Politie Brabant Zuid-Oost

Rechter doet uitspraak in IAT-zaak

Eindhoven, 29-04-2011 o De voorzieningenrechter heeft vandaag uitspraak gedaan op de eis van twee politiemensen van het korps Brabant Zuid-Oost om ze hun oude functie bij het Interregionaal Arrestatieteam Zuid-Nederland (IAT) terug te geven.

Uitspraak

Eerder had de rechter bepaald dat dit wel moest gebeuren. De politiemensen eisten dit vorige week vrijdag nogmaals in een kort geding. De uitspraak hiervan is nu dat de eis van één van hen is afgewezen. De andere politieman mag de nog resterende tijd tot het einde van zijn functiebindingstermijn (februari 2012) bij het IAT doorbrengen.

Betreuren

Tot vorige week dinsdag heeft het korps geprobeerd te komen tot een schikking met de twee betrokken politiemensen. Helaas is dit niet gelukt. De korpsleiding betreurt de ontstane situatie.

Vertrouwen

De situatie ontstond toen de twee politiemensen een privémotor gebruikten voor de training en tankten met de korpspas. Ook werd een schaduwkentekenplaat gebruikt. Dit is niet conform het basisgedrag van elke politiemedewerker. Hierdoor is de basis van vertrouwen weg binnen het team, terwijl leden van een IAT bij het werk blind op elkaar moeten kunnen vertrouwen.

Publiciteit

In de afgelopen maanden is deze zaak verschillende keren in de publiciteit gekomen. Het korps heeft de impact van deze zaak in de publiciteit niet helemaal juist ingeschat. Het korps is steeds uitermate terughoudend geweest in de interne en externe berichtgeving, omdat de zaak nog onder de rechter was en omwille van de privacy van de betrokkenen.

Werken

De twee politiemensen hebben inmiddels al enige tijd een andere werkplek, namelijk bij het IBT-centrum en op de afdeling Tongelre.