Amnesty International

Iran

Al Mansouri, vijf jaar gevangenschap, onrecht en onzekerheid

29 april 2011 Op 11 mei 2011 is het precies 5 jaar geleden dat de Iraanse-Nederlander Abdoullah Al-Mansouri in Syrië werd gearresteerd en 5 dagen later aan Iran werd uitgeleverd. Daar werd hij vermoedelijk tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld, op grond van een nooit openbaar gemaakte aanklacht. Zijn huidige verblijf plaats is niet bekend.Er zijn zorgen over zijn gezondheid. Sinds september 2010 heeft zijn familie in Maastricht geen levensteken meer van hem gehad.

In een aan de Iraanse autoriteiten gerichte petitie eist Amnesty International:

* Opheldering: Waar is Al-Mansouri;wat is de aanklacht tegen hem;welke straf is hem opgelegd en hoe maakt hij het?
* Naleving van Internationale verplichtingen:Al-Mansouri moet consulaire bijstand van de Nederlandse autoriteiten worden toegestaan,overeenkomstig de bepalingen in het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Betrekkingen.

* Menselijkheid: De familie van Al-Mansouri moet is staat gesteld worden contact met hem te onderhouden.

Op woensdag 11 mei 2011 komt Amnesty International in Maastricht op de St. Servaasbrug tussen 14.00 en 16.00 uur in actie voor Al-Mansouri. Om 16.30 uur zal wethouder Albert Nuss op het Stadhuis de petitie ondertekenen en zich daarmee achter de oproep van Amnesty scharen. Ook zal hij het eerste exemplaar van het dossier 'Abdoullah Al-Mansouri, vijf jaar gevangenschap, onrecht en onzekerheid' in ontvangst nemen.

> Onderteken de petitie
> Lees het dossier 'Abdoullah Al-Mansouri, vijf jaar gevangenschap, onrecht en onzekerheid'