Gemeente Goedereede


Drie Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Goedereede

Burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde reikte op vrijdag 29 april 2011 aan drie inwoners een Koninklijke onderscheidingen uit.

Mevrouw A.D. van den Nieuwendijk-Muller uit Stellendam, ontving de onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten, gedurende een heel lange periode van 1977 tot heden, voor het Nederlandse Rode Kruis en het vrijwilligerswerk in de gemeente Goedereede. Mevrouw Van den Nieuwendijk-Muller is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats om 9.30 uur in de grote zaal van Zorgcentrum De Vliedberg te Ouddorp.

De heer B. van Ham, uit Ouddorp, ontving de hoogste onderscheiding. De heer Van Ham heeft zich gedurende vele jaren zeer verdienstelijk gemaakt voor het welzijn van vele kinderen in India. De heer Van Ham is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats om 10.30 uur aan zijn woonhuis in Ouddorp.

De heer J.W. Tanis, uit Goedereede, ontving de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten van 1979 tot heden, voor de Oranjevereniging Goedereede en daarmee ook voor van de samenleving van Goedereede. De heer Tanis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats om 11.30 in verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede.

De toespraken die de burgemeester hield, kunt u hier lezen.

Koninklijke onderscheiding Adriana Davida van den Nieuwendijk-Muller

Van 1999 tot 2004
Bestuurslid District Goeree-Overflakkee Sociale Hulp De afdelingen van het Nederlandse Rode Kruis op Goeree-Overflakkee zijn samen gaan werken in het district Goeree-Overflakkee. Daar hebt u gedurende de periode van 1999-2004 voor het hele eiland de functie bestuurslid van het taakveld Sociale Hulp vervuld.

Van 1989 tot heden
Vanaf 1989 tot heden heeft u de rol van bestuurslid van het taakveld Sociale Hulp vervuld. Van 1989 tot 1999 was u bestuurslid voor het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Stellendam. Vanaf 1999 tot heden heeft u deze functie vervuld ten behoeve van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Goeree en omstreken. (Deze afdeling is ontstaan na een fusie van de afdelingen Goedereede, Ouddorp en Stellendam.)

Van 1984 tot heden
In 1984 bent u begonnen als coördinatrice Sociale Hulp Nederlandse Rode Kruis, afdeling Stellendam. Zowel individueel als in groepsverband heeft u in Stellendam (ongeveer 3.500 inwoners) sociale hulp voor bejaarden opgezet. Bovendien bent u heel nauw betrokken geweest bij het opzetten van deze activiteit in het Zorgcentrum De Vliedberg. Dit is een bejaarden- en zorgcentrum voor ongeveer 90 personen met 56 aanleunwoningen in Ouddorp. In eerste instantie had dit centrum de gemeente Goedereede als verzorgingsgebied, nu is dit opgegaan in een regionale voorziening voor Goeree-Overflakkee. Thans worden deze werkzaamheden over genomen onder de vlag van het flankerend ouderenbeleid waarin u nog een belangrijke rol speelt.

Van 1984 tot heden
Vrijwilligster Zorgcentrum De Vliedberg (valt thans onder CuraMare). CuraMare is een samenwerkingsgebied op Goeree-Overflakkee waarin een verpleeghuis, vijf verzorgingscentrums en een ziekenhuis samenwerken.

Voor Zorgcentrum De Vliedberg bent u al vele jaren heel erg actief. Deze werkzaamheden zijn onder te verdelen in:

Steunstichting:

* Vergaderingen;

* Voorbereiding en uitvoering zomerverkoping en bazaar;
* Fondsenwerving door middel van het ontwikkelen van nieuwe activiteiten.
Cliëntenraad:

* Vertegenwoordigen van de cliënten;

* Deelnemen aan overleg binnen de Vliedberg;
* Vliedberg vertegenwoordigen in eilandelijke cliëntenraad;
* Organiseren van inloopspreekuur ten behoeve van de bewoners van de Vliedberg en de aanleunwoningen;

* Noodzakelijke scholing en congressen;

* Cliënten vertegenwoordigen bij bijzondere gebeurtenissen. Identiteitsraad:

* De cliëntenraad vertegenwoordigen in de identiteitsraad. Middagopvang:

* Assisteren bij de door de activiteitenbegeleidster georganiseerde middagactiviteiten.
Diversen:

* Klankbordgroep Bouw en Keuken. Binnen CuraMare wordt nagedacht op welke wijze men effectief mensen in de verzorgingstehuizen, de daarbij behorende aanleunwoningen en het ziekenhuis kunnen voorzien van de maaltijden. Daarbij mogen ook de belangen van de bewoners (cliënten) niet uit het oog worden verloren. En u kennende zal u deze belangen niet uit het oog verliezen!

