LIOF


Meer starters dan ooit

In het verslagjaar investeerde LIOF, de Limburgse ontwikkelings- en investerings¬maatschappij, in 20 nieuwe startende bedrijven en breidde zijn belangen in zeven jonge bedrijven verder uit. Nooit eerder was bij LIOF het aantal startende bedrijven in één jaar zo groot als in 2010. Een positieve ontwikkeling volgens Jérôme Verhagen, algemeen directeur LIOF: "Ondernemerschap is immers de kurk waarop de economie drijft. Als ontwikkelingsmaatschappij zijn we er bij uitstek voor toegerust om starters te ondersteunen. Samen met de overige ROM's nemen wij bijna 50% van de starterfinancieringen in Nederland voor onze rekening. We mikken daarbij vooral op de kansrijke hoogrisico financieringen." Voorbeelden zijn Solar Excel dat in Venray een folie gaat maken die het rendement van zonnepanelen fors kan opvoeren en Geocopter dat in Venlo onbemande helikopters gaat bouwen voor waarnemingsdoeleinden. Deze bedrijven geven - passend binnen de context van Brainport Zuidoost Nederland - een impuls aan de innovatieve kenniseconomie. Met zijn integrale dienstverlening (innovatieondersteuning, investeringsbevordering en risicokapitaal in één huis), door alert handelen en via goede samenwerking, kan LIOF dit soort bedrijven naar de regio lokken.

Financieel resultaat
Als vennootschap boekte LIOF in 2010 een winst van EUR 203.123 euro. De rente-inkomsten daalden naar EUR 2,3 mln. terwijl de voorzieningen relatief hoog bleven: EUR 4,2 mln. Desondanks heeft LIOF ook in zijn 36ste jaar een positief en daarmee tevredenstellend resultaat geboekt. "Onze organisatie is en blijft een stabiele factor in en voor de Limburgse economie," aldus Verhagen.

Resultaten kerntaken
Wat betreft de kerntaken kon LIOF alleszins redelijke resultaten boeken, zowel op het gebied van nieuwe vestigingen en uitbreidingen van (buitenlandse) bedrijven (470 nieuwe arbeidsplaatsen) alsook op het gebied van innovatieprojecten (innovatie-impuls bijna EUR 35 mln) en participaties in Limburgse bedrijven (EUR 9,7 mln. in 38 bedrijven). De verkoop van bedrijventerreinen en de verhuur van bedrijfsgebouwen bleef ten gevolge van de crisis achter. Verhagen: "De uitwerking van de crisis kwam voor ons wat dat betreft in 2010." Waar er 2010 veelal sprake was van consolidatie verwacht Verhagen voor 2011 dat de investeringen zullen aantrekken. "Het Limburgse bedrijfsleven heeft de weg terug omhoog ingeslagen en we zijn dan ook optimistisch voor 2011."

Meerjarenafspraken stakeholders
Kijkend naar de meerjarenafspraken met stakeholders Ministerie van EL&I en Provincie Limburg over de periode 2007 tot en met 2010 heeft LIOF de gestelde targets bij participatie, innovatie en investeringsbevordering (arbeidsplaatsen) ruimschoots overtroffen. De resultaten bij bedrijventerreinen bleven achter bij de doelstelling vanwege de door de crisis wegvallende vraag nieuwe terreinen en omdat herstructurering van het Maastrichtse bedrijventerrein Beatrixhaven werd uitgesteld.

Op internet
Het jaarverslag van NV Industriebank LIOF staat in zijn geheel met bijlagen op www.liof.nl/jaarverslag2010. Een gedrukte versie van het jaarverslag kan men aanvragen via een informatieaanvraag op www.liof.nl.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 29 april 2011

Meer informatie:
NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: 043-3280280
E: fridderbeekx@liof.nl
I: www.liof.nl