Gemeente Vlaardingen

Vlaardingen


-

Zeventien Koninklijke onderscheidingen tijdens Lintjesregen in Vlaardingen

29-04-2011 |

Tijdens de jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag ontvingen zeventien Vlaardingse inwoners een Koninklijke onderscheiding. Zestien personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en een persoon werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking van de onderscheidingen vond in twee bijeenkomsten plaats op vrijdagochtend 29 april 2011 om 09.00 uur en om 10.50 uur in de raadzaal van het Stadhuis.

Decorandi 09.00 uur
Achteraan van links naar rechts: Mevrouw H.A. Dorsman-Chardon, Mevrouw M. van Linschoten, De heer H.G. Brouwer. Vooraan van links naar rechts: De heer H. Terlouw, Mevrouw C.M. d'Achard van Enschut Smits, Burgemeester T.P.J. Bruinsma, Mevrouw C.D.P. van Dongen-Van Putten, De heer J.F.M. Raeijmaekers.

Hieronder volgt persoonlijke informatie van de decorandi die om 09.00 uur werden onderscheiden:

Mevrouw C.M. (Miep) d'Achard van Enschut Smits (84) Decoranda was zeer actief tijdens de opbouw van de Westwijk in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Zij heeft, in samenwerking met de Vereniging voor Nederlandse Huisvrouwen, diverse clubs opgericht en beheerd. Ook is zij, via de Landelijke Unie van Vrijwilligers, 25 jaar vrijwilligster geweest in het Holy ziekenhuis te Vlaardingen. En was zij meer dan 40 jaar actief lid van het Gemengd Rijnmond Koor. Al vele jaren en tot op de dag van vandaag is zij voorleesoma op de openbare basisschool De Wereldwijzer te Vlaardingen.

Mevrouw C.D.P. (Corrie) van Dongen-Van Putten (80) Decoranda is sinds 1975 één van de vrijwilligers van Seniorenwelzijn (voorheen Raad voor het Ouderenwerk Vlaardingen. Deze Raad is in de loop van de jaren overgegaan van de Stichting Ouderenwerk Vlaardingen in de Stichting Ouderwerk Nieuwe Waterweg Noord en heet sinds 2008 Seniorenwelzijn). Zij is begonnen als vrijwilligster bij de visiteclub in de Valkenhof. De afgelopen jaren was zij buffetvrijwilligster in ontmoetingscentrum Babberspolder en tot op de dag van vandaag is zij dat in ontmoetingscentrum Soenda te Vlaardingen.

Mevrouw H.A. (Leny) Dorsman-Chardon (77)
Decoranda was in 1995 de medeoprichtster, en tot op heden lid, van Vereniging Historische Markt Vlaardingen. De vereniging heeft onder andere als doel om de cultuurhistorische waard van de Markt te Vlaardingen te bewaren en, waar mogelijk, te verbeteren en onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Daarnaast maakt zij deel uit van het Serviceteam van de Vlaardingse VVV. Ook bezoekt zij al meer dan 25 jaar de jarige kerkleden van PKN Centrum West.

Mevrouw M. (Marianne) van Linschoten (65)
Decoranda is sinds 1996 lid en secretaris van de Cliëntenraad Sociale Zekerheid Vlaardingen. De Cliëntenraad adviseert de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en het hoofd van Sociale Zaken over zaken die gevolgen hebben voor de cliënten van Sociale Zaken op het gebied van werk, inkomen en zorg.

De heer H.G. (Harm) Brouwer (74)
De vrijwilligerscarrière van decorandus begon in 1955. In dat jaar werd hij lid van de jeugdcommissie van voetbalvereniging Fortuna te Vlaardingen. Na 10 jaar richtte hij ontspanningsvereniging `trim u fit' op en was 12 jaar leider en trainer. In 1961 ontplooide hij zijn eerste activiteiten voor Plezier Vaartuigen Vereniging (P.V.V.) `De Kulk'. Van 1998 tot 2001 was hij bestuurslid van deze vereniging en tot de dag van vandaag ondersteunt hij de vereniging met diverse activiteiten. Ook was hij 10 jaar districtslid van de strafkamer van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Hij was in 1979 medeoprichter van biljartvereniging `De Oude Markt' te Vlaardingen en was tot 2010 voorzitter van deze club.

