Gemeente Meppel



-

Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen

29-04-2011 -

Vrijdag 29 april reikte burgemeester mr. Joh. C. Westmaas Koninklijke Onderscheidingen uit aan 10 personen in de gemeente Meppel, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

Decoranda: mevrouw Charlotte Josephine Maria Van Lennep-Kok (62) Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al meer dan 25 jaren zet mevrouw Van Lennep-Kok zich in als vrijwilliger bij de Stichting Europa Kinderhulp. Zij is één van de 300 vrijwilligers, die zich belangeloos inzet voor de stichting om ieder jaar ruim 2000 kinderen een fijne en onbezorgde vakantie van minimaal 3 weken bij Nederlandse gastouders te bezorgen. Ze selecteert gezinnen en ondersteunt deze vervolgens bij voorkomende vragen. Ook begeleidt mevrouw Van Lennep-Kok een aantal kinderen tijdens de heen- en terugreis en het verblijf in het gastgezin. Zelf is ze ook al die jaren gastouder geweest.
Daarnaast heeft mevrouw Van Lennep-Kok Nederlandse les gegeven aan Marokkaanse vrouwen in Nederland.

Decoranda: mevrouw Fenna Keizer-Timmer (70)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Keizer-Timmer doet ook vrijwilligerswerkzaamheden op het sociale vlak. Vanaf 1994 schenkt ze koffie, is hulp bij maandsluitingen en bij gezamenlijke maaltijden bij verzorgingshuis Het Kerspel. Soms gaat ze ook met een bewoner mee naar het ziekenhuis en zelfs werkt ze mee aan een ontspanningsprogramma voor de bewoners.

Vanaf 2000 bezorgt mevrouw Keizer-Timmer Tafeltje Dekje-maaltijden, waarbij ook sociale contacten ontstaan.
Vanaf 1999 is mevrouw Keizer-Timmer ook betrokken als vrijwilligster bij verpleeghuis De Schiphorst, waarbij de bewoners zich bij haar op hun gemak voelen.
Daarnaast verzorgt mevrouw Keizer-Timmer al 25 jaren de organisatie en verspreiding van het plaatselijk kerkblad De Drieluik, het ledenorgaan dat van toepassing is op de drie Nijeveense kerken.

Decoranda: mevrouw Klaasje Schuurman-Wienen (75) Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Schuurman-Wienen was in de 90-er jaren actief binnen de gereformeerde kerken als bestuurslid van het Landelijk Verband van Evangelisatiecommissies LVEA. Het kinderwerk had vooral haar aandacht en ook het organiseren van landelijke en provinciale dagen. Vervolgens was ze vrijwilliger bij georganiseerde vakanties via Dit Koningskind, waarbij ze 7 jaar lang 1 volle week meeging als begeleider tijdens aangepaste vakanties voor kinderen met een verstandelijke beperking. Ook organiseerde mevrouw Schuurman-Wienen de collecte Nationaal Fonds Kinderhulp in Meppel, waarbij ze collectanten trachtte te werven, de looproute van de straten uitzette en zelf een groot gedeelte liep. Daarbij coördineerde ze de bestemming van de helft van de opbrengst, die in Meppel mocht worden besteed.

Mevrouw Schuurman-Wienen heeft in het verleden 2 jaar lang een asielzoeker onderdak verleend en jarenlang alle zorg op u genomen van een dementerende vrouw.
Vanaf 2000 is mevrouw Schuurman-Wienen vrijwilligster van Aqu'art van het Hendrik van Boeijenoord en ook bij de activiteiten in het kader van Evangelisatie en Recreatie in Paasloo. Ook is mevrouw Schuurman-Wienen jarenlang pastoraal bezoeker geweest van de gereformeerde kerk vrijgemaakt, waarnaast ze ook voorzitter was van de vrouwenvereniging van deze kerk.
Momenteel is mevrouw Schuurman-Wienen nog één dag per week actief als vrijwilligster bij De Schiphorst.

