Gemeente Best

Lintjesregen in Best

28-04-2011

Op vrijdag 29 april kregen zeven Bestenaren een Koninklijke onderscheiding uitgereikt in het kader van Koninginnedag. Eén Bestenaar werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, zes inwoners tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester drs. Y. Kortmann reikte de onderscheidingen bij de decorandi thuis uit, hierbij vergezeld door wethouders Paul Gondrie, Ine Meeuwis, Theo Reijnders en Antoine Walraven. Eén gedecoreerde verbleef tijdens de lintjesregen in het buitenland. Hij werd daarom op 29 april door de burgemeester telefonisch op de hoogte gesteld.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

* De heer Piet Goevaers

Lid in de Orde van Oranje Nassau

* De heer Martien van de Donk

* De heer Pieter van den Broek

* Mevrouw Jeanne Baartmans-Dekker

* Mevrouw Suzanne Gondrie-Belt

* De heer Jos Peek

* De heer Jos van Slingerland

De heer Piet Goevaers, Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer P. Goevaers heeft al bijna vijftig jaar vrijwillig en belangeloos maatschappelijke activiteiten ontplooid voor de samenleving. Dit deed en doet hij op het gebied van politiek en onderwijs, en op sociaal-cultureel en maatschappelijk vlak. Hij stelde zijn kennis en kunde bijna zijn gehele werkzame leven belangeloos beschikbaar voor de gemeenschap, naast zijn intensieve directeursfunctie bij Bouwbedrijf Goevaers & Znn B.V.

Belangrijke verdiensten van de heer Goevaers met een voelbare uitstraling op de samenleving liggen sinds 1997 bij de Stichting Vakantiekamp De Sprinkhaan. Hij zette dit vakantiekamp in Nederland op de kaart en onder zijn leiding is in 2009 de accommodatie uitgebreid met een nieuwe blokhut. Belangrijke factoren die aan dit succes hebben bijgedragen zijn de belangstelling en grote betrokkenheid van de heer Goevaers voor de doelgroep, gecombineerd met zijn tomeloze inzet en grote netwerk in de bouwwereld. Doordat de heer Goevaers regelmatig het vakantiekamp bezoekt, is hij goed op de hoogte van de actuele situatie en kan hij zo nodig direct (bestuurlijk) ingrijpen in het belang van de gebruikers.

In 1964 was de heer Goevaers mede-oprichter van de Soos Netam. Deze soos werd opgericht als voortzetting van de activiteiten van de Katholieke Jonge Middenstandsvereniging (KJMV), waarvan hij van 1961 tot 1963 voorzitter was. De heer Goevaers is nog steeds actief voor Soos Netam en heeft al die tijd de functie van voorzitter of secretaris bekleed.

De heer Goevaers is 10 jaar lid geweest van het bestuur van Scholengemeenschap Heerbeeck College. In de jaren 1987 tot 1989 heeft hij zich met name bezig gehouden met de nieuwbouw van de school en de daarop volgende verhuizing.

In de periode 1965-1985 is de heer Goevaers betrokken geweest bij de organisatie van de ELE-rally.

Voor zijn langdurige en intensieve inzet voor de samenleving is de heer Goevaers ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven

De heer Martien van de Donk, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw heeft de heer Martien van de Donk zich op diverse terreinen in het belang van de gemeenschap ingezet. Zowel op sportief, educatief als cultureel gebied leverde hij als bestuurder en vrijwilliger op lokaal, regionaal en landelijk niveau een belangrijke bijdrage aan de samenleving.

De heer Van de Donk is sinds 1991 actief binnen de KNVB. Eerst als Commissielid Jeugdvoetbal KNVB Kring Eindhoven en lid van de financiële commissie. Daarna als Lid van de Tuchtcommissie KNVB, district Zuid I. Ook is hij penningmeester van de supportersvereniging van Wilhelmina Boys.

Naast het voetbal heeft de heer Van de Donk een belangrijke bijdrage geleverd aan educatieve instellingen. Tien jaar lang was hij bestuurslid bij Educatief Centrum De Wig en sinds een paar jaar is hij dit bij de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten. Vrij recent heeft hij bovendien bestuursfuncties aanvaard bij de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Kempen en Peelland en bij het Gildenkwartier Best.

Voor zijn inzet voor de samenleving is de heer Van de Donk ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven

De heer Pieter van den Broek, Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Pieter van den Broek is in de Bestse gemeenschap ruim veertig jaar actief op maatschappelijk en kerkelijk gebied. Zijn bestuurderskwaliteiten heeft hij langdurig ingezet voor de St. Odulphusparochie. Met name zijn inzet voor de restauratie van de St. Odulphuskerk in de jaren 1989 tot 1992 is van doorslaggevend belang geweest om deze restauratie succesvol te kunnen afronden. Ook mag in dit verband zijn benoeming namens het kerkbestuur van de St. Odulphusparochie in het bestuur van de Stichting Jeugdcentrum Best niet onvermeld blijven.

Vanaf begin jaren `70 tot begin deze eeuw is de heer Van den Broek als verdienstelijk lid en als bestuurder actief geweest bij handboogvereniging De Bosjagers. Hij was een kundig bestuurslid en stond de vereniging met raad en daad terzijde, ook na het neerleggen van zijn bestuursfuncties. Daarnaast zette de heer Van den Broek zich in voor de hulpbehoevende en oudere medemens door zijn voorzitterschap bij de Zieken Omroep Nazareth en zijn inzet voor de Stichting Voedselbank Best e.o.

