Gemeente Edam-Volendam

Lintjesregen in Edam-Volendam

In het kader van de jaarlijkse lintjesregen heeft burgemeester W.J.F.M. van Beek vanmorgen aan zes inwoners van onze gemeente een Koninklijke Onderscheiding mogen uitreiken. Een zevende zal op een later moment worden uitgereikt in verband met vakantie van deze persoon. In een volle zaal in het Damhotel in Edam werden bij vijf inwoners van Edam de versierselen opgespeld behorende bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. Later in de ochtend werd in de bestuursruimte in sporthal Opperdam de onderscheiding uitgereikt aan één inwoonster van Volendam.
Het betreft de volgende personen:

Mevrouw H.B. Roskam-Tel (roepnaam: Bouk) heeft de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" ontvangen voor haar activiteiten ten bate van Jazzclub Mahogany Hall. Deze jazzclub bestaat uit 240 leden. Mw. Roskam-Tel verzorgt vanaf 1966 tot heden, in haar functie van assistent-secretaris een groot deel van het secretariaat, de gehele ledenadministratie, de huishoudelijke dienst en de ontvangst en de controle van de leden tijdens de concerten. Zij is tevens nauw betrokken bij de organisatie rondom de concerten en de bijbehorende tentoonstellingen. Zij onderhoudt contacten met de muzikanten, de bands, de impresario´s en de periodiek optredende kunstenaars.

Dhr. G.K. Tjoa (roepnaam: Wil) heeft de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" gekregen voor zijn vrijwillige (voormalige) activiteiten als bestuurslid/voorzitter van Badmintonclub Waterland: vrijwilliger, bestuurslid en secretaris van Atletiekvereniging Edam; fotoredactie van Sportblad Inform (voormalige verenigingskrant van alle sportverenigingen in Edam-Volendam); vrijwilliger en fotograaf voor de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer en daarbinnen vaste fotograaf voor het tijdschrift IJsselmeerberichten; fotograaf voor de brochures en ansichtkaarten van VVV Edam; secretaris van Publiciteitsclub "De Club van 40" ; bestuurslid van Schietsportvereniging "De Vrijheid"; fotograaf/redacteur van het verenigingsblad van de Vereniging Oud Edam; bestuurslid Seniorenraad Edam-Volendam, voorzitter van de stichting "Alle beetjes helpen" en fotograaf van de Stichting 650 jaar Edam-Volendam.

Dhr. J. van Voorst (roepnaam: John) heeft de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" ontvangen voor zijn vrijwillige activiteiten als (voormalig) bestuurslid van de Bibliotheek Edam; bestuurslid en lid van de restauratiecommissie Doopsgezinde Vermaning in Edam en daarbinnen verantwoordelijk voor de financiële administratie en technisch beheer van het kerkje; initiatiefnemer, bestuurslid, voorzitter en penningmeester van de Mattheüs Passion in Edam; lid van de kerkenraad en pastoraal ouderling van de Kerkgemeente Edam en als spreker verbonden aan de zondagochtenddienst; bestuurslid, vrijwilliger en vice-voorzitter van de Bridgevereniging Gevangenpoort in Edam.

Dhr. T.H. Buyten (roepnaam: Theo) heeft de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" gekregen voor zijn vrijwillige activiteiten als vrijwilliger, wedstrijdsecretaris, jeugd- en seniorentrainer, vice-voorzitter en voorzitter van Atletiekvereniging Edam; kaasdrager binnen de Stichting Kaasmarkt Edam; lid van de Activiteitencommissie Kerkgemeente Edam waarbinnen hij zich inzet als gastheer, gids/begeleider van groepen die de toren beklimmen alsmede is hij behulpzaam bij de uitvoering van allerlei werkzaamheden; lid van het Klokkenluidersgilde van de Grote Kerk in Edam; penningmeester van de Stichting Alle Beetjes Helpen. Dhr. Buyten is als vrijwilliger betrokken geweest bij de actie Kerk van Kaas t.b.v. de restauratie van de toren van de Grote Kerk in Edam; was aanvullend comitélid van de Stichting 650 jaar Edam-Volendam en daarbinnen lid van het Feestcomité Kom Edam.

