Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU)


---

Persbericht

OOR 2.0; Opleidingsregio's medische vervolgopleidingen zoeken meer samenwerking

29-04-11

Tijdens de Invitational Conference OOR 2.0 hebben vertegenwoordigers van alle regio's voor medische vervolgopleidingen op woensdag 27 april van gedachten gewisseld over mogelijkheden voor samenwerking. In het Utrechtse Beatrixgebouw bespraken opleiders, onderwijskundigen en bestuurders onder meer de inzet van innovatiefondsen, regionale kwaliteitsprogramma's en netwerkvorming.

In haar inleiding benadrukte internist en opleider prof. dr. Edith ter Braak (UMC Utrecht) het belang van samenwerking tussen de acht Onderwijs- en Opleidingsregio's (OOR's). "We zijn allemaal bezig om de kwaliteit en de innovatie van de medische vervolgopleidingen gestalte te geven. Het is dit jaar voor het eerst dat het ministerie van VWS de verdeling van subsidies voor kwaliteitsverbetering aan de OOR's zelf overlaat. Het is een uitdaging om dat met zijn allen tot een goed eind te brengen. Daarom is het van het grootste belang dat er kruisbestuiving plaatsvindt binnen en tussen de verschillende opleidingsregio's."

In negen workshops presenteerden verschillende regio's projecten en initiatieven om meer inhoud te geven aan de samenwerking. Zo lieten de opleidingsregio's Noord en Oost zien hoe zij een gezamenlijk fonds inzetten om kwaliteitsverbetering in alle ziekenhuizen te stimuleren. Vertegenwoordigers van UMC Utrecht gaven een toelichting op het regionale kwaliteitsprogramma dOORkijk. En VUmc vertelde over de haken en ogen bij de regionale implementatie van discipline overstijgende onderwijs.

"De Onderwijs- en Opleidingsregio is een oplossing voor veel problemen waar we voor staan", was de conclusie van Hans van der Schoot, Raad van Bestuur Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. "UMC's en algemene ziekenhuizen hebben hun langste tijd als zelfstandige eenheden gehad. Zij zullen langzaam opgaan in netwerken voor patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap. De OOR is daarbij een belangrijk ordenend principe. Ook de kwaliteit kun je eigenlijk niet meer meten per opleiding, maar wel per regio. Zo ontstaat tussen de verschillende regio's een gezonde concurrentie."

De invitational conference werd georganiseerd door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

VOOR DE REDACTIE,