Gemeente Delfzijl


EMBARGO tot 29 april 2011, 08.30 uur.

INFORMATIE

21-04-2011

Koninklijke Onderscheidingen

Op vrijdag 29 april a.s., vanaf 08.30 uur zal de burgemeester van de gemeente Delfzijl, de heer E.A. Groot een 8-tal onderscheidingen uitreiken aan onderstaande personen, allen woonachtig binnen de gemeente Delfzijl. Zeven personen worden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau, één decorant ontvangt de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dhr. L.J. Oomkes
Dhr. Oomkes heeft jaren als elftalleider en grensrechter van de voetbalvereniging Wagenborger Boys op sportief gebied zijn sporen verdiend. Ook binnen de gereformeerde kerk heeft hij veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo is hij al jaren voorzitter van de vrijwilligersgroep van de geref. kerk in Wagenborgen die de inkopen en financiele administratie van Ons Centrum verzorgt, hij was 13 jaar lid van de commissie van Beheer van de kerk en 17 jaar penningmeester van de Rommelmarktcommissie. Dhr. Oomkes wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 08.30 uur
Plaats: Ons Centrum in Wagenborgen

Dhr. D. Eenkhoorn
Dhr. Eenkhoorn was in 1989 medeoprichter van "Op de Hoogte', de huis-aan-huiskrant van Wagenborgen. Sindsdien is hij met hart en ziel aan de krant verbonden als redacteur/ verslaggever van de krant en momenteel ook als voorzitter van het bestuur. De dorpskrant brengt het laatste nieuws, bijzonderheden en activiteiten bij de dorpsbewoners en vervult daarmee een belangrijke functie in het dorp. Dhr. Eenkhoorn wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 09.00 uur
Plaats: Klaver Vier in Wagenborgen

Dhr. U. de Boer
Dhr. de Boer is meer dan 30 jaar lid van de kerkenraad van de wijkgemeente West e.o. van de Protestantse Gemeente in Delfzijl geweest. Verder was hij medeoprichter en voorzitter van het Eemsmond Mannenkoor 'Cantate Domino' gedurende bijna 30 jaar, hij is nog steeds stadsgids t.b.v. het Stadsgidsenteam Appingedam en presentator en organisator van de jaarlijkse ouderenmiddag van de Stichting Oranje Comité Delfzijl. Daarnaast vindt hij ook nog tijd om diverse concerten te presenteren met opbrengsten voor goede doelen. De heer de Boer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 09.45 uur
Plaats: van Julsinghatehuis

Dhr. A. Engelsman
Dhr. Engelsman heeft naast zijn - aan zijn beroep gerelateerde activieteiten (dhr. Engelsman is directeur alemene en juridische zaken van Koninklijke Wagenborg Shipping BV ) - kans gezien tijd vrij te maken voor o.a.: de Raad van Toezicht van het Eemsmondcollege Appingedam (1990-1996), het voorzitterschap van het Ommelander College (1998-2002) en als gedelegeerd commissaris van de fa. Het Anker (Onderlinge redersverzekeringen). Met name de hoeveelheid functies binnen besturen (ook internationaal) zijn indrukwekkend. Genoemd worden: secretaris /penningmeester van de Prov. Vereniging van Noord-Nederlandse Scheepvaartkantoren te Groningen; bestuurslid, secretaris en vervolgens voorzitter van de Koninkijke Zeil- en Roeivereniging Neptunus te Delfzijl en voorzitter van de landelijke Vereniging van Werkgevers in de Handelsvaart te Rotterdam. Verder is hij director en voorzitter van de North of England Protecting & Idemnity Ass.Ltd te Newcastle; bestuurslid van de prov. Stichting Jonkeer Rhijnvis Feith te Groningen en vice-voorzitter van het landelijke Voorllichtingsbureau Shortsea Shipping te Hoogvliet. Lid van de Documentary Committee van de Int. organisatie BIMCO te Kopenhagen; plaatsvervangend bestuurslid van de Executive Committee van dezelfde organisatie en bestuurslid van het Scheepvaartmuseum te Groningen. Dhr. Engelsman wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Tijd: 10.15 uur
Plaats: kantoor Kon. Wagenborg te Delfzijl

