Interprovinciaal Overleg (IPO)


Bedrijfslevenbeleid: Dijksma (PvdA) komt op voor de provincies

29 april 2011

Bij het VAO Bedrijfslevenbeleid heeft Sharon Dijksma een voor de provincies positieve motie ingediend. Zij zet hiermee haar lijn voort om de regio's een duidelijke stem te laten hebben in het nationale bedrijfslevenbeleid.

Op dit moment zijn negen Topteams aan het werk om voor de door het rijk aangewezen topsectoren adviezen op te stellen. Provincies zijn hier niet formeel bij betrokken, en dat is volgens Dijksma niet verstandig. In haar motie vraagt ze de regering om de regio's niet alleen te laten bijdragen aan de uitvoering van de adviezen, maar ook bij het opstellen daarvan.

De motie van Kees Verhoeven (D66), doet in lichtere zin hetzelfde door aan te dringen op het betrekken van bestaande samenwerkingsverbanden en stakeholders bij de actieprogramma's. Verhoeven laat daarmee in het midden wat hij bedoelt met "betrekken", dit kan zowel gelezen worden als betrekken bij het opstellen als betrekken bij de uitvoering van de actieprogramma's. Deze motie heeft de minister aan het oordeel van de Kamer overgelaten.

De reactie van minister Verhagen op motie Dijksma was positief. Hij stelde dat hij de motie zag als ondersteuning van zijn beleid. In de nadere toelichting bleek alleen dat de minister een bijzondere uitleg aan de motie geeft. Verhagen splitste het begrip "regio" in tweeën. Bij het opstellen van de adviezen, het proces dat nu gaande is, zijn regio's volgens de minister al betrokken. Maar dan wel regio's in de zin van Brainport en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Niet de decentrale overheden rechtstreeks dus. Deze komen pas aan bod als de adviezen van de topteams er al liggen (half juni). Op dat moment zal de minister in overleg treden met de regio's, en nu noemde hij wel specifiek de decentrale overheden, over de uitvoering van de adviezen. Waarbij dan ook de vraag van cofinanciering op tafel zal komen te liggen.
Dossier:
Economie

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294