Gemeente Bernheze


Lintjesregen Bernheze 2011

Vrijdag 29 april zijn maar liefst negentien inwoners van Berheze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Heijmans reikte de koninklijke onderscheidingen uit in Cultureel Centrum de Pas in Heesch.

De volgende personen zijn onderscheiden:

De heer H.H.A. (Harrie) Schrijvers uit Heesch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1987 bij Sterrenwacht Halley in Heesch. Sinds dat jaar is decorandus eindredacteur van het verenigingsblad Halley Periodiek. Vanaf 1990 is hij beheerder van de bibliotheek van de Sterrenwacht en maker van expositiemateriaal t.b.v. de ontvangstbalie en tentoonstellingsruimte. Verder is de heer Schrijvers inkoper van alle boeken, tijdschriften en andere materialen die aan de balie verkocht worden en de samensteller van (gratis) spreekbeurtmappen voor leerlingen van basisscholen. Ook geeft hij sinds 2000 voordrachten en rondleidingen in het gebouw van de sterrenwacht.

Mevrouw M.W. (Mieke) van den Akker - Langens uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1987 op het gebied van kerkelijk leven, zorg en cultuur. Decoranda was begeleider van een misdienaarskamp. Vanaf 1995 is zij flambouwendraagster bij begrafenissen van de St. Servatiusparochie in Dinther. Sinds 1999 verricht zij vele vrijwilligers-werkzaamheden voor de Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Heeswijk, Dinther, Loosbroek, Vorstenbosch (HDLV). Bij de Stichting Cultureel Centrum Servaes in Heeswijk-Dinther verzorgde zij tot eind 2010 gedurende twaalf jaren de barexploitatie waarbij zij leiding heeft gegeven aan ca. 25 medewerkers/vrijwilligers. Ook gaf zij leiding aan de inkoop (en deed deze ook deels zelf) en verzorgde ze de planning van de verhuur van tien multi-functioneel gebruikte zalen. Nu nog is zij verantwoordelijk voor de financiële afwikkeling van de barinkomsten.

De heer L.M. (Bert) van Hasselt uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1970. Sinds dat jaar is hij klusjesman voor o.a. de pastorie, het gilde en de buurt in het dorp Dinther. Daarnaast is decorandus sinds 1980 medeopbouwer van tentoonstellingen voor Heemkundekring (HKK) 'De Wojstap' in Heeswijk-Dinther en sinds 1995 actief als bestuurslid en chauffeur van de buurtbus 201, traject Rosmalen - Veghel.

De heer F.A.M. (Frans) Jacobs uit Heeswijk-Dinther wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1954 op het terrein van scouting, buurtcohesie, sport, cultuur, muziek en kerkelijk leven. Decorandus was van 1954 tot 1974 leider en bestuurslid van de scoutingvereniging in Heeswijk. Tegenwoordig is hij organisator van het buurtvolleybal in Heeswijk, secretaris en penningmeester van de Schietvereniging (SV) Hedilo in Heeswijk-Dinther en vrijwilliger en bestuurslid (tot 2007) van Harmonie Sint Servaes.

De heer M.H.M. (Mathieu) Bosch uit Loosbroek wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1992 op het gebied van media, cultuur, ondernemingsbelangenbehartiging, toerisme, politiek, buurtcohesie, sport en onderwijs. Decorandus is medewerker en voorzitter van het bestuur van de Bernhezer KunstKring (sinds 1994), bestuurslid van het Oranjecomité Loosbroek (sinds 2002), coördinator bij de ondernemersvereniging TRV-Bernheze (sinds 2005) en bestuurslid van het Natuurtheater De Kersouwe in Heeswijk-Dinther (sinds 2006). In het verleden was decorandus programmamaker bij WAN FM (1992 - 2000), burgerlid van de commissie Maatschappelijk Zaken van OPG (1998 - 2002 en van 2009 - 2010) en voorzitter van commissie '15 jaar Bernheze' (2009). Daarnaast zette de heer Bosch zich maatschappelijk in op diverse terreinen, onder andere voor:


- voetbalclub WHV Loosbroek;


- basisschool St. Albertus;


- de Streekfair als lid van de commissie `Kunst en Cultuur';


- golftoernooi HDL;


- het Bernhezer praatprogramma RUR

Als blijk van waardering voor zijn inzet t.b.v. de gemeente Bernheze is de heer Bosch in 2005 benoemd tot `Beste Bernhezer'.

