Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Lintjesregen 2011, Leeuwarden

EMBARGO TOT VRIJDAG 29 APRIL 2011, 12.00 UUR

Tijdens de Algemene Gelegenheid op vrijdag 29 april 2011 ontvangen de volgende personen uit de gemeente Leeuwarden een Koninklijke Onderscheiding. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Bernardus van Asperen
Geboren op 22 september 1948 te Leeuwarden Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Asperen is medeoprichter van de Leeuwarder Graham Lowlanders Pipes & Drums doedelzakband die 1971 is opgericht. Vanaf dat allereerste uur is hij als zeer accuraat penningmeester lid geweest van het bestuur.

Vanaf 1980 is de heer Van Asperen, met een enkele onderbreking, diaken geweest bij de protestantse wijkgemeente Adelaar - Regenboog in Leeuwarden. Hij ondersteunt daarbij leden van de kerk, veelal op financieel terrein. Ook helpt hij actief met het inzamelen van oud papier, waarvan de opbrengst bestemd is voor goede doelen. Van Asperen is van onschatbare waarde voor de kerkelijke gemeenschap, waarbij hij binnen de kerkgemeenschap zeer gewaardeerd wordt om de trouw en correctheid waarmee hij zijn taken uitvoert.

=======

Rindert Jan van Buren
Geboren op 7 oktober 1948 te Bolsward
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Rindert Jan van Buren is al meer dan 30 jaar actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Onder andere bij de Doopsgezinde gemeente, de Stichting Klaas Tiglerleen en de Stichting Minniste Help.

Ook zet hij zich zeer in voor wijkvereniging 'De Toekomst' in de Vosseparkwijk. Van Buren heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het wijkgebouw 'de Toekomst'. Hij was bestuurslid, voorzitter en penningmeester van de wijkvereniging. Op dit moment is de heer van Buren secretaris-penningmeester in het wijkpanel van de Vosseparkwijk.

=======

Huberdina Wilhelmina Maria van Meegdenburg - van Echteld Geboren 2 februari 1947 te Tiel
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van Meegdenburg zet zich al 35 jaar in als vrijwilliger in Leeuwarden, zowel beleidsmatig als in de uitvoering. Zij heeft altijd een vriendelijk woord of een luisterend oor voor mensen die zorg en aandacht nodig hebben.

Mevrouw Van Meegdenburg stond in 1976 mede aan de wieg van de succesvolle Speel-O-Theek, die speelgoed toegankelijk maakte voor kinderen uit alle lagen van de bevolking. Vanaf 1980 is zij actief voor de Unie van Vrijwilligers in Leeuwarden. Dat werk varieert van het bemensen van het ziekenhuiswinkeltje, het coördineren van Tafeltje-Dekje tot bestuurswerk. Zo was zij voorzitter van de Leeuwarder Vrouwenraad Tot Opbouw. Momenteel is zij gastvrouw op de afdeling Oncologie van het Medisch Centrum Leeuwarden. Daarnaast zamelt mevrouw Van Meegdenburg al vele jaren geld in voor verschillende goede doelen.

=======

Cornelis de Groot
Geboren op 3 april te Barradeel
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Cornelis de Groot is actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Tot op de dag van vandaag is hij lid van de Vogelwacht Jelsum, Cornjum en Britsum en het Leeuwarder Shantykoor, Bestuurslid van de Sport Ontspannings Vereniging Leeuwarden, tribunebouwer KNKB (kaatsen). Verder was hij jeugdleider Blauw Wit '34, en bestuurslid van personeelsvereniging Noordned.

Door zijn gedrevenheid en prettige werkwijze is hij bij al die clubs een gewaardeerde en graag geziene vrijwilliger.

De heer De Groot heeft een belangrijke rol gespeeld bij het uitbrengen van een cd en een jubileumboek bij de Leeuwarder Shantykoor. Hij regelt verder alle optredens en vervoer bij het koor. Daarnaast heeft hij 33 jaar bestuurswerk verricht voor de Spoorweg Sport- en Ontspanningsvereniging Leeuwarden waar hij activiteiten organiseerde als: bedrijfsvoetbal, kaatsen, toneel, kinderactiviteiten en draaide hij mee in bardienst.

