Gemeente Lingewaard


Lingewaard deelt mee in lintjesregen
Zestien inwoners van de gemeente Lingewaard hebben tijdens de traditionele lintjesregen op vrijdag 29 april 2010 een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Vijftien als Lid in de Orde van Oranje Nassau en één persoon als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Loco-burgemeester Frans Schut heeft in zaal De Buitenpoort te Huissen de lintjes opgespeld.

De gedecoreerden zijn:

Angeren: Cor Janssen (m), Peter Tijssen (m)
Bemmel: Gerard van Gelder (m), Clara de Leeuw-van Geene (v), Henk Minkhorst (m), Jopie van Setten (v)
Gendt: Nico Bolder (m), Wim van Diessen (m), John Lentjes (m), Eef Milder (m)
Huissen: Naraindath Bihari (m), Frank Hoes (m), Gerard Homan (m), Martin van Onna (m), André Wolters van der Weij (m).

De motivaties:

De heer Naraindath Bihari is vanaf de oprichting van Shri Shiv Mandir Hindoe-tempel in Arnhem in 1985 als penningmeester zeer betrokken met het sociaal, cultureel en maatschappelijk werk in de tempel en daarbuiten. Hij brengt donateurs bijeen en verzorgt onder meer het volledige jaarprogramma.
Daarnaast worden regelmatig voor verschillende groepen, schoolkinderen, jongeren en ouderen, de deuren van de Hindoe-tempel geopend voor een rondleiding.

De heer Bihari zet zich al ruim 25 jaar in voor de Hindoestaanse gemeenschap en de Shri Shiv Mandir tempel in Arnhem in het bijzonder. Naast deze vrijwilligersactiviteiten die veel tijd in beslag nemen, heeft hij een luisterend oor voor de oudere Surinamers in zijn omgeving en staat hen met raad en daad bij.

De heer Naraindath Bihari is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Nico Bolder was in 1963 zeer nauw betrokken bij de oprichting van Lawn Tennisclub Gendt (LTC Gendt). Vanaf de oprichtingsdatum tot 1984 heeft hij gedurende 21 jaar deel uitgemaakt van het bestuur, waarvan vanaf 1964 twintig jaar als penningmeester. Tijdens de beginjaren heeft hij alle hulp geboden om de club tot een succes te maken. Onderhoud van gravelbanen, zetten van de koffie thuis en het wassen van de ballen zijn voorbeelden. Uiteindelijk heeft de club kunnen uitgroeien tot de bloeiende vereniging die het nu is.

Ook maakt Nico Bolder sinds 1986 deel uit van de Vincentiusvereniging Heilige Martinus waar hij vanaf 1996 penningmeester is. Hij is een persoon met een grote maatschappelijke inzet en een uitstekend gevoel voor privacy van de behoeftige, waardoor zijn werk binnen de vereniging veel waardering verdient.

Wim van Diessen zet zich al jaren op vele manier in voor zijn omgeving. Dit jaar is hij al bijna 50 jaar werkzaam bij Scheepswerf Vahali. Sinds 1997 is dat in de functie van directieadviseur. Vanuit die functie begeleidt hij de dochteronderneming in Servië met scheepsbouwkundige kennis. Wim is zeer betrokken bij de scheepsvaart door deelname aan diverse stuurgroepen en commissies. Ook doet hij zijn best om zijn expertise over te brengen aan de jonge generatie.

Daarnaast is Wim zeer actief in en voor de eigen gemeente. Hij is medeoprichter van de politieke partij KVP/CHU in Gendt, wat inmiddels CDA Lingewaard is. In de periodes 1982 - 1986; 1990 - 1994: 1998 2001 was hij raadslid voor de partij.

Wim van Diessen is 20 jaar een bevlogen en betrokken voorzitter geweest van Sociaal Kultureel Centrum de Leemhof in Gendt. Hij noemde De Leemhof altijd: "dit huis". Hij heeft gezorgd voor een goede relatie met de gemeente en had altijd veel aandacht voor de wensen van de huurders.

Daarnaast heeft hij diverse bestuursfuncties bekleed. Van 1974-1979 bestuurslid Schoolbestuur Gendt, daarna tot 1986 als voorzitter. Van 1986-1992 bestuurslid Scholengemeenschap Oost Betuwe Bemmel (huidige OBC).

Van 1994-2002 voorzitter van Sportvereniging Pro Corpore en Gendt en van 1996 tot 2001 voorziter van de Stichting Gendtse Pony en paardenmarkt.