De heer A.G.M. (Ad) Schouten uit Loosbroek wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1982 voor voetbalvereniging WHV Loosbroek. Decorandus was van 1982 tot 2003 voorzitter van het jeugdbestuur en jeugdtrainer/leider van diverse jeugdteams. In deze periode heeft de jeugdafdeling van de club een sterke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij ook aandacht is besteed aan evenementen, zoals de jaarlijkse meerkampdag. Daarnaast was/is de heer Schouten van 1991 tot 2003 en vanaf 2006 lid van het hoofdbestuur. Op dit moment is hij ook al jaren kantinebeheerder en bouwcoördinator van de bouwcommissie.

De heer F.W. (Frans) van der Wielen uit Loosbroek wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1966 op het gebied van onderwijs, carnaval, gemeentepolitiek, kerkelijk leven en welzijn. Decorandus was van 1966 tot 1989 voorzitter van het schoolbestuur van de St. Albertusschool in Loosbroek. Daarnaast was hij oprichter en voorzitter (1971 - 1982) van carnavalsvereniging 'De Zandkruiers' in Loosbroek. Van 1974 tot 1990 was de heer Van der Wielen raadslid van de voormalige gemeente Nistelrode. Van 2002 tot april 2011 was hij chauffeur van de buurtbus. Tegenwoordig is decorandus vrijwilliger bij het onderhoud van de parochietuin en spant hij zich in voor allerlei acties tot het behoud van de kerk. Sinds 2002 is hij chauffeur van de buurtbus.

De heer N.F.A. (Nico) Dollevoet uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1967 op het gebied van sport en jeugdwerk. Decorandus is een zeer actief lid bij RKSV Prinses Irene in Nistelrode. Hij heeft diverse functies vervuld, zoals jeugdleider, bestuurslid en redactielid van clubblad De Schellen. Tegenwoordig is heer Dollevoet kantinebeheerder en onderhoudt hij de sportvelden van het complex. In het verleden heeft decorandus diverse functies vervuld bij Soos King, destijds een ontmoetingsplek voor de jeugd van Nistelrode in de leeftijd van 14 tot 20 jaar.

Mevrouw C.G.J. (Rineke) Geurts - Derks uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten vanaf 1991 voor Tennisclub TC Telro in Nistelrode en de bewoners van zorgcentrum De Stekkerhoek, thans Laarstede, in Nistelrode. Decoranda was tot 2008 lid van de jeugdcommissie en in de periode 1997-2009 tevens bestuurslid van Tennisclub TC Telro Nistelrode. In 2003 is zij uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar en in juli 2009 is er een minibaan naar haar vernoemd. Sinds haar aftreden als lid van de jeugdcommissie verleent zij tal van hand- en spandiensten. Vanaf 2004 is zij lid van de activiteitencommissie voor de bewoners van Zorgcentrum Laarstede. Voorts is zij vrijwilliger bij bingo- en verwenmiddagen en helpt zij bij incidentele activiteiten.

Mevrouw F.J.J. (Ans) Geurts- van Oorschot uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1967 op het terrein van jeugd- en ouderenwelzijn. Decoranda was van 1967 tot 1988 penningmeester van de Stichting Jeugdbelangen en medeoprichter van de Stichting Carnaval Nistelrode. Tegenwoordig is mevrouw Geurts bestuurslid van de KBO, afdeling Nistelrode. Daarnaast organiseert zij maandelijks het zogenoemde Eetpunt voor leden van de KBO. Vanuit het KBO is zij tevens bestuurslid van de Raad voor Gecoördineerd Ouderenwerk Nistelrode. De Raad beheert en exploiteert het Ouderenpaviljoen De Wevershof en is verantwoordelijk voor alle activiteiten die plaatsvinden in en buiten de Wevershof.

