Gemeente Berkelland



Wat houdt de kern Rekken leefbaar bij `ontgroening' en `vergrijzing'?

B&W en Rekkenaren in gesprek

Wat houdt de kern Rekken leefbaar bij `ontgroening' en `vergrijzing'?

lilliputter Rekken

Wat gebeurt er met het oude politiebureau? Kunnen bedrijven zich vestigen in vrijkomende panden in het buitengebied of panden van Rentray? Komen er starterswoningen? Is woningsplitsing mogelijk of alleen inwoning? Kunnen we kansen in het toerisme oppakken, meer wandelroutes en kerkepaden aanleggen? Dit is wat de Rekkenaren bezig houdt.

hond Rekken linksom

Op 20 april was er in zaal Kerkemeijer in Rekken een ontmoeting van burgemeester en wethouders met zo'n 40 Rekkenaren over de leefbaarheid van Rekken. Wat bepaalt nu de leefbaarheid van Rekken. En welke risico's en kansen zien de inwoners op zich afkomen als in Berkelland en dus ook in Rekken het aantal jongeren afneemt en rond 2025 één op de vier inwoners 65 jaar of ouder is?


* "leefbaarheid zit tussen de oren, in de motivatie van mensen, niet in de aantallen"

In gesprek

De inwoners uit Rekken en het college van B&W gingen samen in gesprek over de toekomst van Rekken. De volgende punten kwamen aan bod: Kansen in het toerisme oppakken. Bijvoorbeeld door nog meer wandelroutes en ook kerkepaden aan te leggen. Woningen voor starters zijn belangrijk voor de leefbaarheid van Rekken. B&W willen meedenken als er zich geïnteresseerden melden. Woningsplitsing werd ook belangrijk gevonden. Splitsing is niet mogelijk, inwoning altijd nog wel. Ook voor mantelzorg is dit een goede oplossing.

Aantrekkelijk

Heeft de hoogte van de woonlasten een negatieve uitwerking op hoe aantrekkelijk Berkelland is om te komen wonen? Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat we als gemeente met een groot buitengebied en veel verspreide kernen voor een goede riolering en voor afvalinzameling veel kosten moeten maken die een kleinere gemeente niet heeft. B&W zoeken actief naar kostenbesparing. Besparingen krijgen de inwoners terug door lagere tarieven.

Bedrijven

Ook bleek dat er bedrijven zijn die graag in vrijkomende panden in het buitengebied of in de vrijkomende panden van Rentray hun bedrijf willen huisvesten. Mag dit en onder welke voorwaarden? Wat zijn de plannen voor het oude politiebureau? De Rekkenaren vrezen dat dit teveel verpaupert. Er zijn contacten tussen gemeente en een initiatiefnemer over een goede invulling. Tijdens de avond werd ook gediscussieerd over het nut en noodzaak van de welstandscommissie.

Dorpsvisie

Er zijn al heel veel projecten gerealiseerd van de voormalige dorpsvisies. Aangezien deze visie nu tien jaar oud is, is het vernieuwen van de dorpsvisie in beeld. Bij bundeling van functies en gebruikers is er een breed draagvlak voor het opknappen van de sporthal.

B&W

Hoe zet het college van B&W zich in voor leefbaarheid? Wethouder Han Boer: bij de coalitievorming wisten we in welk vaarwater we als gemeente terecht zouden komen. De bevolkingsontwikkeling in onze gemeente, meer ouderen en minder jongeren, was voor ons een gegeven. Ontkennen was geen optie. En ook dat we als gemeente de komende raadsperiode veel minder geld te besteden hebben. Eén ding was voor ons duidelijk. We moeten inspelen op deze ontwikkelingen, om te voorkomen dat deze bedreigingen oplevert en de leefbaarheid verslechtert.. We moeten juist kijken naar de kansen en naar duurzame oplossingen. De basis ligt in gezonde gemeentefinanciën. En in een andere verhouding tussen wat de gemeente blijft doen en wat de inwoners en organisaties zelf oppakken.

Markt, Nieuwmarke en boekenhoek zijn goed voorbeelden

Hoe hou je samen de leefbaarheid goed? Een goed voorbeeld: In Rekken is de dorpswinkel verdwenen. Inwoners en gemeente hebben het samen mogelijk gemaakt dat in plaats daarvan er nu wekelijks een kleine markt is. Een ander voorbeeld is het orthopedagogisch behandelcentrum Nieuwmarke. Mede dankzij de inzet van B&W is werk behouden na de sluiting van de Justitiële Jeugdinrichting Rentray. Een andere ontwikkeling is dat de bibliobus verdwijnt. De gemeente blijft zich er ook voor inzetten dat jongeren makkelijk boeken kunnen lezen. Immers door lezen ontwikkel je kennis en vaardigheden voor het leven. Daarom krijgt elke kern de mogelijkheid om een leeshoek voor kinderen in te richten. Hoe en waar dat gebeurt, kan elke kern zelf bepalen. De kern krijgt ook een huurbijdrage voor de boekenhoek.

Feiten en cijfers

De aanwezigen kregen een presentatie over de bevolkingsontwikkeling in Rekken. En aan welke gevolgen je dan kunt denken. De twee scholen die Rekken ooit had zijn samengegaan in basisschool De Berkel. Een gezonde school met ruim 140 leerlingen. En over zo'n tien jaar nog altijd naar verwachting zo'n 120 jongeren. Over de school geen zorgen. Wel zien die 120 jongeren rond 2020 meer ouderen in Rekken dan de kinderen van nu. Eén op de vier inwoners is dan ouder dan 65. Dat betekent ook dat er minder werkende mensen zijn. De bedrijven zouden nu al moeten nadenken over hoe ze aan goed geschoold personeel kunnen komen. Het aantal huishoudens neemt vanaf ongeveer 2020 af. Er komen woningen leeg te staan. De komende vijf tot tien jaar komen er in heel Berkelland zo'n 400 agrarische woningen vrij. Ook dit betekent dat we samen moeten nadenken over hoe we deze woningen een nieuwe bestemming kunnen geven.

Belangenvereniging

Voorzitter Jan Bongers van de Belangenvereniging Rekken was blij met de opkomst. Het bestuur heeft in een eerder overleg tussen alle dorpsorganisaties en B&W de aandachtspunten voor Rekken voor de komende vier jaar op een rij gezet. Leefbaarheid staat bovenaan. Het bestuur van de Belangenvereniging Rekken wil graag horen wat er leeft bij de inwoners om zo met de goede onderwerpen aan de slag te gaan. Bongers: "Rekken is nog niet helemaal zoals we het willen. Daarom gaan we een nieuwe dorpsvisie opstellen. Ik doe alvast een oproep aan jullie om allemaal mee te doen. De gemeente vindt het in het kader van `Samen Anders' belangrijk dat de mensen in het dorp het zelf doen, daar moeten we gebruik van maken. Daar hebben we de mensen uit Rekken voor nodig!"