Gemeente Voorschoten


Zeven lintjes uitgereikt in Voorschoten

Burgemeester Jeroen Staatsen heeft tijdens de lintjesregen op 29 april aan zeven Voorschotenaren een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Mevrouw Marijke de Klein-de Vrankrijker ontving een onderscheiding als ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zes Voorschotenaren zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit zijn de heren Jos van de Berg, Daan Groenewegen, Rob van Leeuwen, Rinus van der Burg, Wim de Graaf en Rob Hemmes.

De heer Jos van de Berg (lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Van de Berg ontvangt een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn activiteiten voor de vrijwillige brandweer Voorschoten. Hij is een van de initiatiefnemers van de omvangrijke restauratie van een oude brandweerauto, Spuit 41. Daarnaast verzorgt hij de website van de brandweer Voorschoten.

De heer Daan Groenewegen (lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Groenewegen ontvangt een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn activiteiten voor de vrijwillige brandweer Voorschoten. Vanuit zijn functie als plaatsvervangend commandant heeft de heer Groenewegen zich ingezet voor andere leden van het korps en de vertegenwoordiging van brandweer Voorschoten in de regio.

De heer Rob van Leeuwen (lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Van Leeuwen ontvangt een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn activiteiten als beroepskracht én vrijwilliger voor de brandweer Voorschoten. De heer Van Leeuwen is te omschrijven als de spil van de brandweer in Voorschoten. Hij heeft zich onder andere actief ingezet voor de personeelsvereniging en de Ondernemingsraad.

De heer Rinus van der Burg (lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Van der Burg ontvangt een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn activiteiten voor voetbalvereniging Voorschoten '97. De heer Van der Burg is sinds 1973 actief en is in al die jaren een stille en drijvende kracht binnen de vereniging. Zo zorgt hij voor de begeleiding van de scheidsrechters en jeugdspelers, de bardiensten, het wassen van de sportkleding en het schoonmaken en onderhouden van kleedkamers en materialen.

De heer Wim de Graaf (lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer De Graaf ontvangt een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat hij al meer dan dertig jaar actief is voor de Young Men's Christian Association (YMCA) Scheveningen. Al vijfentwintig jaar is de heer De Graaf een bevlogen en zeer toegewijd voorzitter van de organisatie. Onder zijn voorzitterschap is de YMCA uitgegroeid tot een organisatie waar meer dan 130 personen werken en meer dan vijfentwintig activiteiten per week plaatsvinden.

De heer Rob Hemmes (lid in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Hemmes ontvangt een koninklijke onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor de Voorschotense ijssport. In 1984 nam de heer Hemmes zitting in het bestuur van de IJsclub Voorschoten, waar hij van 1985 tot 1999 voorzitter was. Tijdens zijn voorzitterschap was hij een van de initiatiefnemers van de oprichting van de Schaats Trainings Groep Voorschoten (STGV). Na het aftreden als voorzitter van de ijsclub bleef de heer Hemmes bestuurlijk actief voor de schaatssport, eerst bij het gewest Zuid-Holland en later als nationaal en internationaal starter bij de KNSB. Ook is hij secretaris van het Sectie Bestuur Langebaan van de KNSB.

Mevrouw Marijke de Klein-de Vrankrijker (ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Mevrouw de Klein-de Vrankrijker ontvangt een onderscheiding als ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onder andere vanwege haar activiteiten om de toegankelijkheid voor gehandicapten te verbeteren. Vanaf 1978 was zij onder meer actief in de werkgroep volksgezondheid en maatschappelijke dienstverlening, de commissie toegankelijkheid gehandicapten en de stuurgroep toegankelijkheid gehandicapten. Van de stuurgroep toegankelijkheid is zij sinds 1999 voorzitter. Ook heeft zij zich, op internationaal niveau, ingezet voor de wereldgezondheidsorganisatie WHO (World Health Organisation). Als hoofd van het WHO-FIC (Family of International Classifications) Collaborating Centre spant zij zich in voor het ontwikkelen en onderhouden van classificatiesystemen op het terrein van gezondheid en ziekte.


* 29 april 2011