Ingezonden persbericht



Persbericht
Datum 28 april 2011
Ons Kenmerk

EMBARGO TOT DONDERDAG 28/4/11 - 16.15
Molly gaat boren vanuit zuid voor Noord/Zuidlijn

Tunnels Noord/Zuidlijn Damrak geopend voor bezoek

De derde tunnelboormachine heet "Molly". Zo is zij vandaag gedoopt door Ambro Bakker, de deken van Amsterdam. De naam is bedacht door leerlingen van groep 6 van de Peetersschool in Amsterdam-Zuid. Tegelijkertijd zegende de deken het beeldje van St, Barbara, de beschermheilige van de tunnelboorders, dat door één van de boorders van aannemer Saturn in een speciaal kapelletje aan het begin van de tunnel is geplaatst. De boorders hechten sterk aan deze traditie die voortkomt uit de mijnbouw.

Eerste krassen
Molly zal rond 9 mei haar eerste krassen op het beton van de startschachtwand aan het Scheldeplein zetten en beginnen met het boren van de westelijke tunnelbuis richting toekomstig station Ceintuurbaan onder de Ferdinand Bolstraat. Naar verwachting komt zij daar in augustus aan, waarna ze door het station wordt getransporteerd in een speciale constructie. Als ze in het najaar verder boort richting Vijzelgracht, zal ook haar zusje, de vierde en laatste tunnelboormachine van de Noord/Zuidlijn, worden ingezegend en starten met het boren van de oostelijke tunnelbuis. Als alles volgens planning verloopt zijn de zusjes eind 2012 bij het Rokin en is het boren klaar.

Bezoek aan de tunnel onder het Damrak
Wie een keer wil zien hoe zo'n tunnel er in het echt uitziet, kan vanaf 2 mei deelnemen aan een rondleiding op 20 meter diepte. Na een afdaling van 120 treden in de voormalige startschacht aan het Damrak, kunnen belangstellenden dan onder begeleiding van een gids tot ongeveer onder de Bijenkorf de tunnels inwandelen die vorig jaar zijn gegraven door Gravin en Noortje, de voorgangsters van Molly. te voren reserveren is verplicht. Data en tijden informatie op www.noordzuidlijn.nl Reserveren kan ook per mail: stationsplein7@nzl.amsterdam.nl of telefoon 020-3445070

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht