Gemeente Kampen


-

Jongeren trakteren raadsleden op alcoholvrije cocktails

28-04-2011
Burgemeester Koelewijn en wethouder Kievit maken alcoholvrije cocktails

In het kader van de campagneweek `Minder drank, Meer scoren!' volgden veertien jongeren van Stichting Jongerenwerk Kampen (SJK) en Youth for Christ (YFC) gisteravond een workshop alcoholvrije cocktails maken. Na wat oefening en hulp van wethouder Kievit en burgemeester Koelewijn deelden zij de gemaakte cocktails tijdens de raadsvergadering uit aan raadsleden en bezoekers.

Zo vlak voor de meivakantie - met Koninginnedag, Koninginnenacht en Bevrijdingsfeest - brengt de gemeente Kampen - in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Kampen en het Jongerenwerk - de gevaren van te veel, te vaak en te vroeg alcohol op jonge leeftijd weer onder de aandacht van ouders en jongeren.

Voor deze campagneweek, die wordt gehouden van 25 tot en met 29 april, is gekozen voor het thema `Alcohol en Opvoeden'. Onder het motto `Minder drank, Meer scoren!' worden er diverse activiteiten georganiseerd voor zowel ouders als jongeren en geven we extra publiciteit om de aandacht te vestigen op de gevaren van alcohol op jonge leeftijd.

Alcoholgebruik onder jongeren zorgwekkend
Het alcoholgebruik onder jongeren is nog steeds zorgwekkend. Jongeren drinken op jonge leeftijd vaak en veel per keer. Alcoholgebruik door jongeren onder de zestien jaar is zeer schadelijk, zo blijkt uit medisch onderzoek. Het verstoort de lichamelijke groei en vooral de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kunnen gedrags- en concentratieproblemen ontstaan, met slechtere schoolprestaties tot gevolg. Dat kan zelfs één tot meerdere leerniveaus schelen.

De elf gemeenten van de politieregio IJsselland willen het problematisch alcoholgebruik door jongeren aanpakken. Hiervoor hebben zij het projectplan alcoholmatiging jeugd regio IJsselland vastgesteld in december 2006. Het plan richt zich op verschillende situaties waarin jongeren beïnvloed worden: Vrije tijd (waar jongeren zich met andere jongeren ophouden), Thuis en Onderwijs. Onderdeel van het project is de campagneweek die twee keer per jaar wordt gehouden.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |