KNHS

Gerco Schröder in glansrol tijdens wereldbeker finale 29 april 2011
Gerco Schroder - New Orleans

LEIPZIG (KNHS) - Na een schitterende vierde plaats in de openingswedstrijd op donderdag realiseerde Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans een voortreffelijke derde positie in het tweede onderdeel van deze mondiale indoor wereldkampioenschappen Leipzig, waardoor hij met slechts één punt achterstand op de leiders in het klassement, de Duitsers Christian Ahlmann en Marco Kutscher, nog alle mogelijkheden heeft om op zondag de wereldbeker finale in zijn voordeel te beslissen. De Canadees Eric Lamaze schreef met Hickstead deze tweede kwalificatiewedstrijd op zijn naam. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) noteerde met BMC Van Grunsven Simon twee springfouten, maar houdt een top tien klassering in de eindstand in het vizier, want hij staat nu op een elfde plek ik het tussenklassement.

Harrie Smolders (Hooge Mierde), die met twee springfouten het parcours verliet was toch tevreden. "Men moet niet vergeten dat dit paard Regina Z pas vorig jaar in Leipzig zijn eerste 1.40 m. wedstrijd liep. Dat houdt in dat Zij nog wat ervaring mist, maar het gevoel is heel goed en ik heb dan ook heel veel vertrouwen in dit paard als ik naar de toekomst kijk", aldus Smolders, die deze tweede wedstrijd niet alleen een technisch lastige proef vond, maar door het gebruik van vele kleuren ook nog eens voor de paarden optisch lastig.

Jeroen Dubbeldam noteerde met BMC Van Grunsven Simon op de tweede hindernis van de driesprong een fout. "Daar had ik geen rekening mee gehouden en ik ging toen het tempo opvoeren, om op die wijze de snelste vierfouter te worden, waardoor ik me in de top tien van het klassement zou weten te handhaven. Met dit paard moet ik uiterst voorzichtig zijn, want hij wil nog wel eens hectisch worden als ik meer tempo vraag, en daardoor ontstond ook de tweede springfout. Daardoor ben ik nu de snelste met acht strafpunten. Aan de andere kant werk ik vol vertrouwen naar de finalewedstrijd op zondag door, want Simon bleef goed springen en voelt safe aan", aldus Dubbeldam, die ook de barrageritten vanaf de zijlijn volgde. "Als ik kijk naar de top drie in het klassement dan geef ik op dit moment Gerco een goede kans deze finale winnend af te sluiten. New Orleans sprong zeer goed, terwijl de paarden Taloubet Z en Cash een iets vermoeide indruk op mij maakten".

Gerco Schroder bleef uiterst flegmatiek. "Ik had Eric Lamaze zien rijden en wist dat ik die tijd nooit zou kunnen verbeteren. Daarom besloot ik mijn eigen rondje te rijden en dat pakte goed uit. Ik ben dus uiterst tevreden door nu na twee wedstrijden de derde plek in de tussenstand in te nemen, met een één punt achterstand op de beide leiders in het klassement. Ik heb nog alle kans!", aldus een optimistische Schröder, die na de kwalificatiewedstrijden 19de stond in de West-Europese League en in de finale van start kon gaan omdat Michael Whitaker afzag van deelname aan deze finale.

De tweede wedstrijd, die voor redelijk goed bezette tribunes werd verreden, was zwaar, waardoor slechts zeven van de veertig starters foutloos beleven. De Amerikaan McLain Ward was met de schimmel Antares de eerste die een serieuze poging ondernam de wedstrijd te winnen. Hun tijd van 39.37 sec. was zeer snel, maar de schimmel, die over een iets lang middenstuk beschikt, noteerde op de laatste hindernis een springfout, omdat hij met de achterbenen de bovenste paal aftikte. De Canadees Eric Lamaze heeft met Hickstead een paard waarmee hij zeer snel kan zijn en dat was hij, alhoewel hij ruim een seconde langzamer was dan McLain Ward, maar hij bleef wel foutloos en verdiende met deze zege 25.300,-- euro en klom naar de vijfde plaats in het tussenklassement.
Gerco Schröder reed net als in de Speed and Handiness wedstrijd van donderdag nergens een meter te veel en Gerco leek op voorhand tevreden met een foutloze rit in een vlot tempo. Beide doelen werden gehaald, waardoor de ruiter uit Tubbergen in de wedstrijd als derde eindigde en nu ook de derde plek inneemt in het tussenklassement. Christian Ahlmann leek met Taloubet Z de tactiek van Schröder te volgen, maar versnelde halverwege het parcours, waardoor hij uiteindelijk slechts 0.18 sec. langzamer bleek te zijn dan Lamaze en daarmee tweede werd hij heeft nu samen met Marco Kutscher gezeten op Cash de leiding in het tussenklassment in handen. Kutscher ondernam met Cash een serieuze aanval op de leidende tijd van Lamaze, maar ook zij moesten een springfout accepteren, waardoor zij in de wedstrijd als zesde eindigden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.engarde.de

Uitslag Rolex FEI World Cup, 2e kwalificatie (1.55m):


1) Eric Lamaze (USA) - Hickstead (Hamlet x Ekstein) - 0 / 0/ 40.68
2) Christian Alhamann (Dui) - Taloubet Z (Galoubet A x Polydor) - 0 / 0 / 40.86

3) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 0 / 0 / 44.77
20) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 8 / 70.18
22) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 8 / 74.10

Tussenstand finale World Cup, na 2 wedstrijden:


1) Christian Ahlmann - Taloubet Z - 0

1) Marco Kutscher - Cash - 0
3) Gerco Schröder - Eurocommerce New Orleans - 1 11) Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon - 11 26) Harrie Smolders - Regina Z - 23

Uitslag springen 1.45m:


1) Philippe Rozier (Fra) - Ideal de Roy - 65 p. / 44.97
2) Pius Schwizer (Zwi) - AD Dinzy - 65 p. / 48.08
3) Harrie Smolders - Exquis Powerfee (Fedor x Erdball) - 65 p. / 48.57

Foto Gerco Schröder met New Orleans door: www.melissen.net