Dhr. W. Visser (roepnaam: Wijnand) heeft de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" gekregen voor zijn (voormalige) activiteiten als penningmeester, voorzitter en vrijwilliger van Vereniging Bosvolk Edam en daarbinnen begeleider van Jongerengroep de "Vrije Vogels" en bestuursfunctie Stichting Jeugd en Jongeren Edam, organisator en begeleider van het jaarlijkse jeugdkamp; algemeen bestuurslid en voorzitter van de Stichting Singelfestival Edam waarbinnen hij met name verantwoordelijk was voor de invulling en programmering van het festival en hij is thans nog actief als adviseur van het huidige bestuur; vrijwilliger bij Musicalvereniging De Toverbal waarvoor hij liedjes en teksten schreef en het jaarlijkse "Toverbalkamp" organiseerde.
Dhr. Visser was als voorzitter betrokken bij de Stichting Het Roesttheater Edam en organisator van een aantal grote evenementen tijdens "650 jaar Edam-Volendam". Dhr. Visser organiseert maandelijks een filmavond in de Grote Kerk in Edam alsmede twee maal per jaar een muziekquiz in Edam en in Hoorn.

VOLENDAM

Mw. E.G.M. Kwakman-Smit (roepnaam: Lies) heeft de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" gekregen voor haar activiteiten t.b.v. Handbalvereniging Kras/Volendam. Mw. Kwakman is in 1970 als vrijwilliger betrokken geraakt bij de handbalvereniging. Zij is actief of actief geweest als coördinator en uitvoerend lid van de schoonmaakploeg, wedstrijdsecretaris, medeorganisator van het schoolhandbaltoernooi, verzorger van de wekelijkse vervoerslijsten t.b.v. de vervoerscommissie, lid van het wedstrijdsecretariaat, organisator van de loterij tijdens de jaarlijkse rommelmarkt, tijdwaarnemer tijdens bovenregionale wedstrijden, verzorger (drie maal per week) van maaltijden voor de Heren 1-selectie en hand- en spandiensten t.b.v. de handbalruimte in Sporthal De Opperdam.

EDAM

Mevrouw M.B.C. Nelissen (roepnaam: Mirjam) ontvangt de onderscheiding "Lid in de Orde van Oranje Nassau" voor haar vrijwillige activiteiten als (voormalig) penningmeester van Oratoriumkoor Zang Edam; vrijwilliger van de Kerkgemeente Edam waarbinnen zij zich bezig houdt met schoonmaakwerkzaamheden, de organisatie van de jaarlijkse boekenbeurs, lid van de werkgroep onderhoud begraafplaats, gastvrouw binnen het Gilde van Ontvangst, actief lid van het Gilde van Klokkenluiders, medeverantwoordelijk voor het onderhoud van de toren en de twee grote luidklokken, gids voor bezoekers aan de toren van de Grote Kerk; bestuurslid Vereniging Oud Edam; lid van de regionale korenwerkgroep ten bate van de Stichting Mattheüs Passion Edam; redacteur en secretaris van de werkgroep van het boek "Standaardwerk 1000-jarige geschiedenis van Edam"; stimulator, lid en organisator van de Open Monumentendag Edam-Volendam; secretaris van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk; vrijwilliger voor het Waterlands Archief in Purmerend. Daarnaast is zij vrijwilliger en gastvrouw van het Edams Museum en actief binnen de Buurtvereniging Spuistraat in Edam.

Mw. Nelissen is op haar vakantieadres geïnformeerd over de toekenning van de Koninklijke Onderscheiding en zij zal de versierselen op een nader te bepalen moment ontvangen.