De heer J.F.M. (Han) Raeijmaekers (68)
Decorandus is sinds 2002 secretaris van de Stichting Vele Vlaardingers Eén Huis (V.V.E.H.).
De V.V.E.H. is een samenwerkingsverband tussen Vlaardingse instellingen, de gemeente Vlaardingen en individuele burgers. Zij hebben in 2002 in een convenant vastgelegd open te staan voor elkaars verschillende culturen en godsdiensten. Door contact met elkaar hoopt men bij te dragen aan een positief, vreedzaam en open leefklimaat voor alle inwoners van Vlaardingen.
Daarnaast is/ was decorandus vele jaren medeorganisator van de Vredesweek, vrijwilliger in het Holy (nu: Vlietland) ziekenhuis, betrokken bij de organisatie van de hongerdoekententoonstelling, medeorganisator van de Vriendschapsband Bacolod-Vlaardingen, lid van de tentoonstellingscommissie in aanloophuis 'de groene luiken' te Vlaardingen en lid van de werkgroep vastenaktie. Tot op de dag van vandaag is hij lid van MOV/ZWO (Missie Ontwikkelings-samenwerking Vredeskerk van Rooms Katholieke en Protestantse.Kerken).

De heer H. (Rik) Terlouw (59)
Decorandus was voorzitter, acteur en is erelid van toneelvereniging O.N.I. (Ontspanning Na Inspanning). Tot en met 2009 heeft hij, tijdens de zomermaanden, in de weekenden vrijwilligerswerk gedaan als schipper op de Vlaardingse fluisterboot 'Andante'. Vanaf 1970 is hij lid en organisator van de Jeugd Brandweer Vlaardingen en van 1992 tot 2003 begeleider en voorzitter van Ravo Scouting Band bij de Marnix van Sint Aldegonde Scouting Groep. En sinds 1990 is decorandus algemeen en dagelijks bestuurslid en secretaris van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen; de stichting die alle Vlaardingse activiteiten organiseert op Koninginnedag, 4 en 5 mei en de Vlaardingse veteranendag.

De bovengenoemde personen zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandi 10.50 uur
Achteraan van links naar rechts: Mevrouw M.D. Erkens-Kleinbloesem, De heer F.J. Bangma, De heer F.W. van Ooststroom, Mevrouw W. van Veelen. Vooraan van links naar rechts: De heer W. van Klink, Mevrouw T. van der Kooij-van der Vaart, Burgemeester T.P.J. Bruinsma, Mevrouw C.F. Heijboer-Zorn, Mevrouw W.C. van Bree-Kreeft.

Hieronder volgt persoonlijke informatie van de decorandi die om 10.50 uur werden onderscheiden:

Mevrouw T. (Jopie) van der Kooij-van der Vaart (80) Van 1969 tot heden is decoranda presidente van de Hervormde Vrouw Groep (HVG) Rehoboth
en is hiervoor gemiddeld 20 uren per week actief. Zij bekleedt met veel enthousiasme en enorm gemotiveerd dit voorzitterschap: iedere maand wordt weer een programma samengesteld voor de 60 leden. Hierin vervult zij alle taken; van het uitnodigen van gasten en sprekers tot het bijhouden van de begroting.

Mevrouw W. (Wil) van Veelen (72)
Vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw was decoranda als vrijwilligster actief als lid en voorzitter van de Oudercommissie van de Van Kampenschool, gaf zij leiding aan de zondagsschool van de Protestantse Wijkgemeente Grote Kerk en was zij lid van het bestuur van de vereniging voor Christelijk schoolonderwijs te Vlaardingen. Van 2002 tot 2007 was zij lid van het college van Diakenen van de Protestantse Gemeente te Vlaardingen. Vanaf 1988 bekleedt zij diverse functies voor de Protestantse Wijkgemeente Centrum West en geeft zij (vanaf 1998) leiding aan vakantieweken voor senioren.

Mevrouw M.D. (Gré) Erkens-Kleinbloesem (70)
Decoranda is vanaf 1993 actief als vrijwilligster op diverse terreinen. In 1993 trad zij toe tot het bestuur van Hervormde Vrouwen Groep (H.V.G.) Vlaardingen Holy,. Dit deed zij tot 2006. In deze periode was zij 8 jaar voorzitter van de H.V.G. Holy. Tot op de dag van vandaag is zij actief lid. Van 1995 tot 2000 was zij medewerkster bij Informatie en Klachtenbureau IKG Rijnmond (tegenwoordig het Regionale Patiënten en Consumenten Platform Rijnmond (RPCP). Ook is zij sinds 1995 leidinggevend medewerkster van het team vakantiereizen van de Diaconie. In 2003 werd zij beheerder van de bibliotheek van zorgcentrum Drieën-Huysen te Vlaardingen en dit doet zij nog steeds met veel plezier. Vanaf 1994 is lid van het stembureau bij de gemeentelijke, provinciale en landelijke verkiezingen.