=======

Bouwe Wijbenga
Geboren op 29 april 1950 te Leeuwarden
Wonende te Goutum
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Bouwe Wijbenga maakt zich al sinds 1974 zeer verdienstelijk voor het verenigingsleven in Goutum. Hij is onder meer medeoprichter en voorzitter van het Goutumer Shanty- en balladkoor, met zo'n vijftig leden. Daarnaast is hij bestuurslid en ijsmeester van IJsclub Goutum. Bij winters weer is hij dagelijks op de ijsbaan te vinden. De heer Wijbenga heeft een scherp oog voor het belang van de gemeenschap en de leefkwaliteit in Goutum en omgeving.

=======

De heer Sjoerd Evert Wendelaar Bonga,
Geboren op 28 juli 1948 te Ferwerderadeel Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wendelaar Bonga was ruim 25 jaar bestuurslid en vicevoorzitter van de afdeling Fryslân van de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en elektrotechnische detailhandel, UNETO-VNI. Hierbij onderhield hij namens de branche intensieve contacten met het hele netwerk binnen de regio.

De heer Bonga heeft zich zeer ingespannen voor de branche en de vereniging in het algemeen en in het bijzonder voor beleidsmatige vraagstukken van maatschappelijke aard samenhangend met onder meer duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hij was daarnaast gedurende zestien jaar diaken en ouderling. Plichtsgetrouw, vreugdevol en met volle inzet oefende hij zijn taken uit. Zijn grote pastorale betrokkenheid en organisatorische vermogen vielen hierbij op.

=======

Wieger Henk Visser
Geboren op 17 maart 1946 te Leeuwarden
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wieger Visser heeft een lange staat van dienst als vrijwilliger binnen de protestantse gemeente (PKN) in Leeuwarden. Hij was sinds 1983 actief lid van de Opstandingskerk die halverwege de jaren '90 is gesloten. Zo was hij onder andere ouderling, kerkvoogd en kerkdiaken van deze gemeente. Als lid van de kerkenraad had hij een actieve rol in de beleidsvoering.

In 1995 is de heer Visser lid geworden van de toen nog hervormde Grote of Jacobijnerkerk in het centrum van Leeuwarden. Hier heeft hij diverse functies uitgevoerd, zoals hulpkoster, kerkrentmeester en kerkdiaken.

Daarnaast is hij ook maatschappelijk actief geweest. Van 1980 tot 1990 is hij bestuurslid geweest van Soli Brass. Hier was hij onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van uitvoeringen en concerten.

De heer Visser is een liefhebber van cactussen en vetplanten. Sinds 2000 is hij lid van Succulenta Fryslân. Zo levert hij onder meer bijdragen aan maandelijkse bijeenkomsten, is hij betrokken bij de organisatie van excursies en werkt hij mee aan de realisatie van het clubblad De Groeiprikkel.

=======

Sieds Rienks
Geboren op 8 maart 1959 te Vlaardingen
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Rienks is jarenlang vrijwilliger bij LKC Sonneborgh. Toen hij in 1997 als voorzitter aantrad, had de kaatsclub het financieel zwaar en zat het ledental onder de 250 leden. Onder leiding van Rienks werd LKC Sonneborgh weer op de kaart gezet in Leeuwarden en daarbuiten. Hij richtte als eerste in de kaatswereld een commercieel platform op, waardoor de kaatsclub inkomsten kon genereren en de financiën op orde kon stellen. Onder zijn hoede werden de juiste mensen bij elkaar gezocht, jeugdtrainers aangetrokken en activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Daardoor schoot de belangstelling voor ledenwedstrijden, de Rengersdag en de Oldehovepartij omhoog. In zijn rol als voorzitter had hij een scherp ook voor alle vrijwilligers van de LKS. Deze mensen kregen een prominente plaats tijdens het 100-jarige jubileumfeest dat in 2002 werd gevierd. Dank zij de inzet van de heer Rienk is de club vitaler dan ooit.

Rienks wordt omschreven als een persoon die vaak recht door zee is, maar ook bereid is om te luisteren en in staat om te coachen. Voorbeeld daarvan is zijn mentorschap bij het Mentor Programma Friesland. Sinds 2007 zet hij daar zijn kennis en netwerk in om mensen te helpen in hun zoektocht naar een goede sociale omgeving, studie of beroep.

Als bestuurslid van de Commerciële Club Zuid Friesland (van 2003 tot 2007) heeft Rienks zich ingespannen voor verjonging van het ondernemersbestand. In de Stichting Debuut, een stichting ter bevordering van het lokaal en regionaal ondernemerschap, heeft hij zich juist ingezet om het zelfstandig ondernemerschap van oudere werkzoekenden te bevorderen.

