Gemeente Berkelland

vrijwilligers houden onder andere Rietmolen, Beltrum en Haarlo leefbaar

Enthousiaste vrijwilligers houden onder andere Rietmolen, Beltrum en Haarlo leefbaar

Vele handen maken licht werk en de provinciale bijdrage maakt het mogelijk om de projecten te realiseren

Prachtprojecten die bijdragen aan de leefbaarheid van de kleine kernen: Een groen dorpsplein in Rietmolen, herinrichting van het park Haarstraat in Beltrum en een berging bij het kulturhus in Haarlo.

Ellen Dijkman, contactfunctionaris Kleine kernen bij de gemeente Berkelland, is blij met de initiatieven van de dorpen. "Het zijn allemaal projecten die in de Dorpsvisies zijn opgenomen. Dat betekent dat het projecten zijn met prioriteit waar de dorpen aan hechten in het belang van de leefbaarheid. Voor de provincie is dat een belangrijke reden om geld beschikbaar te stellen uit de pot: Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied.

Ellen Dijkman: "Alle projecten worden door enthousiaste vrijwilligers opgezet en uitgevoerd. Als gemeente kunnen we helpen investeren maar het onderhoud blijft bij de initiatiefnemers. En dat gaat dus heel erg goed in de dorpen waar veel saamhorigheid heerst."

Park Haarstraat Beltrum
In Beltrum wordt het park aan de Haarstraat opgeknapt. Het park ligt op een mooie rustige plek in het hart van het dorp en is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Ronald Stapelbroek van de Raad van Overleg Beltrum is blij met de herinrichting. "In het dorpsplan van 2003 werd al gesproken over gewenste verbeteringen. In 2009 zijn we gaan overleggen met het kerkbestuur en de speeltuinvereniging en in samenspraak met de buurt is een plan gemaakt. Vervolgens zijn subsidies verworven en vrijwilligers gevraagd om te helpen. Nu zijn we zover dat de wandelpaden zijn hersteld, zodat ze ook geschikt zijn voor ouderen met een rollator of jongeren op skeelers. Er zijn nieuwe bomen geplant en er wordt een multifunctioneel speelveld aangelegd. In de winter kan op dit veld eenvoudig een laagje water gezet worden zodat het een ijsbaantje wordt. Verder plaatsen we trim-fit toestellen, nieuwe bankjes, prullenbakken en verlichting. We liggen op schema met de werkzaamheden en verwachten in de maand juni het park feestelijk te heropenen. Het geld van de provincie levert een bijdrage aan de realisatie maar heel veel werk wordt ook door een groep van ongeveer twintig vrijwilligers uitgevoerd."

Vrijwilligers kernen PMJP eerste ouderen zitten al op bankje

Ongeveer twee minuten na plaatsing van het bankje, werd er al dankbaar gebruik van gemaakt!

Kulturhus `t Stieltjen

Het Kulturhus in Haarlo wordt veel gebruikt door diverse groepen in het dorp. Sinds de komst van het mobiele podium met een verlichtings- en geluidsinstallatie is de behoefte aan een goede berging toegenomen. Bert Grooters licht dat graag even toe." De extra stoelen en het podium staan nu opgeslagen op een locatie elders in het dorp. We moeten dus met karretjes heen en weer als het podium nodig is, dus dat is niet handig. Ook voor de spullen van de peuterspeelzaal en andere gebruikers van het Kulturhus is een degelijke berging bij het pand zeer gewenst. We zijn blij dat we aansluiting hebben gevonden bij het programma van de provincie om in aanmerking te komen voor subsidie. Want een goed draaiend Kulturhus is heel belangrijk voor het dorp en voor de jeugd, dat wordt ook benadrukt in ons dorpsplan. We verwachten dat de aannemer voor de zomer klaar is met de ruwbouw. En hoewel de beschikbaarheid van vrijwilligers wel moeilijker wordt, hopen we met elkaar ook voor een goede afwerking te zorgen."

Dorpsplein Rietmolen

In Rietmolen heeft de dorpsbelangenvereniging zich ingezet voor een flinke opknapbeurt van het dorpsplein. De wens was om met een groen plein een sfeervol dorpshart te realiseren. De inwoners van Rietmolen spelen een grote rol bij het opknappen van het plein.

Johnny Lankheet vertelt enthousiast over dit initiatief dat vanuit het dorp zelf is gekomen. "Dat is de kracht van de kleine kern, dat je het met elkaar voor elkaar bokst. Met PMJP gelden, geld vanuit het burgerinitiatief en veel vrijwilligersuren, hebben we echt gerealiseerd wat we graag wilden. Natuurlijk moet het groen nog volume krijgen maar dit is ons dorpsplein; mooi en functioneel. De feestelijke heropening van het plein was vrijdag 29 april."