Gemeente Enkhuizen

Burgemeester reikt koninklijke onderscheidingen uit

Vrijdag 29 april heeft burgemeester Jan Baas in de Westerkerk te Enkhuizen aan vier mensen een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Elk jaar vindt deze lintjesregen plaats op de laatste werkdag voor Koninginnedag, waarbij mensen worden onderscheiden die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Onderscheiden in Enkhuizen zijn Jacoba Helena de Jong (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau), Jan Keesman (Lid in de Orde van Oranje-Nassau), Peter de Lange (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) en Tjeerd Bielsma (Lid in de Orde van Oranje-Nassau).

Jacoba Helena de Jong Ridder in de Orde van Oranje-Nassau J. de Jong

Drs. de Jong heeft haar onderscheiding ontvangen voor haar actieve inzet voor patinten met diabetes. Zij is medeverantwoordelijk voor de oprichting van de Stichting Kids & Care SA in Vermont (Zuid-Afrika) en is sinds 2004 actief als trustee van deze stichting, die een zusterstichting is van de Nederlandse stichting Diabeteskinderen Zuid-Afrika. Drs. de Jong wordt omschreven als drijvende kracht achter de stichting Kids & Care SA. Zij is, in samenwerking met een specialist op het terrein van diabetes, medeverantwoordelijk voor het produceren en verspreiden van voorlichtingsmateriaal over diabetes.

Naast haar werkzaamheden voor de Stichting Kids & Care SA, heeft zij een zestal boeken geschreven over diabetes en twee voorlichtingsfilms over diabetes geproduceerd. In Zuid-Afrika heeft zij zich op verschillende maatschappelijke terreinen ingezet. Zij gaf hier diverse voorlichtingsbijeenkomsten aan verpleegkundigen en aan vrijwilligers.

J. Keesman Jan Keesman Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Dhr. Keesman is voor zijn actieve inzet voor drumfanfare C.M.V. Dindua onderscheiden. Hij begon zijn loopbaan als amateur-muzikant op 10-jarige leeftijd bij de Christelijke Muziek Vereniging Patrimonium. In 1955 werd hij lid van de drumband van het toenmalige C.S.V. Dindua, dat in datzelfde jaar is opgericht. Zijn eerste instrument hier was een trompet, tegenwoordig is hij te vinden tussen de baritons.

Behalve zelf muziek maken doet dhr. Keesman meer voor Dindua. Hij geeft nog steeds les aan leerlingen en ondersteunt bij diverse werkzaamheden met betrekking tot de inzameling van oud papier. Voor alle inzet voor C.M.V. Dindua ontving dhr. Keesman in 2000 als eerste Dinduaan de Dindua Lustrumspeld. Ook de spelden voor 25- en 40-jarig lidmaatschap en de speld Lid van Verdienste sieren het uniformjasje van zijn Dindua.

Peter de Lange Lid in de Orde van Oranje-Nassau P. de Lange

Dhr. de Lange ontving zijn onderscheiding onder andere voor zijn inzet als oprichter (1984) en voorzitter van de Stichting Eerste Dag Enveloppe Enkhuizen. De stichting brengt enveloppen uit ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen in de gemeente Enkhuizen. De opbrengsten daarvan gaan naar goede doelen.

Daarnaast ontving hij zijn onderscheiding voor zijn zitting in de kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland (CGK) Enkhuizen en voor zijn activiteiten als bestuurslid en voorzitter van de plaatselijke Christenunie. In deze laatste functie wist hij de uitspraak van voormalig president Harry Truman toe te passen in de praktijk: Leiderschap is het vermogen om mensen te laten doen wat ze niet willen en ze dit graag te laten doen. Dhr. de Lange kan mensen enthousiast maken en op de juiste plek in de fractie zetten.

T. Bielsma Tjeerd Bielsma Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Dhr. Bielsma is onderscheiden vanwege diverse
vrijwilligerswerkzaamheden. Al tijdens zijn werkzame periode (dhr. Bielsma is in 2006 met pensioen gegaan) was hij actief als vrijwilliger in zijn toenmalige woonplaats Bovenkarspel.

Momenteel vervult dhr. Bielsma als hoofd kerkbeheer van de Westerkerk een spilfunctie in de groep vrijwilligers. Hij zorgt voor de dagelijkse uitvoering van het beleid zoals vastgesteld door het bestuur en de directeur. Ook voor de Zuiderkerk is dhr. Bielsma actief. Hier is hij verantwoordelijk voor alle bouwkundige zaken die te maken hebben met het onroerend goed dat eigendom is van de gemeente en onder verantwoording van het College van Kerkrentmeesters valt.

Verder is dhr. Bielsma in de periode van 1999 tot 2008 voorzitter geweest van de Christelijke Oratorium-vereniging Stem en Snaren. Tot op heden is hij nog altijd lid van deze zangvereniging, en altijd bereid om werkzaamheden te verrichten.