Gerard van Gelder het gezicht van de FNV Belastingservice en het aanspreekpunt voor de inwoners op dit gebied. Gerard van Gelder is al 35 jaar actief als vrijwilliger in het vakbondswerk. Al in 1973 werd Gerard lid van de toenmalige Industriebond Nederlands Katholieke Vakbond (NKV), inmiddels FNV. Door zijn kennis en belangeloze inzet voor iedereen worden vele mensen (ouderen, zieken, gehandicapten) door hem geholpen met het invullen van belastingsaangiften, huur- en zorgtoeslagen.

Na zijn pensionering is hij actief binnen de vakbond gebleven, tot vandaag is hij kaderlid bij de afdeling Lingewaard. Ook is hij actief binnen de Belastingservice voor de ouderenorganisatie KBO. Naast het invullen van de belastingformulieren staat hij een ieder die erom vraagt met raad en daad bij als er problemen zijn bij het noodzakelijke papierwerk of contacten met diverse instanties voor aanvragen op verschillende vlakken.

Frank Hoes is vanaf 1982 actief lid van het "Blaasorkest De Bevelander Muzikanten" uit Huissen. Vanaf 1990 is hij tevens bestuurslid (eerst in de functie van secretaris en later penningmeester). Hij is betrokken bij alle door De Bevelander Muzikanten opgezette evenementen en activiteiten. Zoals de Huissense Cultuurprijs, het Bevelander Jaarfeest en de jaarlijkse uitreiking tijdens het carnaval van "de Orde van de Foekepot".

Frank is mede initiatiefnemer van het sinds 2006 bestaande evenement Huissen bij kaarslicht en levert een actieve bijdrage aan het Bevelander jaarfeest, dat al 29 keer is gehouden.

Dit jaar is Frank 25 jaar lid van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen en ook hiervoor een actief bestuurslid. Door deel uit te maken van diverse commissies is hij minimaal een avond per week in touw.

Daarnaast is Frank Hoes nauw betrokken bij de Stichting Gezamenlijke Accommodatie Vereniging Huissen, welke in 1978 is opgericht. Het stichtingsgebouw Het Koelhuis wordt door vele verenigingen gebruikt. Ook deze stichting kan altijd, voor alles, een beroep op Frank doen.

Als bestuurslid van Stichting Culturele Activiteiten Sport- en Ontmoetingscentrum De Brink is Frank verantwoordelijk voor het organiseren van koffieconcerten en onderhoudt de contacten met koren en orkesten. Daarnaast verricht hij hand- en spandiensten tijdens alle culturele activiteiten in De Brink.

Gerard Homan is sinds 1968 betrokken bij de toenmalige Arnhems Voetbalvereniging Wilhelmina. Hij heeft daar sinds die tijd vele functies vervuld. Leider van de pupillen, speler in het eerste elftal, interim coach van het eerste elftal en clubscheidsrechter. Daarnaast is hij in 1978 gestart als penningmeester van A.V.W. na 12 jaar is hij bestuurslid/ commissaris jeugd en technische zaken geworden en uiteindelijk in 1992 voorzitter. In zijn functie als voorzitter is hij begonnen met de fusie met een ander club die heeft geresulteerd in de in 1995 opgerichte Arnhemse Voetbalvereniging Cranevelt. Daar is hij tot media 2007 voorzitter geweest en bij zijn afscheid door de club benoemd als erevoorzitter.

Ook is Gerard Homan jaren actief geweest bij de personeelsvereniging van wat eerst de Gemeentepolitie Arnhem was en sinds 2000 Politieregio Gelderland Midden.

Gerard Homan is in 1997 benoemd tot 1e penningmeester van de Stichting Onderling Hulpfonds personeel Politieregio Gelderland Midden en was daarmee verantwoordelijk voor de (financiële) bedrijfsvoering. Deze stichting heeft als doel het bieden van steun aan haar contribuanten. Mede door zijn tomeloze inzet zijn er veel mensen in de afgelopen jaren geholpen en hebben weer een toekomst gekregen.

Cor Janssen verricht naast de gebruikelijke secretariaatswerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de ledenadministratie nog vele andere werkzaamheden bij de Stichting Ouderenwerk Angeren. Hij organiseert kaart- en bingomiddagen. Ook verzorgt hij de ledenadministratie voor de yoga en de thai-chi.

Daarnaast bezoekt hij vergaderingen in het kader van de WMO en onderhoudt contacten ter zake met de gemeente en diverse personen van andere instanties. Hij houdt zich nauwkeurig op de hoogte met de nieuwe regelingen en geeft advies aan de ouderen over deze regelingen. Hij begeleidt het ouderenkoor Zang en Vreugde uit Angeren en leidt bij dit koor alles in goede banen. Hij staat de leden van de SOWA bij met advies en hulp op allerlei terreinen. Eventuele problemen van ouderen worden door hem uitgezocht en indien mogelijk opgelost.

