Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

13 Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest Fryslân

Lintjesregen

In de gemeente Súdwest Fryslân hebben op vrijdag 29 april 13 inwoners een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De versierselen werden onder grote belangstelling opgespeld door burgemeester Hayo Apotheker. Onderstaand leest u meer over de decorandi.

Mevrouw Twijnstra-Terpstra uit Tjerkwerd is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw H. Twijnstra-Terpstra is al ruim 40 jaar lid van de EHBO in Tjerkwerd, 25 jaar voorzitter van het EHBO-bestuur, 25 jaar Kaderinstructrice voor diverse EHBO-verenigingen, verzorgt al 30 jaar de school-EHBO-lessen in Tjerkwerd en is 15 jaar leidster van de 60+ soos te Tjerkwerd.

Mevrouw Akke Gietema-van Wieren uit Tjerkwerd is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Gietema-van Wieren is al ruim 40 jaar lid van de EHBO in Tjerkwerd, 25 jaar Kaderinstructrice voor diverse EHBO-verenigingen, verzorgde ruim 20 jaar de jeugd-EHBO lessen in de voormalige gemeente Wûnseradiel en is 10 jaar bestuurslid geweest van Stichting Dorpshuis it Waltahûs.

De heer Lambertus (Bertus) Gerritsma uit Bolsward is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Gerritsma is al 15 jaar lid van de vrijwillige brandweer in Bolsward, 30 jaar penningmeester van het bedrijfskaatsen in Bolsward, 25 jaar actief als nazorg bij de Vogelwacht in Bolsward, Ruim 30 jaar diaconaal medewerker bij de RK kerk in Bolsward, 12 jaar vrijwilliger bij Zorggroep Plantein, locatie Bloemkamp in Bolsward, 12 jaar vrijwilliger bij het draaiorgel "Omke Romke" in Bolsward en al 12 jaar leider van de trimfietsclub VUT (Vrolijk Uit Fietsen).

De heer Jelte Allert Wobma uit Bolsward is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Wobma is al 10 jaar examinator bij de Stichting Holland Davos, 12 jaar lid BOOG (Bolsward Overkoepelend Orgaan) in Bolsward, 8 jaar reisleider stichting Holland-Davos, 6 jaar voorzitter winkeliersvereniging WAC, Bolsward, 5 jaar secretaris bedrijvenvereniging in Bolsward, 6 jaar bestuurslid/penningmeester van het Verzorgingshuis Elim te Bolsward, 18 jaar actief in diverse commissies bij de Gasthuiskerk in Bolsward, waarvan 11 jaar boekhouder, in 1997 medeoprichter en penningmeester Meerslag (wandelsport) in Bolsward en al ruim 10 jaar kaartverkoper bij de uitvoering van de Oratoriumvereniging in Bolsward.

De heer Kerst Kornelis uit Oosthem is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kornelis is vanaf 1992 vrijwilliger/beheerder van het dorpshuis in Oosthem, vanaf 1997 kerkvoogd PKN Abbega, Folsgare, Oosthem, 4 jaar bestuurslid geweest van dorpsbelang Oosthem, 4 jaar voorzitter geweest van de uitvaartvereniging `Gedenkt te sterven' in Oosthem.

De heer Johannes Jaring Hobma uit Oosthem is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Hobma is al vanaf 1985 vrijwilliger en bestuurslid technische zaken Dorpshuis 't Himsterhûs in Oosthem, was 10 jaar spelend lid van de Oosthemmer toneelvereniging "Op triljende skonken", was 6 jaar bestuurslid (penningmeester) van de gemeentelijke Kulturele Raad, ruim 10 jaar bestuurslid technische zaken Fierljepvereniging Drylts e.o., actief betrokken bij het realiseren van ligplaatsen voor historische schepen en aanleg van de nieuwe brug en weg in Nijesyl.

De heer Sijbren van der Meer uit Heeg is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van der Meer is al ruim 30 jaar actief bij de Protestantse Gemeente in Heeg waar hij diverse functies bekleedde, zoals diaken, lid werkgroep Ontwikkelingsamenwerking, medekoster en ouderling, 24 jaar secretaris van de begrafenisvereniging, 10 jaar voetbaltrainer en vrijwilliger bij voetbalvereniging Oudega te Heeg, 19 jaar vrijwilliger bij de Watersportvereniging Heeg. Gaf ruim 15 jaar zeillessen aan de jeugd en is schipper van de salonboot `Maria', vrijwilliger bij het IFKS-skûtsje van Gaastmeer, 6 jaar rondleider van en vrijwilliger bij het houtbouwmuseum De Helling, 6 jaar vrijwilliger bij de bouw en medeschipper van de Palingaak in Heeg.