=======

Jan Albertus De Boer
Geboren op 16 februari 1947 te Leeuwarden Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer De Boer is al jaren lang zeer actief voor de Leeuwarder Roeivereniging Wetterwille. In 1985 was hij één van de initiatiefnemers voor de Elfsteden Roeimarathon. De Elfsteden Roeimarathon is de oudste en tevens langste marathon van roeiend Nederland en is, mede dankzij de inzet van de heer De Boer, uitgegroeid tot een groot evenement met jaarlijks ruim 1.000 deelnemers uit binnen- en buitenland.

De heer De Boer is hiernaast een actief en betrokken lid van de Frisia Loge van de Independant Odd Fellows. Hij draagt al 30 jaar bij aan het vertalen van het gedachtengoed van de Odd Fellows naar concrete activiteiten. Activiteiten die bijdragen aan de verbetering van onderlinge verhoudingen en een grotere verdraagzaamheid in onze samenleving.

Naast deze activiteiten is de heer De Boer ook al jaren een trouwe bloeddonor. Hij heeft inmiddels 253 bloeddonaties op zijn naam staan en draagt daarmee belangeloos bij aan een goede bloedvoorziening in Nederland.

=======

Johann Herman George de Jong
Geboren op 2 mei 1936 in Leeuwarden
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer de Jong is al meer dan 60 jaar lid van L.A.C. Frisia. Al vele jaren toont hij zich een enthousiast, toegewijd en gerespecteerd vrijwilliger bij verschillende organisaties. De heer De Jong geeft sinds 2003 voetbaltraining aan een grote groep zestigplussers. In 2008 is hij begonnen met het coördineren van de voetbal voor 45-plussers. Daarnaast is hij in het bezit van een massagediploma. Hij heeft zijn kennis en kunde al vele malen ingezet, waaronder bij de Elfstedentochten en de Nijmeegse Vierdaagse. Naast voetbal houdt hij zich ook bezig met muziek. In 1998 is hij aangetreden als bassist bij Salonorkest Sinnema. Mede dankzij de heer de Jong kon het orkest in 2003 haar 85- jarig jubileum op feestelijke wijze vieren.

=======

Tiny Kingma - Buist
Geboren op 8 maart 1952 te Oldehove
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Tiny Kingma is al jarenlang op meerdere fronten actief als vrijwilligster in Leeuwarden, onder meer in de verzorgingscentra Parkhove en Abbinghahiem. Zij zet zich daar met veel enthousiasme in voor de medemens. Daarnaast gaat zij, ook al jarenlang, iedere maandagmiddag met kinderen van basisschool 't Twaluk naar het zwembad. Ook is zij actief in de Gereformeerde Kerk in Leeuwarden. Ze bezoekt kerkleden voor wie het niet meer mogelijk is om de kerk zelf te bezoeken. Mevrouw Kingma is daarnaast een paar uur per week gastvrouw in Medisch Centrum Leeuwarden. Ook heeft zij zes jaar lang mantelzorg geboden aan familieleden.

=======

Gees Jorna - Van der Land
Geboren 20 februari 1930 te Huizum (Leeuwarden) Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Jorna - Van der land zet zich sinds 1963 in als vrijwilliger in Leeuwarden, Friesland en rest van Nederland. Ruim 30 jaar hiervan als bestuurslid, scheidsrechter, docente, vrijwilligster van atletiekvereniging Lionitas uit Leeuwarden. Namens deze vereniging heeft zij ook mede de Foekje Dillema memorial georganiseerd (2008) ter nagedachtenis aan haar overleden clubgenoot en vriendin. Mevrouw Jorna heeft aan de wieg gestaan van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden Friesland (LOC). Als bestuurslid (sinds 1996) van de Landelijke Organisatie Bewoners Bejaardenhuizen Friesland heeft zij de overgang naar de landelijke organisatie begeleid. En ook nu nog, op de leeftijd van 81 jaar, zit zij nog in de Cliëntenraad van Wijkzorgcentrum Swettehiem.

Naast bovenstaande activiteiten heeft mevrouw Jorna nog aan diverse evenementen en festiviteiten meegewerkt, zoals het aankleden en schminken van Sinterklaas en Pieten, lady-speaker bij modeshows, vrijwilligster bij bridgen en visagiste voor optreden Leeuwarder omroep.

Voor de redactie,