De heer Cor Janssen is vanaf de oprichting in 2007 van Stichting Strijbaar Angeren lid van het bestuur en probeert met zijn inbreng ook voor ouderen het dorp Angeren leefbaar te houden.

Daarnaast maakt hij deel uit van het parochiebestuur van St. Bavo Angeren en vervulde tussen 1989en 1997 diverse bestuursfuncties. Daarnaast was hij actief als lector bij diensten en trad op als voorganger bij avondwakes.

De laatste tijd zijn deze activiteiten uitgebreid naar de 7 parochies in Lingewaard binnen R.K. Parochie de Levensbron en is hij benoemd tot voorganger bij uitvaarten.

Clara de Leeuw- van Geene verricht al meer dan 15 jaar vrijwilligersactiviteiten voor een aantal groeperingen in de samenleving en in het bijzonder voor zieken, gehandicapten en ouderen. Zo zet Clara zich actief in voor Stichting Vluchtelingenwerk Bemmel waar zij maatschappelijke begeleiding geeft aan vluchtelingen. Ook werkt ze als vrijwilliger voor Nationale vereniging de Zonnebloem afdeling Bemmel waar zij zeer betrokken is bij de drie kernactiviteiten: huisbezoeken, dagactiviteiten en aangepaste vakanties. Ze heeft een luisterend oor en persoonlijke aandacht voor de bewoners en er wordt dankbaar gebruik gemaakt van haar verpleegkundige bevoegdheden. Clara is zeer actief en draagt op vele vlakken bij aan werkgroepen en organiseren.

Sinds 1996 is Clara de Leeuw- van Geene ook vrijwilliger bij Stichting Tafeltje- Dekje. Minimaal twee keer per week brengt zij maaltijden rond op een van de routes. Ook deelt zij samen met twee anderen de rol van coördinator bij de stichting.

"Bedevaarten Bannauw" is een charitatieve vrijwilligersorganisatie met als doel het organiseren van ziekentriduüms naar de Maria-bedevaartplaats Banneux in België. Tweemaal per jaar wordt een bedevaart van vijf dagen georganiseerd. Per triduüm worden er 220 zieken en 80 vrijwilligers met rolstoelbussen vanaf centrale opstapplaatsen naar Banneux vervoerd. Als verpleegkundige gaat Clara mee en biedt ondersteuning waar nodig.

Daarnaast is zij ruim zes haar gastouder geweest voor het jongerenpastoraat Bemmel wat begin jaren tachtig is opgezet.

Sinds 1995 is Clara de Leeuw-van Geene zeer nauw betrokken bij zogenaamde ontmoetingsdagen voor mensen uit Bemml en Haalderen. Een activiteit speciaal voor ouderen en zieken. Gedurende deze dag wordt aan de gasten een volledig dagprogramma met bezinning, amusement en vooral ontmoeting met elkaar, aangeboden.

John Lentjes heeft zich altijd enthousiast ingezet voor Voetbalvereniging De Bataven en diverse bestuursfuncties bekleed. Van 1979 tot 1984 was hij jeugdvoorzitter en zette zich buiten zijn bestuurlijke functies in te zetten voor de organisatie van andere activiteiten. Van 1987-1991 werd hij kantinevoorzitter bij Voetbalvereniging De Bataven op zich en gaf hij sturing aan de kantinemedewerkers en regelde de complete organisatie van de kantine.

Ook is John Lentjes 25 jaar bestuurder geweest van de Stichting Sportbelangen Gemeenschap Over/Betuwe / S.G.O.B. In die periode was hij, naast clubbestuurder, ook secretaris en fungeerde hij als spin in het web voor de contacten namens de aangesloten verenigingen met KNVB/district, KNVB/landelijk en plaatselijke overheden.

John Lentjes maakt vanaf 1998 deel uit van de Vincentiusvereniging. En is dit jaar dus 12,5 jaar lid. Vanaf 2002 is hij secretaris. Hij is een persoon met een grote maatschappelijke inzet en een uitstekend gevoel voor de privacy van de personen die hulp nodig hebben.

Daarnaast zet hij zich al 13 jaar in voor het herenkoor St. Ceacilia Gendt wat al meer dan 150 jaar bestaat. In 1997 is hij benoemd als penningmeester.

Eef Milder is al sinds 1992 zeer actief bij Lawn Tennisclub Gendt. Lange tijd heeft hij als commissielid alle recreatieve toernooien georganiseerd en ook gedurende tien jaar organiseerde hij de Dinsdag Avond Competitie. Op vele fronten zet hij zich in voor de vereniging; wedstrijdleider, commissielid Inloopmorgens 55+ en hij verzorgt de ledenadministratie van de club.

