Gemeente Eemsmond


Twee Koninklijke Onderscheidingen in Eemsmond

Vrijdag 29 april spelt burgemeester Marijke van Beek twee inwoners van haar gemeente een Koninklijke Onderscheiding op omdat ze zich geruime tijd voor de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd. Namens Hare Majesteit mag de burgemeester de heer G. Kaap uit Doodstil en de heer J. ten Boer uit Usquert benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

G. Kaap, geboren 2 augustus 1936
De heer Geert Kaap is een man die mensen weet te enthousiasmeren voor tal van activiteiten, hij weet mensen bij elkaar te brengen en te verbinden. Bewoners van Doodstil noemen hem ook wel `de burgemeester van Doodstil'.

* Voor de voetbalvereniging Noordpool UFC in Uithuizen is Geert Kaap sinds 1973 een onmisbare schakel. Hij was veertien jaar bestuurslid, maar is nu vooral actief als vrijwilliger. Hij zet zich op tal van gebieden in voor bestuur, commissies, vrijwilligers en de clubleden. Vanaf 1975 is hij actief betrokken bij de totstandkoming van Novaria, het clubblad van Noordpool. Dit blad verschijnt tien keer per kaar en de heer Kaap bezorgt de bladen bij dertig leden thuis.

* Sinds de oprichting in 1993 is de heer Kaap bestuurslid van Buurtvereniging Doodstil Springlevend en vanaf 1995 voorzitter. Ook organiseert hij allerlei activiteiten voor de buurtvereniging, zoals neutenschaiten, fietstochten en de Doodstilsteravond. Hij regelt hier alles voor. Ruim twintig jaar staat hij met een zelf bedacht en gemaakt spel op jaarmarkten en braderieën in Uithuizen. De opbrengst is voor de buurtvereniging.

* In 1992 heeft de heer Kaap ervoor gezorgd dat Doodstil en Zandeweer konden aansluiten bij de Grunneger Week van Uithuizen. Hij enthousiasmeert de Doodstilsters en helpt altijd actief mee met de versiering van de straat en de brug. Deze versiering beslaat maar liefst 1,5 kilometer. Hij tuigt praalwagens op voor de optocht. Ook woont hij alle vergaderingen bij van de Grunneger Week. Dit doet hij om betrokken te zijn en te blijven.

J. ten Boer, geboren 26 januari 1937
De heer Jakob ten Boer is van grote betekenis voor een groot aantal verenigingen in zijn dorp Usquert. Zijn tomeloze inzet, deskundigheid, betrokkenheid bij alles wat hij doet, wordt zeer gewaardeerd.
* Vanaf 1956 is de heer Ten Boer actief voor de gymnastiekvereniging Unitas Usquert. Meer dan 25 jaar is hij bestuurslid geweest, daarnaast begeleidt hij wedstrijden, traint de turngroep en organiseert hij wandeltochten. Hij is erelid van de vereniging.
* Sinds 1956 is hij actief bij voetbalvereniging vv Usquert. Meer dan 25 jaar is hij lid van het bestuur geweest. Hij was wedstrijdbegeleider, scheidsrechter en kantinemedewerker. Ook van de voetbalvereniging is hij erelid.

* In zijn werkende periode als onderwijzer van 1959 tot 1997 gaf hij op vrijwillige basis bijles aan schoolkinderen van de OLS Usquert.
* In 1967 heeft hij de voorloper van de dorpskrant Deur en Veur Oskerders opgericht. Ruim 23 jaren was hij redactiemedewerker en samensteller van dit blad.

* Vanaf 1980 tot 1990 was de heer Ten Boer lid van de plaatselijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland en regelde hij schoolverkeersexamens.

* In 1995 was de heer Ten Boer medeoprichter van het shantykoor `Zielrietzangers' en tot op de dag van vandaag is hij actief lid, ook als lid van het bestuur.

* Ruim tien jaar is hij een actief bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Usquert. Een aantal jaren was hij secretaris.
* De heer Ten Boer heeft zich tien jaren ingezet voor Stichting Dorpscentrum Usquert, waarvan vele jaren als bestuurslid. Bovendien was hij commissielid van het bouwteam en lid van de raad van bestuur.

* Hij was zeven jaren actief voor Tafeltje Dekje. Hij bezorgde warme maaltijden vanuit Warffum naar inwoners van Usquert.
* Tien jaar heeft de heer Ten Boer zich ingezet voor de Stichting Groninger Kerken. Hij houdt zich actief bezig met acties tot het behoud van het orgel en restauratiewerken.