Decoranda: mevrouw Jacobje Nijmeijer-Zantinge (57) Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Nijmeijer-Zantinge is sinds 1988 vrijwilliger bij de Stichting Kleine Nodenhulp en vanaf 1998 betrokken als lid bij de werkgroep gastgezinnen Stichting Rusland Kinderhulp, waarbij humanitaire hulp wordt geboden aan door de ramp van Tsjernobyl getroffen kinderen Voorts is mevrouw Nijmeijer-Zantinge ook betrokken bij Promens Care als begeleider van een cliënt met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Verder begeleidt ze thuis leerlingen van de Mackay- en de Rechterenschool met huishoudelijke klussen. Ook heeft ze jarenlang mensen met een verstandelijke, visuele of auditieve beperking bij zwemactiviteiten.
Aan deze opsomming kan worden toegevoegd:

- Lid van de Ouderraad Kleuterschool Kleutervreugd
- Lid van de Medezeggenschapsraad Koningin Beatrixschool
- Vrijwilligster bij kinderactiviteiten Speeltuinvereniging Ambonstraat
- Begeleidster bij gymuitvoeringen van FC Meppel
- Begeleidster bij FC Meppel bij avondvierdaagse
- collectante Beatrixfonds

- Wijkcoördinatrice collecte Beatrixfonds

- Lid zustercomité van de Gereformeerde kerk
- Lid commissie van beheer van de Gereformeerde Kerk
- Koffieschenkster in Reestoord

- Leidster jeugdclubs Gereformeerde Kerk te Diever
- Bestuurslid Muziekvereniging Advendo te Diever.

Decorandus: de heer Hendrik Albert Duker (71)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De vrijwilligersactiviteiten van de heer Duker gaan terug naar 1956. Gedurende 20 jaar was hij plaatselijk en provinciaal bestuurlijk actief binnen de Gereformeerde Jongerenvereniging. Ook was hij 6 jaar lid van de commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk in Nijeveen. Daarna hield hij zich in de 90-er jaren bezig met pastorale zorg binnen de kerkelijke gemeente. Op dit moment is hij nog steeds actief als secretaris van de zangdienstcommissie en preekvoorziener.

De activiteiten van de heer Duker op agrarisch gebied zijn heel bijzonder. Door zijn deskundigheid en voortvarendheid kwamen grondaankopen en zeer complexe kavelruilen tot stand. In zijn kwaliteit als taxateur, aankoper en kavelruilcoördinator heeft hij een bijdrage geleverd aan de landinrichting en natuurontwikkeling van Nederland en uiteindelijk de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur.

Naast het bovenstaande heeft de heer Duker zich ook verdienstelijk gemaakt voor het christelijk onderwijs in Nijeveen, in de jaren '80 als bestuurslid van de christelijke schoolvereniging en op dit moment nog als lid van de jubileumcommissie.

Voorts zijn er de volgende activiteiten:

- Lid Huurcommissie Drenthe

- Lid Pachtkamer Kantongerecht Meppel

- Bestuurslid en steunfractie CDA Nijeveen en Drenthe
- Raadslid CDA Nijeveen

- Voorzitter Onderzoekscentrum Drenthe-Overijssel veehouderij
- Vicevoorzitter Landelijke commissie maïsonderzoek Landbouwschap En tenslotte nog meer dan 20 jaar mantelzorger voor verpleeghuizen in Meppel e.o.

Decorandus: de heer Hendrik Elzing (61)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Elzing is nauw betrokken bij het wel en wee in Sri Lanka. Het begon met het adopteren van drie dochters uit Sri Lanka. Daarna bleef hij zich inzetten voor hun geboorteland en had een actief aandeel in het opzetten van een netwerk voor "root finding" (het opsporen van biologische families) voor in Nederland geadopteerde kinderen en hun nieuwe ouders.
Ook nam hij het initiatief tot diverse benefietactiviteiten in Meppel voor de wederopbouw nadat de tsunami had huisgehouden in Azië, waarbij ook Sri Lanka werd getroffen. De werkgroep Meppel Steunt Dehiwala werd opgericht. De heer Elzing ging zelf naar naar Sri Lanka om concrete hulp te bieden.
Ook heeft de heer Elzing vrijwillligersactiviteiten verricht bij Welzijn Meppel-Westerveld aan werkgroepen en binnen het bestuur. Ook is de heer Elzing betrokken geweest bij de oprichting van de Regionale Schooladviesdienst, was hij voorzitter van de Beheerscommissie AOC Terra en lid van de Medezeggenschapsraad De Akker.

