Gemeente Gennep


Persberichten

Lintjesregen 2011
Ter gelegenheid van de lintjesregen 2011 reikt burgemeester De Loo van Gennep op vrijdag 29 april aan twee inwoners van de gemeente een eremedaille uit. Mevrouw Van Bon-Moors uit Milsbeek en mevrouw Van Baal-Arts uit Ottersum ontvangen een Koninklijke Onderscheiding. Op Koninginnedag verwelkomt het gemeentebestuur alle nieuw- en oud-gedecoreerden in het stadhuis.

Onderscheiding mevrouw Van Baal
Mevrouw G.M.P. Van Baal-Arts wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is geboren op 6 augustus 1945 in Ottersum en is daar nog woonachtig. Mevrouw Van Baal bezit samen met haar partner een agrarisch bedrijf en ontvangt de onderscheiding onder andere vanwege haar inzet voor de belangen van de vrouw binnen deze sector.Mevrouw Van Baal was vanaf 1981 tot eind jaren negentig voorzitter van de werkgroep agrarische vrouwen van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) en aansluitend was zij bestuurslid van de afdeling Ottersum tot 2006. Zij versterkt bij velen het bewustzijn van de belangrijke positie van de vrouw binnen het bedrijf. Ook was zij als bestuurslid en voorzitter jarenlang betrokken bij ZijAktief; een organisatie voor en door vrouwen die wonen en werken op het platteland. Mevrouw Van Baal heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de positieverbetering van de agrarische vrouw.
Daarnaast houdt mevrouw Van Baal zich bezig met het verbeteren van de leefomstandigheden in Gelnica en San Pedro de Lóvago via de stichting GESP. Ook zet zij zich in voor de Katholieke Bond van Ouderen en bij Zorgcentrum Norbertushof. Hiernaast is zij bijna 50 jaar lid van Zangvereniging Sint Caecilia en collectant voor diverse organisaties. Mevrouw Van Baal toont een grote betrokkenheid bij haar medemens en zet zich langdurig en intensief in voor de samenleving.

Onderscheiding mevrouw Van Bon
Mevrouw A.W.H.L.M. van Bon-Moors wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is geboren op 13 maart 1944 en woont in Milsbeek. Mevrouw Van Bon is advocaat van beroep en ontvangt de onderscheiding vanwege haar langdurige inspanningen voor slachtoffers van seksuele delicten. De onderscheiding wordt uitgereikt bij museum Het Petershuis, waar zij vanaf 2008 secretaris van het bestuur is.Mevrouw Van Bon vervult op het gebied van zedendelicten een pioniersrol. Ruim twintig jaar geleden startte zij het Vrouwenadvocatencollectief in Nijmegen. Dit collectief ontwikkelde zich tot een landelijk expertisecentrum voor slachtoffers van seksuele delicten. Met de kennis en visie van mevrouw Van Bon op dit gebied heeft zij de belangen van cliënten steeds op een vooraanstaande manier behartigd. Haar inzet is veel groter dan beroepshalve van haar mag worden verwacht. Sinds 1985 maakt mevrouw Van Bon deel uit van de Werkgroep Seksueel Geweld. In 2007 is zij het initiatief gestart tot de oprichting van het Landelijk Advocaten Netwerk Zeden Slachtoffers en is daar vervolgens voorzitter van geworden. Daarnaast maakt mevrouw van Bon onderdeel uit van de werkgroepen Seksueel Geweld, Vrouw en Recht en Huiselijk Geweld, van de Stichting Bestrijding Vrouwenhandel en van diverse overlegplatformen die zich inzetten voor de belangen van slachtoffers van seksueel misbruik. Regelmatig wordt haar deskundige advies gevraagd door politie, justitie, slachtofferhulp, belangenverenigingen en media. Haar persoonlijke inzet op landelijk niveau heeft ertoe geleid dat de schade ten gevolge van seksuele delicten meer aandacht heeft gekregen. Mevrouw Van Bon zet zich langdurig in voor de rechten van de slachtoffers en doet dit met bevlogenheid, met onbegrensde inzet en met grote professionaliteit.

Koninginnedag
Op zaterdag 30 april bedankt het gemeentebestuur alle gedecoreerde inwoners voor hun inspannen voor de samenleving met een bijeenkomst op het stadhuis. Sinds de lintjesregen van vorig jaar hebben in totaal vijf inwoners een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Zij worden deze bijeenkomst extra in het zonnetje gezet door burgemeester De Loo. Na de bijeenkomst, vanaf 12.30 uur, brengt het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan de Koninginnedagactiviteiten die plaatsvinden in de vijf kernen van de gemeente.