Ingezonden persbericht


Persbericht

VASTNED RETAIL VERWELKOMT ZARA OP DE DRUKSTE STRAAT VAN ISTANBUL

161 Istiklal Caddesi, Istanbul

Pan-Europees winkelvastgoedfonds VastNed Retail verwelkomt de Spaanse modereus Zara op 161 Istiklal Caddesi in Istanbul.
De partijen hebben een huurcontract van 15 jaar getekend. Het pand, dat half november vorig jaar verworven werd van Yapi Kredi Bank, zal verbouwd worden tot 100% winkelvastgoed. Momenteel bestaat ongeveer de helft van de verhuurbare oppervlakte uit kantoorruimte. Na de verbouwing zal het bestaan uit vijf verdiepingen winkelruimte van topkwaliteit met plafonds van vijf meter hoog en een 20 meter brede gevel. De huidige indeling zal worden gewijzigd, waarmee 3000 vierkante meter bruto verhuurbare winkelruimte wordt gecreëerd met een zeer ruimtelijke sfeer. De totale jaarlijkse huuropbrengst is ¤ 2,3 miljoen. De verbouwing zal volgende maand beginnen en zal naar verwachting vóór maart 2012 voltooid zijn. Ingenieursbureau Grontmij zal VastNed Retail adviseren over de verbouwing en verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Zara, het belangrijkste merk van het Spaanse Inditex, heeft wereldwijd 1600 winkels. Istiklal Caddesi 161 wordt haar 28ste winkel in Turkije en haar vierde binnenstadswinkel in Istanbul. Toonaangevende moderetailers zoals Inditex zijn belangrijk als huurders voor VastNed Retail aangezien de huren op de lange termijn afhankelijk zijn van de locatie en het succes van de winkelier. Met inbegrip van dit pand huurt Inditex nu 24 panden van VastNed Retail in haar verschillende kernlanden.
Bora Karli, VastNed Retail's landenmanager Turkije: 'Deze verhuring is precies in lijn met onze strategie, die erop gericht is winkelruimte van topkwaliteit te verhuren aan succesvolle winkeliers. Er bestaat sterke behoefte onder nationale en internationale winkeliers aan grote winkeloppervlaktes aan de Istiklal Caddesi en andere sterke winkelgebieden in Istanbul. Wij zijn trots dat wij Zara kunnen verwelkomen op de drukste straat van de stad.' Taco de Groot, Chief Investment Officer van VastNed Retail: 'Ons Turkse landenteam heeft fantastisch werk geleverd met dit langjarige huurcontract met een robuuste en succesvolle huurder. Dit bevestigt onze verwachtingen voor de vastgoedmarkt in Istanbul. De transactie is onderdeel van ons strategische plan om het aandeel van binnenstadswinkels in onze portefeuille te verhogen van de huidige 55% naar 65%, naast beleggingen in winkelcentra en perifere detailhandelslocaties. De moeilijke situatie in de winkelvastgoedmarkt van de afgelopen jaren heeft de kwaliteit en houdbaarheid van de kasstromen van high street shops als beleggingscategorie aangetoond. Deze baanbrekende huurovereenkomst met Zara is reden voor ons om verder te werken aan onze doelstelling de portefeuille in Istanbul uit te breiden tot tenminste ¤ 200 miljoen oftewel 10% van de totale vastgoedportefeuille.

Rotterdam, 29 april 2011