Van 1977 tot 1984
Vrijwilligster bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Stellendam. Na het behalen van de benodigde diploma's stelde u zich beschikbaar voor de vrijwillige noodhulp ten behoeve van de afdeling Stellendam. Vanuit de gemeenschap was er behoefte aan ondersteuning voor sociale problemen in gezins- en thuissituaties.

Kortom, u hebt gedurende een heel lange periode, van 1977 tot heden, zich zeer verdienstelijk gemaakt ten behoeve van het Nederlandse Rode Kruis en het vrijwilligerswerk in de gemeente Goedereede. Met name de zwakkeren in onze samenleving hadden en hebben uw bijzondere aandacht.

Gelet op de lange staat van dienst ten behoeve van deze zwakkeren ben ik bijzonder verheugd dat ik u mag mededelen, dat op voordracht van mevrouw Klepper-Breeman, secretaresse vrijwilligers- afdeling Stellendam en de heer Hoek, voorzitter Rode Kruis afdeling Goeree en omstreken het Hare Majesteit heeft behaagd, om u bij besluit van 15 november 2010, nummer 3116, te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Koninklijke onderscheiding Bastiaan van Ham

Van 2006 tot heden
Penningmeester stichting 'Welzijn Kinderen van Bal Anand' In 2006 richtte u de stichting 'Welzijn Kinderen van Bal Anand' op. Deze stichting behartigt de belangen van lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen, die door de wetgeving in India tussen wal en schip dreigen te raken. Helaas werd (en wordt) er voor kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke handicap vaak geen gezin gevonden. En omdat er ook geen andere optie voorhanden was om deze kinderen zorg te bieden, bleven deze kinderen tot voor kort in Bal Anand wonen. Daar werd (en wordt!) geprobeerd hen zo goed mogelijke zorg te geven: voeding, medische zorg, therapie en - indien mogelijk - ook scholing. Maar met het verstrijken van de jaren werd een aantal van deze kinderen 'te oud' om nog langer in het kindertehuis te wonen. Wettelijk gezien mochten ze er zelfs niet eens blijven wonen! Maar een andere plaats om te wonen was er voor hen ook niet. Familie `buiten' is er niet en zonder begeleiding voor zichzelf zorgen konden en kunnen deze kinderen niet.

Inmiddels heeft deze stichting, met u als grote drijfveer en motivator, al enkele fantastische zaken kunnen realiseren. Een ervan is de bouw van een zorgboerderij, het project `Umang'. Het hoofddoel was het mogelijk maken van een begeleid wonen project op het platteland, net buiten Mumbai. Hier kunnen gehandicapte kinderen uit Bal Anand de rest van hun leven onder begeleiding wonen. Een plek voor de toekomst voor de kinderen van Bal Anand! Zo kon eind 2006 grond in Karjat worden aangekocht en werd in april 2007 de eerste steen gelegd. Op 28 maart 2010 is de zorgboerderij door de eerste kinderen in gebruik genomen. De zorgboerderij heeft de prachtige naam 'UMANG' gekregen, dat 'HOOP' betekent. De kinderen hebben hier hun eigen plekje en kunnen onder begeleiding wonen en werken; op het land, met de dieren of in de huishouding. Alles naar eigen kunnen. En doordat de oudere kinderen op Umang hun nieuwe thuis krijgen, komt er binnen Bal Anand weer ruimte om andere, jonge gehandicapte kinderen op te vangen, die anders geen enkele toekomst zouden hebben. Het streven is om, naast het uitbreiden van Umang, de jongere kinderen in Bal Anand de juiste zorg, therapie, eventuele operaties, scholing en dergelijke te kunnen geven, zodat ook zij straks naar Umang kunnen verhuizen.

U hebt al vele jaren een nauwe band met het kindertehuis Bal Anand. U hebt in het verleden voor de Vereniging Wereldkinderen tientallen adoptiekinderen geëscorteerd van Bal Anand naar Nederland en kwam op die manier vaak in het tehuis. U kent de directrice en de gehandicapte kinderen al jaren en u heeft de kinderen zien opgroeien. Uw betrokkenheid is enorm! Voornamelijk door úw inzet heeft de stichting in vier jaar tijd EUR 500.000,- aan donaties ontvangen, welke volledig ten goede komen aan de kinderen in het kindertehuis Bal Anand en de zorgboerderij Umang.

Van 1986 tot heden
World Children Welfare Trust India
U bent gedurende vele jaren vrijwilliger geweest om adoptiekinderen vanuit India te begeleiden naar Nederland. Gedurende 15 jaar heeft u 16 reizen naar India gemaakt, waarbij u 38 kinderen heeft begeleid. U begeleidde de kinderen niet alleen. U ging ruim een week voor de terugreis naar de adoptiekinderen toe om ze aan u te laten wennen. Daarna begeleidde u hen terug naar Nederland om ze daar over te dragen aan de adoptieouders. U hebt dit geheel belangeloos gedaan. Niet alleen stelde u uw vakantiedagen hiervoor beschikbaar, maar ook alle reis- en verblijfkosten waren voor uw eigen rekening. Ook regelde u veelal de administratieve afhandeling van de adoptie ter plaatse.

