Gemeente Veere


Nieuws

Vestigingmuur opgegraven

Aan de Marinahaven in Veere zijn bij graafwerkzaamheden de imposante resten gevonden van een oude vestigingmuur. De gemeente gaat op zoek naar mogelijkheden om de resten te sparen en in het plan van de nieuwe parkeerplaats aan de Marinahaven in te passen.

De resten behoren bij het oude Mauritsbolwerk. Dit bolwerk maakte deel uit van de vestingwerken die in 1580 in het kader van de Tachtigjarige Oorlog zijn aangelegd. Van deze vestingwerken, die getuigen zijn van een belangrijke fase in de geschiedenis van Veere, zijn verder nauwelijks resten bekend. In de Franse tijd, rond 1812 is het bolwerk nog verstevigd. Bij de aanleg van het Kanaal door Walcheren in 1872 zou een groot deel ervan gesloopt zijn.

Delen van het muurwerk van het oude bolwerk zijn beter bewaard gebleven dan verwacht. De bovenkant van de muur is in het verleden gesloopt. Ook is de muur op plaatsen diepgaand afgebroken. Maar op verschillende plaatsen is de muur van het bolwerk nog over een lange lengte te volgen. Archeologen van de Walcherse Archeologische Dienst onderzoeken de resten en zullen de ligging van het bolwerk in kaart brengen.

Vestigingmuur