De heer Gesinus van Netten uit Hommerts is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Netten is al 4 jaar elftalleider bij voetbalvereniging HJSC Hommerts-Jutrijp, 10 jaar bestuurslid van de Van Haersma Bumaschool, 10 jaar diaken/ouderling Geref. Kerk in Hommerts, 28 jaar voorzitter begrafenisvereniging Jutrijp Hommerts, namens de kerkrentmeesters beheerder van de Hommertser kerkhof en Jutrijper begraafplaats, ruim 10 jaar verzamelaar van foto's m.b.t. de dorpen Hommerts en Jutrijp.

De heer Sijmon Johannes Elzinga uit Witmarsum is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Elzinga is oprichter (1967) zaterdagafdeling voetbalvereniging Erica (Drente), oprichter (1974) jeugdafdeling voetbalvereniging Treebeek en 12 jaar bestuurslid, 6 jaar competitieleider Limburgse Dambond, 12 jaar medeorganisator van internationaal Damtoernooi in Brunssum, 7 jaar kerkvisitator en ouderling, reformeerde kerk in Brunssum, 4 jaar raadslid geweest voor het CDA in de gemeente Wûnseradiel, 8 jaar scriba Gereformeerde kerk Witmarsum, was 6 jaar lid van het breed moderamen Classis Franeker, vanaf 2004 scriba Protestantse kerk in Witmarsum, vanaf 2006 voorzitter PCOB afdeling Wûnseradiel, vanaf 2006 lid van het Platform WMO.

De heer Petrus Antonius Maria Wezenberg uit Heeg is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Wezenberg is al 6 jaar scheidsrechter van de KNBB (Basketbal), 14 jaar vice-voorzitter van de RK Sint Brigittaparochie in Ommen, was 6 jaar gemeenteraadslid in Ommen, 10 jaar bestuurder van het CDA in de voormalige gemeente Wymbritseradiel en vanaf 2009 lid van het overgangsbestuur van het CDA voor de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân, vanaf 2005 vice-voorzitter van het RK-kerkbestuur te Heeg, vanaf 2005 Reisorganisator en leider voor Lourdes en Rome reizen, Vanaf 2007 adviseur van stichting bouwenmetboumas (Ontwikkelingswerkzaamheden) in Zambia.

Mevrouw Frederika Nauta-de Vries uit Oppenhuizen is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw F. Nauta-de Vries is al op jonge leeftijd vrijwilligster bij de jeugdclubs en Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden, 3 jaar lid van het CDA Vrouwenberaad in Oppenhuizen, 15 jaar organisator PIT collecte, 10 jaar instructeur van de Doe- en ontdekdoos natuurkunde aan leerlingen van het basisonderwijs, 10 jaar secretaris campagnecommissie CDA, 12 jaar bestuurslid CDA en redactielid van het CDA contactorgaan, Ruim 15 jaar Contactdame Prot. Kerk Oppenhuizen/Uitwellingerga, 8 jaar preekvoorziener Prot. Kerk Oppenhuizen/Uitwerllingerga, Secretaris van het Tsjerkenpaed en 13 jaar organisator collecte Astmafonds.

De heer Cornelis Amels uit Makkum is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Amels was directeur scheepswerf Amels in Makkum, 4 jaar voorzitter van het bestuur van Stichting Maggenheim in Makkum, 4 jaar voorzitter Medezeggenschapsraad Christelijke Basisschool de Ark in Makkum, 9 jaar voorzitter Vereniging van Bedrijven in Makkum en omstreken, 4 jaar voorzitter bestuur van Vereniging van Bedrijven Lemsterland, 3 jaar voorzitter bestuur Zeekadetkorps Lemmer, 14 jaar bestuurslid, waarvan 3 jaar voorzitter van IFKS, 2 jaar voorzitter commissie Nieuwbouw het Anker van de PKN-gemeente Makkum en op dit moment adviseur en bestuurslid stichting `Foar de Neiteam'.

De heer Jan Bauke van Asperen uit Ferwoude is bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Asperen is 13 jaar vrijwilliger bij dorpshuis `De Djippert' in Ferwoude, 13 jaar leider van de jeugdclubs in Ferwoude en organisator jaarlijkse clubkampen, 25 jaar initiatiefnemer en inzamelaar oud papier in Ferwoude ten behoeve van de basisschool `de Finne', 10 jaar actief lid van de werkgroep Kerk, School en Gezin, 24 jaar diverse functies binnen de Samen op Weg Kerk van Gaast/Ferwoude, diaken, ouderling, voorzitter kerkenraad en voorzitter van de beroepingscommissie, 24 jaar vrijwilliger maandblad (krant voor kerk en gemeenschap) 't Klepeltje in Gaast/Ferwoude, 11 jaar hulporganist binnen der kerk in Gaast/Ferwoude.