Mevrouw C.F. (Carla) Heijboer-Zorn (63)
Decoranda is vanaf 1981 Rode Kruis-vrijwilligster bij de groep 'welfare', nu sociaal contact genoemd. Van 1984 tot 2000 was zij secretaris van algemeen Rode Kruisbestuur en van 2002 tot heden deelnemer van S.I.Z.-overleg (Samenwerking Informele Zorg). Het Nederlandse Rode Kruis telt ruim 35.000 vrijwilligers. Zij werken in hun eigen woonplaats of regio, via de plaatselijke afdelingen die in bijna alle gemeenten in Nederland gevestigd zijn en die samenwerken in districten. De belangrijkste doelstelling is bijdragen aan een vreedzame, tolerante en humane wereld door het helpen van mensen wier leven, gezondheid, welzijn of waardigheid wordt bedreigd.

Mevrouw W.C. (Willy) van Bree-Kreeft (52)
Naast en tijdens haar werk als docente maatschappijleer op het Groen van Prinstererlyceum te Vlaardingen heeft decoranda diverse vrijwillige activiteiten ontplooid. Zo geeft zij sinds 1970 leiding aan de kindernevendienst in de Bethelkerk (voorheen: Oosterkerk). Van 1991 tot 1997 was decoranda bestuurslid van Woningbouwvereniging Patrimonium. Als onderdeel van haar werk is zij vanaf 1989 onder andere betrokken bij de organisatie van de Mutoda (MUziek TOneel DAns)
-evenementen: jaarlijks tonen leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum hun artistieke kunnen op twee avonden. Ook is zij medeorganisator van de `Dag van Respect' en de jaarlijkse Dodenherdenking.

De heer F.J. (Feike) Bangma (76)
Decorandus is meer dan 30 jaar bestuurder van het overkoepelende huurdersorgaan van woningcorporatie Waterweg Wonen. En sinds 1992 is hij, namens bewonerscommissie Babberspolder, ook contactpersoon voor Waterweg Wonen. Vanaf 1992 is hij penningmeester van de bewonerscommissie Babberspolder/Ambacht. Verder helpt decorandus particulieren bij het invullen van belastingformulieren. Vroeger deed hij dit via de FNV.

De heer W. (Wim) van Klink (64 jaar)
Decorandus was van 1982 tot 1986 raadslid voor de V.V.D., afdeling Vlaardingen en van 1998 tot en met 2010 raadslid voor de Vlaardingse afdeling van de partij het Algemeen Ouderen Verbond (voorheen Unie 55+). Hij bekleedde de functie van fractievoorzitter. Ook maakte hij deel uit van het seniorenconvent en de raadscommissies Samenleving en Stad.

De heer F.W. (Frits) van Ooststroom (65 jaar)
In de afgelopen 37 jaar heeft decorandus talloze functies bekleed, die de promotie van het Midden-Delflandgebied als waardevolle bufferzone tot doel hebben. Zijn activiteiten richten zich sterk op educatie. Hij heeft vanaf het begin een breed publiek geïnformeerd over de landschappelijke en cultuurhistorische betekenis van het Midden-Delflandgebied. Door zijn talloze activiteiten, publicaties, nota's, rapporten, boeken en lezingen heeft hij (de waarde van) het gebied onder de aandacht van velen gebracht.

De heer Van Ooststroom werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Alle anderen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Uitreiking in Maassluis

De heer A.J. (Arnold) van Beurden (72)
De heer Van Beurden ontving zijn onderscheiding uit handen van burgemeester Karssen van Maassluis omdat hij al zijn activiteiten in Maassluis ontplooid heeft.

Van 1979 tot 1981 was decorandus voorzitter van de jeugdafdeling van voetbalvereniging VDL in Maassluis. Daarnaast was hij van 1979 tot 1982 lid van de Maassluisse Sport en Recreatieraad. Hij vertegenwoordigde VDL in deze raad. Van 1981 tot 1988 was hij voorzitter van VDL. Daarna werd hij bestuurslid en penningmeester van de Stichting Vrienden van voetbalvereniging VDL. Dit doet hij tot op de dag van vandaag. In de jaren 2007 en 2008 was hij voorzitter en de grote animator van de reüniecommissie ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van VDL. De heer Van Beurden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vervroegde uitreiking

Mevrouw J. A. (Hanny) Voogd-Jas
Mevrouw Voogd-Jas ontving haar onderscheiding op 8 april jl. in het Vlietland ziekenhuis te Schiedam. Zij was op dat moment al ernstig ziek en is op 20 april 2011 op 71-jarige leeftijd overleden.

Vanaf 1978 was decoranda algemeen bestuurslid en secretaresse van de Vlaardingse gymnastiekvereniging Leonidas-Dovido. Zij was zeer actief voor de vereniging en had onder andere de verantwoordelijkheid voor alle secretariaatswerkzaamheden in de ruimste zin van het woord Op 8 maart 2009 bestond Leonidas-Dovido 125 jaar. Mede door de inzet van mevrouw Voogd-Jas werd dit jubileum een bijzonder en gedenkwaardig hoogtepunt van de vereniging. Mevrouw Voogd-Jas werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: Contactformulier
Tel. (010) 248 4000