Daarnaast hebt u jarenlang (1987 - 2006) gelden verzameld voor een school voor doofstomme kinderen, die hiermee boeken en andere lesmaterialen konden aanschaffen. Mede dankzij uw inspanningen heeft deze school zich kunnen ontwikkelen tot de grootte die hij nu heeft. In 2006 is de sponsoring stopgezet omdat ze zich vanaf dat moment zelf konden bedruipen.

Van 1980 tot heden
Bestuurslid/penningmeester/medewerker vereniging Wereldkinderen U heeft zich ruim dertig jaar belangeloos ingezet voor de vereniging Wereldkinderen. Wereldkinderen is een kinderwelzijnsorganisatie voor kinderen zonder thuis. De programma's van Wereldkinderen zijn gericht op gezinsversterking en gezinsvervanging. In meer dan veertien landen ondersteunt Wereldkinderen lokale partnerorganisaties, die het mogelijk maken dat veel kinderen in een gezin in hun eigen land kunnen opgroeien. Deze projecten zijn gericht op preventie van familie desintegratie, op familie re-integratie en lokale pleegzorg. Wanneer een kind in eigen land geen kans heeft op wonen in een gezinssituatie, dan bemiddelt Wereldkinderen bij het vinden van een gezin in Nederland.

U hebt enkele jaren als penningmeester deel uitgemaakt van het bestuur van de vereniging. Dit bestuur bepaalde het algemeen beleid van Wereldkinderen (in de jaren negentig kwam er een einde aan dit algemene bestuur en werd de Raad van Toezicht opgericht). Ook hebt u deel uitgemaakt van de kascommissie van Wereldkinderen. Vereniging Wereldkinderen is de grootste organisatie die zich in Nederland inzet voor adoptiebemiddeling en projecthulp.

Kortom, u heeft zich gedurende vele jaren, naast uw drukke werkzaamheden als directeur van een groot chemie- en farmacieconcern, zeer verdienstelijk gemaakt voor vele kinderen in India. Door uw inzet hebben vele adoptiekinderen uit India in Nederland adoptieouders gevonden. Tevens is het door uw enorme inzet mogelijk geworden dat er binnen vier jaar in India een zorgboerderij werd gerealiseerd waar de gehandicapte kinderen uit Bal Anand die 18 jaar zijn geworden een plekje kunnen vinden.

Ik vind het een hele eer dat ik u mag mededelen, dat op voordracht van de heer Harry Kremer, bestuurslid van de stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand en mevrouw Kalro Sulochana, directrice van het kindertehuis in Bal Anand, het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd, u te benoemen bij besluit van 28 september 2010, nummer 2651, tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Koninklijke onderscheiding Johannes Willem Tanis

Van 1979 tot heden
Penningmeester Oranjevereniging Goedereede.
Toelichting: Oranjevereniging Goedereede bestaat al vele jaren en is in Goedereede heel actief. Jaarlijks wordt er op Koninginnedag een dagvullend programma georganiseerd en ook op Bevrijdingsdag zijn er diverse activiteiten. Daarnaast besteedt de Oranjevereniging jaarlijks aandacht aan de 4 mei herdenking en de herdenking van de gevallenen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Bovendien is er jaarlijks een grote braderie en een avondmarkt, waar ongeveer 60 tot 70 standhouders op af komen. De Oranjevereniging organiseert al meer dan 25 jaar de braderie.

U bent al meer dan dertig jaar actief als penningmeester van de Oranjevereniging Goedereede. Het bestuur van de Oranjevereniging is nog vrij jong en als nestor bent u een spin in het web. U bent op de achtergrond heel actief. Uw technische achtergrond zorgt ervoor dat de activiteiten van de Oranjevereniging allemaal vlekkeloos verlopen.

U bent als penningmeester heel punctueel, als bestuurslid inventief en creatief en als medebestuurslid heel plezierig om mee te werken. Kortom, u bent voor de Oranjevereniging Goedereede heel belangrijk! U doet dit al ruim dertig jaar geheel belangeloos en met dezelfde inzet.

U heeft zich gedurende een lange periode, van 1979 tot heden, zeer verdienstelijk gemaakt ten behoeve van de Oranjevereniging Goedereede en daarmee ook ten behoeve van de samenleving van Goedereede. Gelet op die lange staat van dienst, ben ik zeer verheugd dat ik u mag mededelen dat ik u, op voordracht van mevrouw Corrie Hoek, voorzitter van de Oranjevereniging Goedereede, mag mededelen dat het Hare Majesteit Koningin Beatrix, bij besluit van 10 januari 2011, nummer 38, heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.