Ook gedurende lange tijd was Eef Milder actief binnen scouting Gendt. Hij is 15 jaar leider geweest van de groep. Scouting Gendt is niet meer actief.

Eef Milder is vanaf 1996 lid van de Over Betuwse Hart Rrecreanten (O.B.H.R.) en vanaf 2004 voorzitter. Eef Milder was één van de initiatiefnemers achter het project voor de aanschaf van een defibrillator voor de O.B.H.R. Binnen de groep heeft hij de leden gestimuleerd om vanuit de O.B.H.R. reanimatie/BLS (Basic Life Support)- en AED-cursussen te volgen om de defibrillator te bedienen. Ook het calamiteitenplan met alle persoonlijke en medische gegevens van de leden komt van zijn hand.

Henk Minkhorst heeft in 1989 besloten om met werk te stoppen vanwege de voortschrijdende handicap van zijn meervoudig gehandicapte echtgenote. Sinds die tijd is hij fulltime mantelzorger. Naast zijn al meer dan 25 jarige inzet als mantelzorger was hij ook lid van de ouderraad van de basisschool waarop zijn drie kinderen zaten.

Daarnaast was hij jarenlang vervoerscoördinator voor zwemclub De Ward Bemmel. Hij heeft in deze 25 jaar veel ervaring opgedaan op het terrein van lichamelijk gehandicapten en de daarbij behorende mantelzorg. De belangen van mensen met een functiebeperking en hun mantelzorgers ligt hem zeer na aan het hart.

Bij de inwerkingtreding van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG) heeft Henk Minkhorst met een aantal andere enthousiaste mensen het Platform gehandicapten gemeente Bemmel opgericht. Dit platform had tot doel het behartigen van de belangen van mensen met een functionele beperking. Na de gemeentelijke herindeling en daarmee de totstandkoming van de gemeente Lingewaard is deze stichting met enkele andere plaatselijke groeperingen in 2001 opgegaan in de Stichting de Tussenstroom.

Ook is Henk Minkhorst al vanaf de start van de WMO-adviesraad in 2008 een actief lid.

Daarnaast Henk Minkhorst is bestuurssecretaris van Mezzo, een landelijke belangenorganisatie voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers. In de periode 1995 tot 2005 was hij bestuurslid en vice-voorzitter van het toenmalige Indicatieorgaan RIO Over-Betuwe.

Martin van Onna is van 1985 tot 1995 bestuurslid geweest van het kerkbestuur van de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming Huissen. Zijn taak binnen het bestuur was het onderhoud en het technisch beheer van de gebouwen. Na de periode als lid van het kerkbestuur is Martin van Onna zich gaan inzetten voor het Umdrachtcomíté.

De Huissense Umdracht is een sterk bindende factor in Huissen. Op zondag 6 juni 2010 werd het 450-jarig jubileum van de Huissense Umdracht groots gevierd. Vanwege het jubileum was er ook een project opgesteld voor de basisscholen in Huissen, waarbij de kinderen kennis konden maken met geloof, kerk en cultuur. Martien van Onna heeft tekeningen vervaardigd voor dit schoolproject.

Ook zet Martin van Onna zich sinds 2008 samen met enkele anderen in voor het behoud en het herstel van de oude algemene begraafplaats Huissen/Stad.

Martin van Onna is daarnaast lid van de Gilden van St. Gangulphus en St. Laurentius. Ook heeft hij inmiddels voor de 11de keer van de Orde van de Foekepot tijdens het carnaval persoonkijk uitgereikt.

Vanaf de oprichting van StichtingVrienden van Huissen is Martin van Onna bestuurslid en drijvende kracht in het bestuur. Het in 2008 door de stichting uitgebrachte bundel met Huussese Riemelerèjkes heeft Martin van Onna voorzien van talrijke illustraties.

Jopie van Setten is vanaf 1995 tot op de dag van vandaag verbonden aan Kasteel Doornenburg als vrijwilliger in de functie van gids en lid van de themagroep voor rondleidingen. Zij is zeer betrokken bij het kasteel en verzet belangeloos veel werk bij evenementen en (educatieve) rondleidingen.

Jopie van Setten is bij de Stichting Gelders Erfgoed bekend als een van de vaste vrijwiligers van Kasteel Doornenburg op het gebied van rondleidingen en publieksbegeleiding. De Stichting Gelders Erfgoed heeft haar op vele momenten bijgestaan in de projecten die zij op Kasteel Doornenburg organiseert of waarbij zij betrokken is. Voorbeelden van projecten zijn de Floriszolder in 2001 en Ridders en kastelen in 2003.

