Vitens


Fryslân en Vitens verstevigen positie in watertechnologie

De provincie Fryslân is van plan om 13% van de aandelen van Vitens te kopen. Het gaat om 754.843 aandelen met een waarde van EUR53 miljoen. Hiermee wordt de provincie de grootste aandeelhouder van Nederlands grootste drinkwaterbedrijf. Daarnaast wil de gemeente Leeuwarden een half procent van Vitens' aandelen verwerven. Met de transactie versterkt Vitens de band met de provincie die in Nederland op het gebied van watertechnologie een leidende rol wil vervullen.

Publieke onderneming
De drinkwaterbedrijven in Nederland zijn NV's, waarbij het aandeelhouderschap in handen is van gemeenten en provincies. Bij de fusie in 2003 tussen waterbedrijf Friesland en Nuon heeft de provincie haar aandelen verkocht. Met deze transactie is de betrokkenheid van de provincie met het drinkwaterbedrijf weer hersteld.

Innovatie
Voor innovaties op het gebied van watertechnologie zoekt Vitens continu de samenwerking met partners. Zo participeert het bedrijf onder meer in het kennisinstituut Wetsus en het Centre of Expertise Watertechnology en draagt het bij aan de ontwikkeling van de Leeuwarder Watercampus. Ook Vitens' moderne drinkwaterlaboratorium bevindt zich in Leeuwarden. Om activiteiten op watertechnologisch gebied uit te kunnen bouwen ligt het voor de hand deze in Fryslân en in het bijzonder Leeuwarden te bundelen.

Besluit in juni
In juni vindt de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Vitens plaats. Dan kan de aandelentransactie definitief worden gemaakt. Voor die tijd moeten Provinciale Staten eerst nog goedkeuring geven. Rik van Terwisga, voorzitter directie Vitens: "Ik heb er alle vertrouwen in dat de betrokken partijen het besluit zullen steunen zodat we Nederlands leidende rol op het gebied van drinkwatertechnologie verder kunnen uitbouwen."

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.