Raad van State


vrijdag 29 april 2011
11.00 uur (Deze zaak is verplaatst naar 13.30 uur) Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van de milieuvergunning voor een kartingbaan aan de Elzerdijk in Eefde. De vergunning heeft ook betrekking op een wasplaats, werkplaats, horeca, kinderspeelplaats, ongemotoriseerde kinderquadbaan, adventureparcours en een uitkijktoren van Karting Eefde. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 9 juni 2010 een eerdere uitspraak gedaan over de milieuvergunning. Die uitspraak met zaaknummer 200903089/1 is te vinden op deze site. De Raad van State oordeelde toen dat in de milieuvergunning onterecht geen voorschriften waren opgenomen over 'het beheren en beheersen van de geluidemissie' en bovendien geen actueel onderzoek naar bodemverontreiniging was voorgeschreven. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur alsnog een voorschrift over de bodemkwaliteit aan de vergunning toegevoegd. Dat is de wijziging waarover deze zaak gaat. De provincie had in januari 2010 al de ontbrekende geluidsvoorschriften aan de vergunning toegevoegd. De eigenaar van een recreatiewoning in de omgeving komt tegen de wijziging van de milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat er meer activiteiten plaatsvinden dan dat er op grond van de vergunning toegestaan zijn. De voorschriften om de geluidsoverlast terug te dringen zijn volgens hem onvoldoende. Hij zou nog steeds geluidsoverlast ondervinden. (zaaknummer 201012576/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Delfzijl van het bestemmingsplan 'Windpark Delfzijl Noord'. Het plan maakt een windpark mogelijk met maximaal twintig windturbines. Van deze twintig turbines worden er maximaal vijftien op de Schermdijk en maximaal vijf op de Pier van Oterdum geplaatst, in het havengebied van Delfzijl. Het park heeft een totale omvang van 60 - 65 MW. Naar verwachting kan jaarlijks ruim 185.000 MWh opgewekt worden. Van deze opbrengst kan het windpark jaarlijks 30.000 huishoudens van stroom voorzien. Chemiebedrijf Akzo Nobel is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. Het bedrijf is gevestigd in het industriegebied Oosterom. Volgens het bedrijf is de kans aanwezig dat een van de rotorbladen van de windturbines afbreekt. Hierdoor zou zijn chloorinstallatie geraakt kunnen worden waardoor de veiligheid in het gebied in het geding komt, aldus het bedrijf. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het chemiebedrijf de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201102155/2)

13.30 uur (Deze zaak stond eerder om 11.00 uur op de agenda)

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van de milieuvergunning voor een kartingbaan aan de Elzerdijk in Eefde. De vergunning heeft ook betrekking op een wasplaats, werkplaats, horeca, kinderspeelplaats, ongemotoriseerde kinderquadbaan, adventureparcours en een uitkijktoren van Karting Eefde. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 9 juni 2010 een eerdere uitspraak gedaan over de milieuvergunning. Die uitspraak met zaaknummer 200903089/1 is te vinden op deze site. De Raad van State oordeelde toen dat in de milieuvergunning onterecht geen voorschriften waren opgenomen over 'het beheren en beheersen van de geluidemissie' en bovendien geen actueel onderzoek naar bodemverontreiniging was voorgeschreven. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur alsnog een voorschrift over de bodemkwaliteit aan de vergunning toegevoegd. Dat is de wijziging waarover deze zaak gaat. De provincie had in januari 2010 al de ontbrekende geluidsvoorschriften aan de vergunning toegevoegd. De eigenaar van een recreatiewoning in de omgeving komt tegen de wijziging van de milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat er meer activiteiten plaatsvinden dan dat er op grond van de vergunning toegestaan zijn. De voorschriften om de geluidsoverlast terug te dringen zijn volgens hem onvoldoende. Hij zou nog steeds geluidsoverlast ondervinden. (zaaknummer 201012576/1)

14.30 uur

Zitting over het zogenoemde 'verzet' tegen een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarbij het beroep van de Werkgroep Arnhem Geen Asfaltcentrale 'kennelijk' niet-ontvankelijk is verklaard. De werkgroep had beroep ingesteld tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan Kleefse Waard - Koningspley Noord van de gemeente Arnhem. Dit plan heeft onder meer betrekking op het bestaande industriepark Kleefse Waard en het uiterwaardengebied Koningspley-Noord dat voor een deel in gebruik is als landbouwgebied. Het plan maakt het mogelijk om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen in het uiterwaardengebied door een dijktracé (langs de Nieuwe Havenweg en de Koningspley-Noord) aan te leggen. Verder kan het bestaande terrein Kleefse Waard worden geherstructureerd. De werkgroep gaat ervan uit dat het bestemmingsplan de bouw van een asfaltcentrale mogelijk maakt. De Raad van State heeft de bezwaren van de werkgroep tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland kennelijk niet-ontvankelijk verklaard omdat de werkgroep geen belanghebbende was bij het goedkeuringsbesluit en daartegen geen beroep kon instellen. Daarom is de zaak niet op een rechtszitting behandeld. De werkgroep is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de Raad van State in verzet. De zitting zal uitsluitend gaan over de vraag of de Raad van State het beroep van werkgroep zonder rechtszitting niet-ontvankelijk mocht verklaren. (zaaknummer 201007346/4)