Mevr. W. Visser-Elderman
Mevrouw Visser is vanaf 1995 lid van de Ouderraad van de OBS Brandaris; ze is ook al 16 jaar collectant voor het Prins Bernard Cultuurfonds en vrijwilliger bij Buurtvereniging Zandplatenbuurt. Ze werkt onder andere mee aan de zgn. wijkschouw, Interculturele Dag, de straatspeeldag, kinderbingo's en speurtochten binnen de wijk. Daarnaast is ze vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Delfzijl voor het organiseren en uitvoeren van de spelweek, playbackshow en diverse kinderactiviteiten en ze is actief tijdens de historische dagen van de borg Verhildersum. Sinds 2004 is ze collectant voor het Prinses Beatrixfonds en de Nederlandse Hartstichting en vanaf 2006 bestuurslid van het plaatselijk wijkplatform. Mevrouw Visser wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 11.00 uur
Plaats: Brede School Noord, Delfzijl
Mevr. H. Kuiper-Bos
Mevrouw Kuiper is 30 jaar vrijwilliger geweest van de Ver. voor Dorpsbelangen Biessum-Uitwierde, waarbij ze de pruimenmarkt en bloemschikavonden alsmede de kinderspeel- en knutseldag organiseerde. Verder was ze leidster en tevens penningmeester van de zondagschool van de Hervormde gemeente te Delfzijl Noord; was ze voorleesmoeder en knutselhulp op CBS de Zaaier en vanaf 1990 vrijwilliger en later penningmeester van de Hervormde Vrouwengroep te Delfzijl. In 1995 was ze zeer nauw betrokken bij de hulp aan de bemanning van het motorschip 'Stainless Commander' en vanaf 2007 is ze medewerker van de Stichting Hulpdienst 'de Strohalm te Delfzijl t.b.v. ouderen en hulpbehoevenden. Mevrouw Kuiper wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 11.30 uur
Plaats: de Boegschroef te Delfzijl

Dhr. K. Kuiper
Dhr. Kuiper was 10 jaar actief lid van het Nederlandse Rode Kruis, hij is vanaf 1974 tot heden sportmasseur t.b.v. diverse sportverenigingen (wielervereniging en voetbalverenigingen ) en al meer dan 35 jaar actief lid van de CNV Bedrijvenbond. Voor de Bedrijvenbond is hij secretaris van de bedrijfsledengroep geweest, was hij lid van de ondernemingsraad (NKF) en actief als delegatielid van de centrale ondernemingsraad. Bovendien was hij lid van de kadergroep metaal en elektro. Meer dan 10 jaar is hij diaken van de Hervormde gemeente Delfzijl-Centrum geweest; hij is nu nog steeds bijzonder actief als vrijwilliger van Tafeltje Dekje en voor de Loodskotter Eems verzorgde hij de knopen en tuigage. Ook bij 'De Strohalm' is hij, net als zijn echtgenote, vrijwilliger voor ouderen en hulpbehoevenden De heer Kuiper wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 11.30 uur
Plaats: de Boegschroef te Delfzijl

Mevr. H.A.G. Terpstra-Idsardi
Mevrouw Terpstra is vanaf 1976 tot heden actief lid, later voorzitter en bestuursvoorzitter van het NVVH Vrouwennetwerk, afdeling Delfzijl en gewestelijk bestuur (900 leden). Zij verzorgt contacten met andere vrouwenverenigingen en organiseert jaarlijks een grote manifestatie in Groningen. Daarnaast is ze 6 jaar diaken van de Ned. Hervormde Gemeente Delfzijl geweest; secretaris van het Groene Kruis afd. Delfzijl en meer dan 14 jaar vanuit de Stichting Welzijn en Dienstverlening in Delfzijl verzorger van kookcursussen voor heren. Mevrouw Terpstra is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijd: 12.00 uur
Plaats: De Boegschroef te Delfzijl



Gemeente Delfzijl