Gemeente Boekel


Lintjesregen 2011

Tijdens de lintjesregen 2011 zijn er vier Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in de gemeente Boekel. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

De heer Gerardus (Grard) van de Rijt uit Venhorst Deze 86 jarige man uit Venhorst man draagt al sinds 1985 een steentje aan bij aan het onderhoud van de parochietuin en sinds 2003 aan de tuin rondom St. Cornelius. Al sinds de oprichting van de Dierenweide, die geopend werd in 2000, is deze man vrijwilliger bij de Stichting Dierenweide in Venhorst.

Hij heeft het dierenverblijf gebouwd en is nog altijd, samen met 3 andere vrijwilligers, actief als dierenverzorger. Daarnaast zorgt hij voor het onderhoud van de dierenweide zoals schoffelen, de vijver schoonhouden, hooien, beregenen en het onderhoud van het dierenverblijf. Het bestuur van de KBO St. Anna in Venhorst is deze vrijwilliger heel dankbaar voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de KBO.

Enkele keren in de week is een kleine ploeg mensen druk in de weer met het verzamelen van papierafval in Venhorst. Dit papierafval wordt vervolgens door hen gesorteerd, verpakt en in containers gedaan. Op deze manier komen de inwoners van Venhorst op een verantwoorde manier van hun oud papier af en de opbrengst is ten gunste van de KBO Venhorst. Dit is een belangrijke bron van inkomsten die het mogelijk maakt voor de KBO om activiteiten voor ouderen te organiseren. Al ruim 17 jaar maakt deze man deel uit van deze ploeg.

Ook voor de kerk maakt deze man zich al sinds 1994 verdienstelijk als trouwe misdienaar in de kerk en op het kerkhof bij alle uitvaarten die in Venhorst plaatsvinden. Naast eerder genoemde activiteiten heeft hij zich belangeloos ingezet voor de bouw van het oude gemeenschapshuis âDe Slenkâgenaamd. Ook was hij betrokken bij de aanleg van de Jeu de boules baan in Venhorst en heeft deze lange tijd mee onderhouden. Enkele jaren geleden ging hij voor het zangkoor âde Verscholen Klankenâ tijdens carnaval soep verkopen in de tijd dat zijn vrouw niet meer daarvoor in de gelegenheid was.

Vanwege het feit dat hij zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd, is de heer Gerardus (Grard) van de Rijt vandaag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

---

De heer A.J.C. (Adrie) van Alphen uit BoekelÂ
Op 5 juni 1985 werd Buurvereniging de Logt opgericht. In de loop van het eerste jaar treedt de heer van Alphen aan als bestuurslid van Buurtvereniging De Logt en sinds 1986 vervuld hij de taak als voorzitter van deze buurtvereniging.

Binnen de buurtvereniging houdt hij man zich met name bezig met het organiseren van activiteitenmiddagen en â avonden. Naast het organiseren van de vele activiteiten legt hij ziekenbezoeken en kraamvisites af bij buurtgenoten. Reeds 20 jaar is hij lid van het bestuur van de afdeling Boekel/Venhorst van de FNV Bouw en Hout Bond. In de periode 1991-2004 was hij secretaris en sinds 2004 is hij voorzitter. Van 1993 tot 1997 was hij lid van de regionale kadergroep Waterbouw. Tevens was hij bestuurslid van het cluster dat bestond uit de afdelingen Volkel/Odiliapeel, Erp en Boekel/Venhorst.

Als chauffeur van de volgwagen zet hij zich in bij wedstrijden van de Wielertourclub Boekel. Hij vervult binnen de Stichting Hart in Beweging Gemert-Bakel sinds 2006 de rol van voorzitter. Mede dankzij zijn inbreng in deze stichting, is deze een bloeiende sportclub geworden voor (ex-) hartpatiënten.

Bij zijn voormalige werkgever, bouwbedrijf Nieuwenhuizen-Daandels, was hij van 1999 tot 2005 bestuurslid van de personeelsvereniging.

Omdat de de heer Van Alphen zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en andere heeft gestimuleerd is hij benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau.

