LiveScience maakt van museum Naturalis werkplek voor onderzoekers

Persbericht van Museum Naturalis

Naturalis roept hulp in van publiek bij collectie- en onderzoekswerk

Op 29 april gaat in museum Naturalis het experiment LiveScience van start. In de museumzaal werken collectiemedewerkers aan het samenvoegen en digitaliseren van de natuurhistorische collecties van de fuserende instituten van NCB Naturalis. Waar mogelijk roept het museum de hulp in van haar bezoekers bij het werk aan de collectie. Het is voor het eerst dat het instituut zowel leken als specialisten expliciet hiervoor uitnodigt. Het publiek kan daarnaast onder meer live prepareersessies meemaken en interviews bijwonen met wetenschappelijk onderzoekers. Naturalis wil een open museum zijn, voor publiek, voor collega's en voor wetenschappelijke partners. Hoe open, dat gaat LiveScience uitwijzen. Daarmee is LiveScience een test voor de toekomst van museum Naturalis.

Collectiewerk in museum
Twee jaar lang, zeven dagen per week, werken de collectiemedewerkers in de WerkStraat aan het samenvoegen van de collecties mollusken (weekdieren). Normaal gesproken doen zij hun werk achter de schermen, nu staat het publiek er met de neus bovenop. Voor de collectiemedewerkers is het ook een test: hoe bevalt het om in het museum te werken en om te gaan met vragen van het publiek? Op gezette tijden worden publieksvragen gestroomlijnd via een tussenpersoon. Via de nieuwste technieken zoals augmented reality kunnen toeschouwers inzicht krijgen in het werkproces.
Er zijn tentoonstellingsmodules gewijd aan onder andere de wetenschappelijke manier van ordenen.

Crowdsourcen
Voor het digitaliseren van de etiketten bij de objecten roept NCB Naturalis voor het eerst de hulp in van zowel het museumpubliek als specialisten. Zij kunnen helpen bij het overtikken van de historische etiketten, waarbij ze soms oude handschriften moeten ontcijferen. Dit kan vanuit de luie stoel in de zaal en op termijn ook online via www.livescience.nl. LiveScience kan op deze manier de start vormen van een platform voor uitwisseling van kennis en versterking van de samenwerking met specialisten en amateurwetenschappers.

Live prepareren en interviews
In het speciaal ingerichte StudioLab vinden elke week activiteiten plaats die het publiek deelgenoot maken van het werk dat NCB Naturalis doet. Wetenschappelijk onderzoekers vertellen over hun onderzoek, hun ontdekkingen en hun expeditie-ervaringen. Er vinden live prepareersessies plaats waarbij dieren worden ontleed en gebalgd om ze zo te kunnen bewaren in de wetenschappelijke collectie. Het programma voor de meivakantie staat op www.livescience.nl.

Onderwijs
LiveScience biedt basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 de mogelijkheid om mee te helpen aan echt wetenschappelijk onderzoek. De leerlingen gaan dr. Willem Renema helpen bij het sorteren van foraminiferen. Renema gebruikt deze eencelligen voor zijn onderzoek aan de verspreiding van leven op aarde en de geschiedenis daarvan. Op deze manier krijgt de klas inzicht in de wetenschappelijke methode en de vragen die onderzoekers stellen.

Experiment
Alle ervaringen met LiveScience worden uitgebreid getest en onderzocht. Gedurende de looptijd worden onderdelen aangepast, uitgebreid of geschrapt. Evaluatie van de diverse onderdelen levert een schat aan inspiratie op voor de vernieuwing van museum Naturalis en voor collega-musea die zich in een zelfde traject bevinden.

LiveScience is mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij en de Mondriaanstichting.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.livescience.nl
Bijlage:
* livescience persberichtpdf

Organisatie info:

Museum Naturalis

Er zijn nog enke le plekken vrij voor de perspreview op 21 april, van 13.30 uur tot 17.30 uur. Vo or aanmelden en meer informatie kunt u terecht bij Astrid Kromhout, doorkiesnumm er
071 - 56 87 625 of astrid.kromhout@ncbnaturalis.nl.

Persfoto's. Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden via: www.naturalis.nl/persfoto

Factsheet
Bezoekadres Naturalis
Darwinweg 2, Leiden
071 568 76 00
http://www.naturalis.nl
Naturalis ligt op 10 minuten loopafstand van NS station Leiden Centraal.

Openingstijden
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Weekenden, feestdagen en schoolvakanties eveneens geopend van 10.00 tot 17.00 uu r.