Ook op het kerkelijk vlak is de heer Elzing actief geweest, vroeger als lid van de commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk Oudewater. Vervolgens heeft hij jarenlang catechese gegeven aan groepen jongeren en stond hij als lid van de commissie gemeente-opbouw oecumenische wijkgemeente Meppel aan de wieg van wat nu Het Erfdeel heet.

Decorandus: de heer Geert Rinze van der Meij (60) Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van der Meij is een betrokken en actief lid van de Protestantse Gemeente Meppel, op het gebied van bestuur, beleid en financiën. In de jaren '80-'90 is hij met tussenpozen lid geweest van de Commissie van beheer van de gereformeerde kerk, toen voorbereidingen werden getroffen voor een fusie met de Hervormde gemeente. De heer Van der Meij heeft een grote impuls gegeven aan het welslagen van deze fusie. Toen dit in 2005 was gerealiseerd, werd hij lid van het college van kerkrentmeesters, eerst als penningmeester en thans die van voorzitter. Daarnaast heeft hij deel uitgemaakt van de algemene kerkenraad en was hij ook steeds lid van het moderamen (het dagelijks bestuur).

De heer Van der Meij zet zich ook in als lid van de klachtencommissie van het Drenthe College en ook als lid van de Raad van Toezicht van Stichting De Trans. In eerdere jaren was hij al jarenlang voorzitter van de Raad van Toezicht van deze stichting.

Van 1998 tot 2002 is de heer Van der Meij voorzitter geweest van de voetbalvereniging FC Meppel en daarvoor was hij ook bestuurslid van de vereniging voor protestants christelijk onderwijs in Den Helder. Thans is hij al vanaf 1990 voorzitter van de Stichting Stouwe Beheer, welke panden beheert en de exploitatie van aanleunwoningen verzorgt.

Decorandus: de heer Geert Lijkendijk (64)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De vrijwilligersactiviteiten van de heer Lijkendijk beginnen bij de Brandweer in Meppel.
Van 1970 tot 2001 heeft hij zich ingespannen als brandwacht 1e klas en pompbediende. Deze werkzaamheden moesten worden beëindigd volgens de regels toen hij de 55-jarige leeftijd bereikte. Meegewogen wordt het gevaar dat een brandweerman loopt bij diverse acties, soms met gevaar voor eigen leven.

Voorts is de heer Lijkendijk vanaf 1987 actief bij de Meppeler Tennisclub MLTC. Daar verzorgt hij het complete onderhoud van het tennispark, evenals bardiensten en de alarmbellijn. Hij is in het bezit van alle technische kennis. Bovendien wordt hij ook regelmatig ingezet als scheidsrechter.

Vanaf 2002 is de heer Lijkendijk actief als brandwacht en portier bij de Meppeler Schouwburg Ogterop. Hij verzorgt daar de brandwachtdienst en is het aanspreekpunt voor de gasten.

Daarnaast is hij betrokken als bestuurslid bij de Vereniging van eigenaren bij het appartementencomplex Rembrandt van Rijn. Tenslotte heeft de heer Lijkendijk een achttal jaren bloed gedoneerd.

Decorandus: de heer Reinder van Veen (51)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Veen heeft activiteiten ontplooid op sportief/bestuurlijk gebied.
In de 80-er jaren was hij achtereenvolgens voorzitter van de jeugdcommissie en secretaris en vicevoorzitter van de Meppeler Voetbalvereniging Alcides. Dit jaar zal voor de 25e keer het internationaal jeugdvoetbaltoernooi worden georganiseerd voor kinderen van 10 tot en met 18 jaar. Mede door zijn inzet is dit evenement, de Drenthe Cup, uitgegroeid tot een sportief gebeuren waaraan bijna 2000 jongeren deelnemen. De heer Van Veen was hierbij eerst betrokken als toernooileider, later werd hij secretaris en in de jaren '90 nam hij het voorzitterschap van de stichting Inter Jeugd Voetbal Meppel over.