---

De heer J.P.J. (Jan) Kuppens uit Venhorst
Sinds januari 1980 is de heer Kuppens actief lid van het thans zoân 20 leden tellende Senioren zangkoor van de St. Jozefparochie in Venhorst. Dit koor verzorgt iedere zondag en op alle kerkelijk feestdagen de hoogmis van 10.00 uur muzikaal en vocaal. In 1996 werd hij hiervan de voorzitter. Naast zijn voorzitterschap is hij ook zeer betrokken bij de leden van het koor. Zo fungeert hij als chauffeur voor de leden die slecht ter been zijn en brengt hij regelmatig huisbezoeken aan oud-koorleden die wegens gezondheidsredenen niet in de gelegenheid zijn of zelfs gestopt zijn als lid van het koor. Daarnaast verricht hij hand- en spandiensten als één van de vele vrijwilligers die meehelpen aan het onderhoud van de parochietuin rondom de kerk.

Ook bij RKVV Venhorst is hij al jaren een actief vrijwilliger. Sinds 2003 is hij leider van het Veteranenelftal waarvoor hij zich bij uit-wedstrijden graag beschikbaar stelt als chauffeur. Hij maakt deel uit van de âwerkploegâ die activiteiten verrichten t.b.v. de voetbalvereniging zoals helpen in de kantine maar ook het onderhoud van de voetbalvelden en repareren van bijvoorbeeld de netten. Ook is hij betrokken bij het maken van de planning.

Gedurende 20 jaar, waarvan de laatste 10 jaar als voorzitter, was hij een belangrijk bestuurslid voor de Ondernemersvereniging Venhorst. In deze hoedanigheid vertegenwoordigde hij jarenlang de Venhorstse middenstand in de Programmaraad van de BLOK. De Programmaraad is een orgaan dat het programmabeleid bepaalt en daar controle op uitoefent. Deze heeft een zodanige samenstelling dat het representatief is voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.

In de periode 1990-2002 zat hij in de redactie van het dorpsblad âNieuws rondom de Kei van Venhorstâ. Hij was niet alleen belast met de redactie maar had ook de zorg voor de inname van de advertenties en de financiële administratie van het weekblad. De eerste uitgave van âDe Keiâwas in 1970 en de laatste werd uitgegeven op 18 december 2002.

Vanwege zijn langdurige inzet voor de gemeenschap isde heer Kuppens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
---

De heer J.P.M.C.M. (Joop) van Lankvelt uit Boekel De heer Van Lankvelt is medeoprichter van en vrijwilliger bij de Heemkundekring Sint Achten op Boeckel. Van 1983 t/m 1995 was hij hiervan bestuurslid en tot 1995 was hij voorzitter van de werkgroep Foto en Film. Ook nu is hij nog altijd lid van deze werkgroep. Vooral het zoeken, vastleggen en archiveren van oude fotoâs en filmmateriaal was en is voor de Heemkundekring Sint Achten op Boeckel van onschatbare waarde.

Door zijn doortastende zoekgedrag werden veel monumenten op video en foto vastgelegd in mooie documentaires die tevens door de lokale TV omroep BLOK werden uitgezonden in Boekel en Venhorst. Als afgevaardigde van de Heemkundekring Sint Achten op Boeckel neemt hij al sinds 1985 deel aan het bestuur en later ook binnen de redactie van BLOK.

Hij staat voor het behoud en onder de aandacht brengen van de cultuur historische waarde van Boekel en Venhorst. Mede onder zijn verantwoordelijkheid zijn vele oude films tot perfecte bijdrages geleverd aan de BLOK. Tot op de dag van vandaag is hij nog bestuurslid en redactielid, waar hij onder andere ook nog verantwoordelijk is voor de decors en uitstraling van het geheel bij de rechtstreekse uitzendingen.

Ook op muzikaal gebied is deze man al jaren actief. In 1988 werd hij opgeleid tot muzikant bij hofkapel de Donderjagers waar hij toen als jongste lid werd voorgedragen. Inmiddels is hij een onmisbare vrijwilliger die naast het maken van muziek vooral zorgt voor een goede sfeer en creatieve uitingen van de hofkapel tijdens de pronkzittingen en carnaval. Mede door zijn toedoen zij er in de afgelopen 22 jaar 3 cdâs van de Donderjagers verschenen en speelde hij een grote rol bij de diverse jubilea van de hofkapel.

De heer Van Lankvelt staat voor het behouden en onder de aandacht brengen van de cultuurhistorische waarde van Boekel en daarnaast levert hij ook een grote bijdrage aan de hofkapel de Donderjagers. Vandaag is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Â