Gemeente Lochem


Opening Fiets- en Wandelroute in Stroomgebied Dortherbeek

Op 29 april 2011 wordt de "Fietsroute Dortherbeek" geopend. Deze route is ongeveer 53 km en verbindt de dorpen Laren en Markelo. Fietsers rijden langs een zevental agrarische bedrijven waar zij een kijkje kunnen nemen. Tegelijkertijd wordt ook de wandelroute "Rondje Exel" geopend. Deze wandeling is ongeveer 17 km en gaat rondom Exel over de landgoederen Verwolde en Ampsen en door het Exelse en Ampsense Broek.

Genieten van een gevarieerd landschap
De fietser of wandelaar kan genieten van het gevarieerde landschap waarin de Dortherbeek een belangrijke functie heeft. Een deel van dit gebied is aangewezen als Nationaal Landschap De Graafschap. Via de bewegwijzerde routes kunnen fietsers en wandelaars het gebied op een andere wijze beleven. Informatie van beide routes is opgenomen in een brochure. De routes zijn te volgen via een smartphone.

Dit project krijgt een financiële bijdrage van onder andere de provincie Gelderland en de gemeente Lochem.

Rustpunt
Bij Kaasboerderij Pasop is een rustpunt ingebouwd waar fietsers en wandelaars kunnen uitrusten en genieten van zelfgemaakte melkproducten en/of lokale gerechten. Wie wil kan hier een DVD bekijken over het Stroomgebied Dortherbeek en de deelnemende bedrijven.

In kader
Feestelijke opening
Iedereen is welkom op de feestelijke opening van beide routes op 29 april. De opening vindt plaats bij Café Restaurant "De Exelse Molen". Voor deze gelegenheid is ook de Riool Water ZuiveringsInstallatie (RWZI) open voor bezichtiging.

Het programma:
Vanaf 10.30 uur: Ontvangst.
11.00 uur: Opening door Henk Braakman, voorzitter projectgroep Dortherbeek 11.20 uur: Officiële opening door wethouder J. Kottelenberg Aanbieden van de informatieboekjes fiets- en wandelroute aan de voorzitter van BEO. 13.00 uur: Start informele gedeelte voor belangstellenden, o.m. mogelijkheid tot bezichtigen van bedrijven in de routes en RWZI aan de Schipbeek.

Na de middag kunt u de route fietsen of wandelen.