jeugd en de senioren. Daarnaast verricht hij nog veel hand- en spandiensten voor de vereniging, onder meer binnen de wekelijkse klussengroep. Bij uitwedstrijden vertegenwoordigt de heer Oomens vaak het bestuur. Binnen de veteranenafdeling van V.V. Dongen heeft de heer Oomens tot zijn 63e actief gevoetbald, en vanaf 1972 tot heden is hij penningmeester van deze afdeling, alsmede grensrechter. Voor de veteranenafdeling organiseert hij nog steeds tal van activiteiten, zoals meerdaagse voetbaltoernooien, kaartavonden en loterijen. Daarnaast is de heer Oomens voor zijn familie een belangrijke steunpilaar en heeft hij lange tijd de taak van mantelzorger op zich genomen. Bovendien is de heer Oomens, als bezorger en coördinator van BN/DeStem, een belangrijke schakel voor de krantbezorging in Dongen.

De heer Th.P.J. (Theo) Brants ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als (gemeente)bestuurder en adviseur van diverse maatschappelijke instellingen en organisaties. De heer Brants was van 1990 tot 2010 voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Vieya Wooncorporatie. Als eerste voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Dongense Woningbouw Vereniging, later Vieya, heeft hij vorm gegeven aan de nieuwe governancestructuur. Hij zorgde ervoor dat er een vruchtbare samenwerking tussen de vereniging, bestuur en RvC is ontstaan. Door zijn optreden zijn de veranderingen in Dongen op een goede wijze tot stand gebracht. Hij was betrokken, beschikbaar en toegankelijk, en hij combineerde dit met oog voor details en consequent streven naar verbetering. Sinds 2001 is de heer Brants adviseur van Stichting Wereld Winkel Dongen. Bij het opzetten van een nieuwe winkel op een nieuwe plaats heeft de heer Brants op alle terreinen waar nodig, maar met name over zaken als plaats, bestemming, financiën, taakverdeling, begeleiding van vrijwilligers, oplossen van knelpunten, zijn kennis ingezet. Van 1988 tot 2005 is de heer Brants bestuurslid geweest van de Vereniging van Eigenaren van de Jonckerboschflat, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter. Onder zijn voorzitterschap is het dak vervangen, de lift gerenoveerd, werd de hoofdingang vernieuwd, werd het kantoor voor de huismeester gerealiseerd en is een nieuw sleutelplan geïntroduceerd. Ook zorgde de heer Brants voor een betere uitstraling van het appartementencomplex. Van 1979 tot en met 2004 was de heer Brants bestuurslid van Stichting Ontwikkelingscentrum Dongen. Sinds 1996 vervulde hij de taak van voorzitter. Daarnaast was de heer Brants tussen 1997 en 2002 voorzitter van de stichting Medische Specialisten Praktijk en gaf hij op een professionele wijze leiding aan de vergaderingen. Maar er is meer. Want de heer Brants kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1970 namens Open Appèl in de gemeenteraad van Dongen. In 1974 behield hij zijn zetel, maar omdat er binnen het college behoefte was aan een derde wethouder, werd de heer Brants op 13 maart 1975 verkozen als wethouder met de portefeuilles onderwijs, welzijnszaken en jeugd en jongerenwerk. In de raadsperiode 1978 1982 bleef de heer Brants wethouder, met de portefeuilles onderwijs en educatie, culturele zaken en welzijn, financiën en automatisering. Eind 1979 vond er een herschikking van de portefeuilles plaats als gevolg van de opstart van de bouw en de begeleiding van de centrale accommodatie De Cammeleur. De heer Brants werd toen voorzitter van het bouwteam en de commissie programmering en organisatie. In 1982 keerde de heer Brants niet meer terug in het college en maakt nog één raadsperiode vol voor Open Appèl. Tot slot was de heer Brants van 1986 tot 1994 voorzitter van Stichting De Cammeleur.