Ministerie van Defensie

Geneeskundig bataljon ondersteunt veteranencruise

29 april 2011, 15.50 uur

Ruim 60 zorgafhankelijke veteranen maken deze week een bijzondere vaartocht over de Nederlandse binnenwateren met het Rode Kruis-schip J. Henri Dunant. Met deze vakantieweek geven Defensie, het Veteraneninstituut, Koninklijke PIT Pro Rege en andere betrokken partijen uiting aan hun respect en waardering voor de veteranen.

Onder de medewerkers aan boord bevonden zich naast vrijwillige burgers ook militairen van 400 Geneeskundig Bataljon. Zij verrichtten aan boord onder meer praktische werkzaamheden die van direct belang zijn voor het halen van hun diploma aan de Koninklijke Militaire School. Sergeant-majoor Ronald Pit: "Dit is enorm dankbaar werk", vertelt hij. "De veteranen zijn het liefst zo zelfstandig mogelijk maar dat kan simpelweg niet altijd. De helpende hand die wij bieden, wordt zeer gewaardeerd. Daarnaast hebben ze allemaal hun eigen bijzondere verhaal dat goed is voor ons historisch besef."

Nationaal Indië Monument

Verpleegkundig landmachtpersoneel helpt de veteranen met het verlaten van het schip. Foto: ministerie van Defensie

De Veteranencruise werd in 2010 voor het eerst gehouden, op initiatief van kapitein Willem Heerschop, werkzaam bij het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL). Dit jaar voert de tocht vanuit Amsterdam onder meer langs Wijk-bij-Duurstede, Cuijk en Tiel. In Roermond werd een bezoek gebracht aan het Nationaal Indië Monument en het Monument voor Vredesmissies. Hierbij waren onder anderen brigadegeneraal Henk Jan Maijers van het OOCL en burgemeester van Roermond, Henk van Beers aanwezig.