Interprovinciaal Overleg (IPO)


Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte op keerpunt in de ruimtelijke ordening

29 april 2011

Volgens minister Schultz-Verhagen in het AO op 19 april gaat het nu meer om kwaliteit dan kwantiteit en is maatwerk via gebiedsontwikkeling geboden. Ook onderstreepte de minister het grote belang van de herziening en vereenvoudiging van het Omgevingsrecht waarmee volgens haar 10% van de totale jaarlijkse plankosten van 6,5 miljard euro is te besparen door de principes van Elverding een plek te geven in het omgevingsrecht.

Alle fracties ondersteunen haar voornemen tot een samenvoeging van bestaande Nota Ruimte en Mobiliteit in één concrete en bondige structuurvisie.

Kamerlid De Rouwe vertolkte het gevoel van meerdere fracties dat de sterke economische focus van de structuurvisie ten koste zou kunnen gaan van de leefomgevingsaspecten en gezondheid. Tevens gaf de Rouwe met Energy Port in Noord-Nederland als voorbeeld dat er ook andere gebieden in Nederland dan de nu voorgestelde prioritaire gebieden kunnen zijn waar inzet van het Rijk gelegitimeerd kan zijn.

De minister was helder: vanwege de beperkte middelen gaat de inzet van het Rijk vooral daarheen waar de economische meerwaarde duidelijk blijkt, voor de koppeling met de inzet van het verlengde Infrastructuurfonds 2021-2028 zijn dat de drie bekende prioritaire gebieden en daarbij behorende achterlandverbindingen, maar vanuit de koppeling met de topsectoren kunnen dat ook andere gebieden zijn met andere gelden. Indien de opgaven in die gebieden dat vergen geldt het zelfde meerwaardeprincipe.

Kamerlid Grashoff van GroenLinks was de enige die de minister aan de tand voelde over de sturing: hij maakte onderscheid in regie en kaderstelling waarbij het Rijk de kaders stelt en de decentrale overheden de regie hebben over de uitvoering. De minister vond dit mooi verwoord daar waar het gaat om waarden van nationaal belang. In alle andere gevallen was zij duidelijk niet meer dan twee overheidslagen zich met de uitvoering moeten bezighouden en het die overheden moeten zijn daar waar mensen wonen en werken i.c. de provincies en gemeenten.

Terugkomend op zijn eerder bij de begroting van 2011 ingediende motie voelde de Rouwe de minister aan de tand over de financiering van ruimtelijke ontwikkeling. Hij vroeg de minister de vanuit de regio komende investeringen duidelijk te maken in de structuurvisie en in MIRT. De minister gaf aan dat er naast de financiering vanuit de regio het Rijk altijd moet zorgen voor een basisfinanciering.

Rond natuur en landschap gaf de minister aan te focussen op rijkswaarden van Natura 2000 en Kaderrichtlijn water en erfgoed. Ze weerlegde nadrukkelijk het pleidooi van GroenLinks voor instandhouding van het nationaal belang voor de Nationale landschappen, recreatie om de stad (Rods) en de rijksbufferzones. GroenLinks vraagt hierover een VAO aan.

De minister gaf aan dat het voorstel voor het permanent maken van de Crisis- en herstelwet na de zomer naar de Kamers gaat en de structuurvisie nog voor de zomer ter inzage is gelegd. Dossier:
RO & Wonen

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294