Jopie van Setten is in de periode 1998 - 2008 actief en enthousiast lid geweest van de ZWO-commissie van de Protestantse Gemeente Bemmel. Zij ondersteunde activiteiten op het gebied van Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking en zette zich met hart en ziel in bij de organisatie van projecten op dit gebied.

Peter Tijssen heeft zich in 2007 in de hoedanigheid als voorzitter van Harmonie St. Ceacilia, als een van de eerste leden aangemeld bij de Stichting Strijdbaar Angeren. Als bestuurslid van Strijdbaar Angeren is hij verantwoordelijk voor de terugkoppeling naar de achterban. Ook is hij actief voor de adviescommissie.

Al sinds midden 1997 is Peter Tijssen zeer actief als bestuurslid van harmonie St. Caecilia Angeren en uiteindelijk als voorzitter. Zijn prestatie was het om de omvang van het bestuur uit te bouwen van eerder vier leden naar een werkbare omvang en de individuele leden nadrukkelijker bij de organisaties te betrekken. Op zijn initiatief zijn er binnen de vereniging tien interne commissies ten behoeve van bepaalde taakvelden geformeerd. Nu is er tijdelijk een elfde commissie, de jubileumcommissie voor het organiseren van het komend 90-jarig bestaan van de harmonie in 2011. Peter Tijssen maakt ook zelf deel uit van deze jubileumcommissie.

Peter Tijssen heeft vele functies vervuld. Vanaf 1969 tot eind jaren negentig heeft Peter Tijssen bestuurswerk gedaan voor de Katholieke Fabrieksarbeidersbond "St. Willibrordus" later Industriebond Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV), waarvan de laatste 10 jaar in de functie van voorzitter van de Gemeentelijke FNV.

Tijdens de periode dat Peter Tijssen werkzaam was bij de AKZO en nog enkele jaren daarna is hij bestuurslid geweest van het Bedrijfspastoraat van AKZO Arnhem. Peter Tijssen is ook een aantal jaren bestuurslid geweest van het Martin Luther King Centrum.

André Wolters van der Weij is de enige Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Vanaf het begin (1986) tot op de dag van vandaag betrokken bij de activiteiten van de Stichting Werkgroep Kadastrale Atlas Gelderland. Hij heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot de centrale figuur binnen de stichting. De stichting heeft in de afgelopen periode 58 atlassen met in totaal 90 kadastrale gemeenten gepubliceerd. Het belang van de rol en de activiteiten van de heer Wolters van der Weij binnen de stichting kan moeilijk onderschat worden. Door zijn betrokkenheid, zijn dagelijkse aanwezigheid op het bureau en zijn inzet, gepaard aan zijn kennis, contacten en inzicht kan de stichting enkele keren per jaar een atlas uitbrengen. Hij doet dit werk al bijna 25 jaar. Hij heeft zich vanuit zijn kennis en ervaring steeds verder weten te ontwikkelen tot de centrale figuur die hij nu geworden is.

De vereniging Prodesse Conamur, opgericht in 1972, houdt zich bezig met de geschiedbeoefening en stimuleert de belangstelling voor de geschiedenis van de stad Arnhem door onder andere het uitgeven van het kwartaalblad Arnhems HistorischTijdschrift. André Wolters van der Weij is sinds 1991 een zeer actief lid van de redactie van dit tijdschrift.

Ook staat André Wolters van der Weij verschillende auteurs bij in hun publicaties op cultuur-historisch terrein kaarten of andersoortige illustraties. André Wolters van der Weij treedt ook geregeld op als (co-)auteur van bijdragen aan plaatselijke en regionale historische tijdschriften.

Als lid van de zogenaamde "trimhockeyclub" heeft André Wolters van der Weij bij het 10-jarig bestaan gezorgd voor een kleine publicatie over dat jubileum. Door zijn kennis is er uiteindelijk een boekje tot stand gekomen, met vele aardige foto's en aansprekende teksten, dat een goed beeld geeft van de manier waarop deze groep zich in die 10 jaar heeft ontwikkeld tot een vriendenclub.

Dagelijks neemt André samen met zijn vrouw vele zorgtaken op zich voor hun geestelijk en lichamelijk gehandicapte zoon.

Gerard Visch was voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Gerard Visch was tot zijn, helaas veel te vroege, overlijden meer dan 50 jaar actief als vrijwilliger op diverse terreinen binnen de Doornenburgse gemeenschap. Bloemen zijn aan zijn familie uitgereikt.