De heer P.A. (Piet) van der Heijden uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1974 op het gebied van sport en welzijn. Decorandus is sinds 1974 vrijwilliger bij RKSV Prinses Irene, een voetbal- en korfbalclub in Nistelrode. Daarnaast is de heer Van der Heijden sinds 1999 secretaris/ledenadministrateur en competitieleider van de Biljartclub van de KBO, afdeling Nistelrode. Ook is hij sinds 2004 competitieleider en secretaris van de Biljartfederaties van de KBO's van de omliggende dorpen. Tenslotte is hij al enkele jaren collectant voor zowel de Nederlandse Hartstichting als het Reumafonds.

Mevrouw E.G.A. (Liesbeth) van der Linden - Friesen uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1964 op het gebied van jeugdwelzijn, geldinzameling t.b.v. goede doelen, onderwijs, kerkelijk leven en ouderenwelzijn. Decoranda was leider van de Gidsenbeweging Asten en hoofdleider van Jong Nederland Nistelrode. Ruim 10 jaar is zij ziekenbezoeker geweest van de Zonnebloem, afdeling Nistelrode en gedurende 9 jaar leesmoeder en verkeersbrigadier van basisschool Beekgraaf . Vanaf 1975 collecteert zij voor diverse goede doelen. Tussen 1986 en 1996 was zij lid van de werkgroep Vormsel en van 1991 - 2009 lid van de werkgroep Missie Ontwikkeling en Vrede van de parochie in Nistelrode. Tegenwoordig is zij vrijwilliger bij Zorgcentrum De Stekkerhoek (thans Laarstede). Daar serveert zij koffie, is activiteitenbegeleidster en verricht zij diverse hand- en spandiensten.

De heer H.N. (Nico) van de Ven uit Nistelrode wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1967 op het gebied van carnaval, sport, cultuur en welzijn. Decorandus is medeoprichter en was adjudant, bestuurslid en medeorganisator van de optocht, De Drie Weverszittingen en carnavalsstichting De Wevers. Daarnaast was hij in het verleden Sint Nicolaas in de gemeente Nistelrode en op diverse scholen via Stichting Jeugdbelangen. Ook is de heer Van de Ven ruim 14 jaar lid van het Oranjecomité Nistelrode en de Stichting Viering Koninginnedag geweest. Tegenwoordig is hij (sinds 1970) lid van de strafcommissie van de voetbal- en korfbalclub RKSV Prinses Irene, vrijwilliger bij de KBO, afdeling Nistelrode, vrijwilliger bij het schilderen van decors voor diverse verenigingen zoals Dancing Kids en Balletstichting Nistelrode en tenslotte lid van het wedstrijdcomité van de Biljartfederatie KBO's van de omliggende dorpen.

Mevrouw E.M. (Betsie) van den Boom - van Oort uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1983 op het gebied van zorg, koorzang, ontwikkelingssamenwerking, cultuur en ouderenwelzijn. Decoranda is vanaf 1983 administrateur van de collecte en collectant voor de KWF Kankerbestrijding, afdeling Vorstenbosch (in 2008 ontving zij hiervoor de zilveren speld). Sinds 1987 is zij leider van de handwerkgroep van de KBO, afdeling Vorstenbosch en vanaf 1989 verenigingsleider van de handwerk- creaclub bij Brabantzorg De Watersteeg in Veghel. Daarnaast is zij vanaf 1990 bestuurslid van het dameskerkkoor in Vorstenbosch (in 1999 ontving zij de Gregoriusspeld). Ruim 16 jaar is zij de organisator van de Fancy Fair in Vorstenbosch, waarbij ze ook zelf een kraam beheert. De opbrengst hiervan is voor de Vorstenbossche missionarissen. Van 1999-2010 was zij inkoper t.b.v. de Wereldwinkel in Vorstenbosch en Nistelrode. Vanaf 2000 is decoranda gastvrouw bij de Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther, waarbij zij de leiding heeft over de catering en de groepen die aanwezig zijn. Als actief lid van de KBO verzorgt zij o.a. de bardienst bij De Stuik tijdens de wekelijkse dansmiddag. Daarnaast fungeert ze als contactpersoon bij de organisatie 'Alleengaanden'.

