Gemeente Winterswijk



Jaarrekening 2010: ondanks krapte veel gerealiseerd

29 april
Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarrekening 2010 in concept vastgesteld. Het resultaat komt uit op een tekort van EUR 2,15 miljoen.
De gemeente is in 2010 weer fikse stappen verder gekomen op tal van terreinen. Daarbij zijn we binnen de financiële kaders gebleven. Bij de 2e berap verwachtte de gemeente nog een tekort van circa EUR 6 miljoen, maar het jaar 2010 sluit uiteindelijk af met een tekort van circa EUR 2 miljoen. Een verbetering van 4 miljoen. Het sturen op het financiële resultaat is belangrijker geworden in deze economisch krappe tijden. Een deel van de bezuinigingen die gepland stonden in 2011 zijn al in 2010 gerealiseerd. Ook is een deel van de geplande werkzaamheden doorgeschoven naar 2011. Deels omdat deze projecten nog niet uitvoeringsgereed waren en deels omdat er onvoldoende ambtelijke inzet beschikbaar was. De verschuiving heeft geen noemenswaardig effect op het meerjarenperspectief zoals dat is besproken met de provincie bij de begroting 2011.

Kerntakendiscussie

Het jaar 2010 stond in het teken van een aantal belangrijke ontwikkelingen voor Winterswijk. De economische crisis ging weliswaar voorzichtig op z'n retour maar de gevolgen voor de lokale economie en voor de gemeentelijke financiën werden steeds duidelijker voelbaar. Na de verkiezingen in maart 2010 heeft het nieuwe gemeentebestuur deze uitdagingen voortvarend ter hand genomen. De projecten in het kader van het Aanvalsplan Kredietcrisis zijn nagenoeg afgerond en een eerste inkrimping van de ambtelijke organisatie is doorgevoerd. Maar om ook voor de toekomst de essentiële basisvoorzieningen in stand te houden, is een fundamentele herbezinning nodig op de kerntaken van de gemeente en de wijze waarop die uitgevoerd worden. Deze kerntakendiscussie, waarvan de samenwerking met burgers, bedrijven en instellingen en met de buurgemeenten een belangrijk onderdeel is, is inmiddels gestart. De eerste uitkomsten worden nog voor de zomer van dit jaar verwacht. Naast het geven van de nodige aandacht aan de interne organisatie en de financiële positie voor de langere termijn van de gemeente, is in 2010 stevig verder gewerkt aan de realisatie van de toekomstvisie van Winterswijk.

Meer informatie

De jaarrekening staat vanaf volgende week maandag op de website. Ook ligt de jaarrekening ter inzage bij de bibliotheek en het gemeentekantoor.