Vervolgens heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed bij de KNVB. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de reorganisatie van de KNVB, toen deze in 1995/1996 over is gegaan van 20 afdelingen naar 6 districten.

Daarvoor was de heer Van Veen bestuurslid van de KNVB afdeling Zwolle, met als portefeuille jeugdzaken. Vanaf 1996 was hij lid van het bestuur district Noord, met als portefeuille wedstrijdzaken, waarbij hij eveneens lid van de hoofdcommissie wedstrijdzaken was. Verder maakt hij sinds 2001 deel uit van de klankbordgroep molestatiebeleid.
Vanaf 2005 is de heer Van Veen lid van het bestuur van district Noord en ook vicevoorzitter. En als lid van het bestuur heeft hij de portefeuille Sportiviteit en Respect en in die hoedanigheid is hij ook lid van de hoofdcommissie op dit vlak en zelfs voorzitter van de Rondetafel.

De heer Van Veen manifesteert zich ook als contactpersoon belangenorganisatie, tuchtcommissie en commissie van beroep.

Vanaf 2005 is de heer Van Veen secretaris van ANV De Zwaluwen. Deze organisatie is elk jaar verantwoordelijk voor de organisatie van het landelijk zwaluwenvoetbaltoernooi, waarvan de opbrengst bestemd is voor het Prinses Beatrixfonds.

Tot slot worden nog zijn inspanningen geroemd als directeur van de Havelterbergschool, waarbij hij deze school, na een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, weer snel op de rit heeft gekregen. De school veranderde van christelijk nationaal naar openbaar onderwijs en kenmerkte zich vooral ook door het lesgeven aan kinderen van asielzoekers.

Decorandus: de heer Eduard Amse Kuipers (71)
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Kuipers is sinds 1985 lid van het Drents Symfonie Orkest. Eerst vervulde hij het penningmeesterschap, later werd hij voorzitter van dit orkest, dat 50 tot 65 leden telt.
Hij heeft zich sterk gemaakt voor het binnenhalen van subsidies, het inhuren van versterking voor de concerten, voor afdrachten van belastingen, etc. Bovendien toonde hij ook persoonlijke interesse in de collega-orkestleden. Als bestuurslid heeft hij zorg gedragen voor de organisatie rondom concerten, enerzijds in het kader van een samenwerking met de stichting Music in the Woods en anderzijds voor festivals als gevolg van het lidmaatschap van EVL (Europäische Vereinigung von Liebhaberorchester), die plaatsvonden in Europa. In 2008 heeft het Drents Symfonie Orkest haar 50-jarig bestaan gevierd. Samen met de lustrumcommissie heeft hij als voorzitter een groots evenement opgezet in het Provinciehuis te Assen.

Voorts is de heer Kuipers betrokken bij de stichting Burgerweeshuis als voogd en secretaris/penningmeester. Deze stichting voorziet heden ten dage culturele en/of sociale doelen van de gemeente Meppel van financiële steun. Sinds zijn komst als penningmeester groeide het kapitaal en konden subsidies worden verstrekt aan culturele en historische verenigingen, maatschappelijke doelen, jeugd- en jongerenwerk, verenigingen op het gebied van kunst, recreatie en sport. De heer Kuipers heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het boekwerk over de geschiedenis van alle burgerweeshuizen in Nederland.
Vervolgens is de heer Kuipers betrokken bij de Stichting Volksconcerten, die klassieke concerten van hoog niveau toegankelijk wil maken bij het grotere publiek.

In zijn functie van KNO-arts was hij oprichter en tot zijn pensioen voorzitter van de Regionale Vereniging van Keel-, Neus- en Oorartsen in de Regio Drenthe, Noord-Overijssel, Flevoland en Noordwest-Veluwe. Ook vertegenwoordigde hij deze Vereniging op landelijke vergaderingen van de KNO-vereniging.

Tot slot kan genoemd worden dat de heer Kuipers medeoprichter is van het genootschap de Old Docs. Dit genootschap bestaat sinds 2005 en bestaat uit gepensioneerde specialisten en huisartsen uit het verzorgingsgebied van het ziekenhuis Meppel.