Mevrouw A.M. (Diny) Dominicus - Willems uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1980 op het gebied van kerkelijk leven, ouderen, als hoofdcollectant voor het Epilepsiefonds en voor vluchtelingenwerk. In de tachtiger jaren was decoranda vrijwilliger bij de handwerkgroep van de KBO in Vorstenbosch. Gedurende de periode 1987-1997 was zij gastvrouw bij de pastorie in Vorstenbosch. Meer dan 20 jaar is zij hoofdcollectant geweest voor het Epilepsiefonds in Vorstenbosch. Sinds 1980 is decoranda vrijwilliger bij de St. Lambertuskerk in Vorstenbosch. Zo ontvangt zij mensen thuis voor misintenties en afspraken. Vanaf 1988 poetst zij het koper in de kerk van Vorstenbosch en is zij mantelzorger voor de oud-pastoor. Daarnaast is zij samen met haar man vrijwilliger bij het Project Mens van Vluchtelingenwerk.

Haar man, de heer A.L.H. (Albert) Dominicus wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten sinds 1959 op het gebied van welzijn, hengelsport, geldinzameling t.b.v. goede doelen, kerkelijk leven en t.b.v. een eetcafé. Decorandus is medeoprichter en bestuurslid geweest van Jong Nederland Vorstenbosch en voorzitter en bestuurslid bij de jeugdafdeling van Visclub Vorstenbosch. Meer dan 20 jaar was hij collectant voor het Nationaal Epilepsie Fonds in Vorstenbosch. Vanaf 2008 begeleidt hij twee vluchtelingen via Vluchtelingenwerk Project Mens in Vorstenbosch en biedt hij de helpende hand bij eetcafé De Stuik. Daarnaast verricht hij vanaf 1975 vele werkzaamheden voor de St. Lambertusparochie. Zo was hij lid van het parochiebestuur, de Werkgroep Liturgie en meer dan 25 jaar collectant en lector. Ook was hij voorzitter van de parochievergadering, contactpersoon t.b.v. de catechese, actief lid en vier jaar voorzitter van de Pastoraatsgroep. Hij is medeoprichter en tot op heden actief als lid van de Werkgroep Avondwake. Ook verzorgde hij vele jaren onderhoudswerkzaamheden aan de pastorie, kerk en de kapel. Vanaf 1991 verricht decorandus diverse hand- en spandiensten bij het parochiekoor. Sinds 2004 is hij koster.

Mevrouw A.C.M. (Corrie) Nooijen- van Heertum uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1982 op het gebied van zorg en welzijn. Decoranda is sinds 1982 vrijwilligster bij Verzorgingstehuis Ter Weer/Bernezorg. Ook is mevrouw Nooijen sinds 1984 vrijwilligster bij het Nederlandse Rode Kruis van Veghel e.o. In dat jaar is zij ook vrijwilligster geworden op het vakantieschip de Henri Dunant. Tenslotte is decoranda ruim 5 jaar vrijwilligster bij BrabantZorg De Watersteeg.

Mevrouw T.A. (Thea) Smits- van Kessel uit Vorstenbosch wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten sinds 1970 op het gebied van kerkelijk leven, ontwikkelingssamenwerking en welzijn. Decoranda is sinds 1970 vrijwilligster bij het Fancy Faircomité Vorstenbosch met als doel missionarissen en jongeren uit het dorp die ontwikkelingswerk verrichten te ondersteunen in hun werk. Sinds 1980 is mevrouw Smits administrateur van het kerkkoor in Vorstenbosch. Daarnaast is zij sinds 2006 coördinator van tafeltje-dek-je. Decoranda onderhoudt de contacten met de gebruiker, de bezorger en de keuken. In het verleden (1990 - 2003) was mevrouw Smits hulpkoster in de St. Lambertuskerk Vorstenbosch.

Haar man, de heer S.P. (Simon) Smits wordt voor zijn verdiensten sinds 1970 op het gebied van kerkelijk leven, ontwikkelingswerk, cultuur en ouderenwelzijn ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus is sinds 1970 voorzitter van het Fancy Faircomité Vorstenbosch. Daarnaast is hij al ruim 20 jaar collectant voor de St. Lambertuskerk in Vorstenbosch en vanaf 2003 penningmeester van de Ouderenbond. In het verleden was hij van 1981 - 1990 overheidslid en van 1985 tot 1990 2^de hoofdman van het Gilde St. Antonius Abt in Vorstenbosch. Tegenwoordig zoekt hij elk jaar een goed doel uit voor de gelden die vrijkomen tijdens de teerdag.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35