Gemeente Deurne


Lintjesregen 2011

De burgemeester van Deurne de heer Hilko Mak reikte, in het kader van Lintjesregen 2011 op 29 april, zeven inwoners van Deurne een Koninklijke Onderscheiding uit. Het betreft Harrie Arts, Henk van Gog, Pieter Koolen, Henk Lagarde, Carolien van der Linden, Leo Ronde en Leo Welten.


Harrie Arts, Lid in De Orde van Oranje Nassau
De heer Harrie Arts zet zich al vanaf 1982 met hart en ziel in voor de Helenaveense gemeenschap.
In de periode 1982-2007 was hij bij de voetbalclub Helenaveen actief als penningmeester en voorzitter.
Vanaf 2002 is hij als lid van het kerkbestuur van de parochie Helenaveen met name verantwoordelijk voor het onderhoud van zowel het kerkhof als de gebouwen.
Daarnaast is Harrie vanaf 2006 secretaris van de Katholieke Bond van Ouderen Helenaveen, is hij de oprichter en grote stimulator van ZIEZO, een organisatie die jaarlijks verantwoordelijk is voor uitstapjes voor mensen ouder dan tachtig jaar en is hij al meer dan tien jaar één dag in de week chauffeur van de buurtbus.

Leo Welten, Lid in De Orde van Oranje Nassau
Leo Welten zet zich al vanaf 1974 in voor zijn medemens. Hij is al 43 jaar lid van Vogelvereniging Exokleur en 35 jaar lang secretaris geweest van deze vereniging. Vanaf 1986 is hij lid en vanaf 1988 bestuurslid van FNV Bouw afdeling Liessel. Naast het bestuurlijke werk is Leo elk jaar weken in touw om de leden te ondersteunen bij het invullen van de belastingaangiftes.
Daarnaast zet hij zich vanaf 1985 als pr-man in voor het St. Hubertusgilde en heeft hij meer dan twintig jaar de volière in het verzorgingshuis verzorgd.

Henk Lagarde, Lid in De Orde van Oranje Nassau
Henk Lagarde zet zich al zijn hele leven in voor zijn medemens. Hij is vanaf 1959 tot heden als voetbalscheidsrechter van de jeugd actief op de voetbalvelden.
Vanaf 1997 tot heden is hij bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Deurne-Zuid en hij gaat gemiddeld drie keer per jaar mee als begeleider tijdens de Zonnebloem Vakantieweken.
Als koster zet Henk Lagarde zich vanaf 2005 minimaal 4 maanden per jaar in voor de kerk van Neerkant. Vanaf 2002 tot 2010 is hij wekelijks actief geweest op Het Rijtven als begeleider van de bewoners bij diverse activiteiten.
Behalve bovengenoemde activiteiten collecteert hij ook nog regelmatig voor het Astma Fonds en de Hartstichting, is hij medeorganisator van vlooienmarkten en kienavonden voor de missie en bezorgt hij maandelijks het wijkblad in Neerkant.

Leo Ronde, Lid in De Orde van Oranje Nassau
Leo Ronde zet zich al vanaf 1979 zowel professioneel, als bewegingstherapeut, en als vrijwilliger in voor de bewoners van Het Rijtven. Hij was één van de initiatiefnemers van de interne omroep ROTS radio en jarenlang verzorgde hij de wekelijkse uitzendingen. Ook organiseert hij jaarlijks een songfestival voor alle bewoners en bij tal van andere feesten is de heer Ronde betrokken .Zo organiseert hij de jaarlijkse Potavonden ( personeel op toneel), carnavalsmiddagen, kermisactiviteiten, verwendagen en de ontvangst van Sinterklaas. Tevens was hij de mede- initiatiefnemer van de `Gedichtenroute' op Het Rijtven.
Leo Ronde is vanuit zijn professie als bewegingstherapeut steeds bezig geweest om de bewoners op allerlei manieren te laten bewegen. In 1982 bedacht hij dat paarden daarbij ook een rol zouden kunnen spelen. Tevens is hij de grondlegger van het huifbed, bevestigd tussen twee paarden waarop bewoners rondgereden worden. Vanaf dat moment maken de bewoners wekelijks ritjes over het terrein, maar ook in de omgeving. Hij heeft als coördinator van het werken met paarden veel vrijwilligers in contact gebracht met de bewoners van Het Rijtven.

Pieter Koolen, Lid in De Orde van Oranje Nassau Al vanaf 1980 is de heer Pieter Koolen een gedreven en gepassioneerd amateurhistoricus in dienst van de Deurnese gemeenschap. Als lid van de heemkundekring H.N. Ouwerling houdt hij zich dagelijks bezig met archiefonderzoek en publiceert hij over zijn onderzoeksresultaten. Zo heeft hij samen met een collega `De Geschiedenis van de Heerlijkheid Vlierden' samengesteld, een artikel geschreven over de historie van de Veestraat in Helmond en bracht hij samen met een collega-historicus het boek `Hendrik Ouwerling' uit. Tevens is hij schrijver van de rubrieken `Straatnamen in Deurne' en `Sporen uit het verleden' in het Weekblad van Deurne.
In 2003 organiseerde hij in het gemeentehuis van Deurne een symposium "Ouwerlings Wereld ".
Pieter verrichtte ten behoeve van de restauratie van het Smitsorgel in de Willibrorduskerk het archiefwerk, is de grote initiator van de `Deurne Quiz', was de initiatiefnemer van Docudeurne en heeft als opvolger daarvan het project DeurneWiki opgezet. Dit is de digitale historische gemeentewijde encyclopedie die in april vorig jaar door de heemkundekring werd gelanceerd.

Carolien van der Linden- van den Berg, Lid in De Orde van Oranje Nassau Carolien van der Linden zet zich al vanaf 1970 geheel vrijwillig in voor de gemeenschap van Deurne. Samen met haar man, die maatschappelijk werker was, richtte zij in 1970 Peuterspeelzaal `Op Stap' op en tot 1985 was zij voorzitter.
Tussen 1978 en 1995 was zij bestuurslid van het Deurnes Gemengd koor, waarvan 9 jaar voorzitter. Ze was tussen 1982 en 1997 secretaris van het schoolbestuur van het Peelland College.
Vanaf 1982 is Carolien van der Linden actief voor de KWF Kankerbestrijding afdeling Deurne.
Zij was bestuurslid en wijkhoofd en vanaf 1995 tot heden coördinator van de jaarlijkse collecte.
Sinds 1995 is zij als vrijwilliger wekelijks actief bij de Wereldwinkel

Henk van Gog, Lid in De Orde van Oranje Nassau
De heer Henk van Gog is al vanaf de jaren zeventig actief in tal van verenigingen en instellingen binnen de gemeenschap van Liessel. Tussen 1979 en 1989 was hij secretaris van het kerkbestuur en afgevaardigde in de Inter Parochiële Vereniging.
Bijna 3 raadsperiodes(1982-1994) heeft hij deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Asten.
Vanaf 1987 is Henk de grote kartrekker in Deurne geweest van de adoptiegroep bouw van het Hub van Doornecollege. De adoptiegroep, bestaande uit een aantal plaatselijke aannemers, is actief betrokken bij de keuze van de lesstof en de mogelijke stageplaatsen van de leerlingen.
Ook fungeert hij al jarenlang als adviseur van de dorpsraad en is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het IDOP Liessel.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.n l |