Gemeente Son en Breugel


processierups

Gemeente strijdt tegen processierups

Om te voorkomen dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups zich tot een ware plaag kan ontwikkelen, is de gemeente weer gestart met bestrijden. Een gespecialiseerd bedrijf bespuit de eiken met een biologisch bestrijdingsmiddel.

De gemeente heeft hiervoor gekozen, omdat dit de meest effectieve bestrijdingsmethode is. De rupsen worden vernietigd voordat ze schadelijk zijn. Daarnaast is het middel milieuvriendelijk en onschadelijk voor overige dieren, planten en de mens. Om niet te veel in te grijpen in het natuurlijk proces wordt er alleen gespoten op plaatsen waar de rupsen een bedreiging voor de volksgezondheid zijn. Daaom wordt alleen gespoten langs wegen en fiets- en wandelpaden waar grote eikenbomen staan. De eikenbomen die zich in het bos bevinden worden niet met het bestrijdingsmiddel behandeld.

Niet bij beschermde vlindersoorten

Ook op plaatsen waar beschermde vlindersoorten voorkomen, ter hoogte van het Oud Meer, wordt het middel vanwege de bedreigde dagvlinder het Bont Dikkopje uit voorzorg niet gebruikt. De processierupsen komen in de maanden mei, juni en juli voor op eikenbomen. Contact met de rups kan bij mensen leiden tot klachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Kijk voor meer informatie over klachten veroorzaakt door de processierups op www.ggd.nl.

Locaties waar wordt bestreden

In de volgende straten worden de rupsen bestreden:
* Buitengebied: Kuilen, Olen, Stakenburgstraat, Ventweg Eindhovenseweg, De Driehoek, Brouwerskampweg
* Centrum: Braampad, Europalaan (nabij scouting Mgr. Bekkers) en Vijverlaan

* De Vloed: Boslaan

* Gentiaan: Brabantlaan , Elbelaan (fietspad tot Sonniuspark / speelveld bij boerderij / Bijenlaan-A50), IJssellaan (nabij Basisschool De Bloktempel) en Rooyseweg

* Hoogstraat: Hoogstraat - Herculeslaan, Van Gentlaan (nabij tennisvereniging Pieter Brueghel), Brouwersstraat, Achilleslaan en Astroïdelaan

* Sonniuspark: Beekjufferlaan en Zebrakever
* 't Zand: Houtens en Vlinderlaan