Vanwege zijn langdurige inspanningen voor de samenleving is de heer Van den Broek ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven

Mevrouw Jeanne Baartmans-Dekker, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Jeanne Baartmans-Dekker is zich op latere leeftijd gaan inzetten voor de hulpbehoevende medemens. Zij deed vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis, afdeling Best en het plaatselijk verzorgingshuis Huize Nazareth. Met veel enthousiasme en tomeloze inzet heeft zij bijna twintig jaar vrijwilligerswerk gedaan voor bejaarden en hulpbehoevende ouderen. Op een leeftijd waar anderen zelf gaan genieten van het leven, is zij gestart met vrijwilligerswerk in het belang van de gemeenschap.

Bovendien zette zij zich gedurende een aantal weken per jaar in als verpleegkundige op onder meer de Rode Kruis-boot Henri Dunant. Ook nam mevrouw Baartmans tien jaar lang deel aan een project van de Stichting Welzijn Ouderen Dommel - de Beerzen (later Stichting Welzijn Best) om ouderen thuis uitgebreid informatie te geven over welzijn, wonen en zorg en de (on)mogelijkheden van langer zelfstandig blijven wonen.

Vanwege haar langdurige en intensieve vrijwilligerswerk is mevrouw Baartmans-Dekker ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven

Mevrouw Suzanne Gondrie-Belt, Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Suzanne Gondrie-Belt is ruim dertig jaar actief binnen het maatschappelijk en sociaal-culturele leven in de gemeente Best. Ook op kerkelijk gebied leverde zij belangeloos haar bijdrage aan de (parochie)gemeenschap.

Naast het vervullen van een aantal bestuursfuncties verricht(te) zij veel vrijwilligerswerk bij verschillende instanties. Vanuit haar grote belangstelling voor het culturele leven in de gemeente Best heeft zij o.a. als lid van de Culturele Raad van de gemeente Best ook op dat vlak haar sporen verdiend.

Samen met anderen nam zij het initiatief tot het oprichten van enkele instellingen die zich belangeloos ten dienste stellen van de medemens: Stichting Ons Eygen Landt, Avondwakegroep van de H. Lidwinaparochie, Stichting Terminale Zorg Best, Stichting Lichtzijn - Linor. Mevrouw Gondrie spande zich niet alleen zelf geruime tijd in voor samenleving, maar stimuleerde ook anderen zich in te zetten voor de gemeenschap.

Vanwege haar inspanningen voor de samenleving is mevrouw Gondrie-Belt ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven

De heer Jos Peek, Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer J. Peek is sinds eind jaren '70 van de vorige eeuw actief op diverse terreinen binnen het maatschappelijke en sociaal-culturele leven in Best.

Op sport- en onderwijsgebied was hij actief als bestuurder en droeg hij zijn steentje bij aan de totstandkoming van een adequate en goed functionerende onderwijs- en sportaccommodatie van Lawn Tennis Vereniging Best.

Zijn grootste verdiensten liggen op sociaal-cultureel gebied: al ruim dertig jaar zet hij zich belangeloos in voor de viering van het openbaar carnaval in Best. Zo bekleedde hij bestuursfuncties bij de Stichting Karnavalsfederatie Best en was hij aldaar lid van de Raad van Advies. Ook was de heer Peek Prins Carnaval en is hij lid van de Aouw Steeke.

Daarnaast maakt hij zich reeds vanaf 2003 verdienstelijk voor langdurig werklozen en minder bedeelden in de gemeente Best door zijn rol als bestuurder/voorzitter van Stichting De Omslag, zeker in de huidige crisistijd van groot belang.

Als zeer actief lid van het Gilde St. Odulphus draagt de heer Peek zijn steentje bij aan de bekendheid van deze historische vereniging en het behoud van traditie en cultuur in de gemeente Best. Ook is hij een stimulans voor anderen om zich in te zetten voor de gemeenschap.

Vanwege zijn langdurige inspanningen voor de samenleving is de heer Peek ter gelegenheid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven

De heer Jos van Slingerland, Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Jos van Slingerland heeft zich gedurende enkele decennia op maatschappelijk, kerkelijk en sociaal-cultureel terrein ingezet voor het algemeen belang.

Hij ontplooide op deze gebieden een breed scala van activiteiten waarmee hij zich al twee decennia lang onbaatzuchtig inzet voor de buurt, parochiegemeenschap, ouderen en hulpbehoevenden. Al zijn activiteiten kenmerken zich door een grote sociale bewogenheid, betrokkenheid en onbaatzuchtigheid en hij is een grote stimulans voor anderen zich ook voor de gemeenschap ten dienste te stellen. Verenigingen en instellingen, maar ook individuele personen doen nooit tevergeefs een beroep op de heer Van Slingerland. Kan hij niet zelf direct hulp of een oplossing bieden, dan weet hij altijd instanties te vinden die dat wel kunnen.

Vanwege zijn langdurige inspanning voor de gemeenschap is de heer J. van Slingerland ter gelegen-heid van Koninginnedag 2011 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

> naar boven
---