Politie Zaanstreek-waterland

5 Loverboys aangehouden

Purmerend, 29-04-2011 o De politie heeft na een langdurig onderzoek 5 loverboys uit Purmerend aangehouden die ervan worden verdacht jonge vrouwen te hebben uitgebuit, mishandeld, verkracht en bedreigd.

De verdachten werden gedurende de maanden december 2010 en januari 2011 aangehouden en zitten allemaal nog vast.

De mannen variëren in de leeftijd van 23 t/m 38 jaar en waren vrienden van elkaar.

Partypeeps en MSN

Het onderzoek startte in juli 2010 nadat een 20-jarige vrouw uit Zoetermeer aangifte deed van bedreiging, mishandeling, verkrachting en uitbuiting. Zedenrechercheur Rob Wegter leidde het onderzoek: Het slachtoffer had via Partypeeps en MSN een jongen ontmoet die haar had wijsgemaakt dat ze gingen samenwonen. In plaats daarvan raakte ze in de greep van deze 22-jarige loverboy en werd ze op bepaalde locaties in Purmerend tegen haar wil vastgehouden en moest ze seksuele handelingen verrichten. Ze probeerde te ontsnappen, werd teruggehaald en werd vervolgens weer kort gehouden. Op een gegeven moment is ze definitief ontsnapt. Het duurde nog een half jaar voordat ze aangifte durfde te doen.

Angst voor de pooiers

Niet alleen deze vrouw werd slachtoffer van de loverboys. In totaal gaat het om 5 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar. Het gaat om jonge vrouwen uit gebroken gezinnen, die al veel
hulpverleningsinstanties van binnen hebben gezien. Ze zijn gevoelig voor mooie praatjes.

Rob Wegter: Ze hadden allemaal angst voor hun pooiers. De verdachten gingen mee naar klanten, bleven op afstand en belden met de dames of ze al wat hadden verdiend. Het geld moesten ze afstaan en kregen alleen een beetje geld voor persoonlijk onderhoud. Alle vrouwen waren geestelijk afhankelijk gemaakt en murw. Het ene moment werden ze goed behandeld om daarna weer bedreigd te worden met vuurwapens en mishandeld te worden.

Het onderzoek

Na de aangifte van die jonge vrouw startten we met het verzamelen van informatie. Vanwege angst voor de pooiers gaat dat in dit soort zaken meestal moeizaam, maar nu ging het vlot. Getuigen wilden praten omdat 3 van de 5 hoofdverdachten al vast zaten. Ook durfden andere slachtoffers daardoor aangifte te doen.

De vrouwen werden gehoord door speciaal daarvoor opgeleide rechercheurs. Er werd met zes rechercheurs aan de zaak gewerkt. Het politieonderzoek richtte zich in eerste instantie op twee Purmerenders (23 en 24), vrienden van elkaar. Even later kwamen de drie anderen in beeld.

Ontneming

Als het onderzoek duidelijk maakt dat de verdachten door hun gedragingen wederrechtelijk voordeel hebben gekregen, bestaat de mogelijkheid dat zij dit zullen moeten afdragen.

De slachtoffers komen mogelijk voor een schadevergoeding in aanmerking. Voor de uitgebuite vrouwen is hulp ingeroepen via de Stichting CoMensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Hopelijk kunnen ze met een beetje hulp een nieuw bestaan opbouwen.