Alternatieve mogelijkheid voor seizoensarbeid in Brabant


Brabant, 20110429 -- Agrarische bedrijven, voornamelijk telers van zacht fruit en boomkwekers maken reeds jarenlang gebruik van buitenlandse seizoenarbeiders uit voornamelijk Roemenië en Bulgarije.Door aanscherping van het beleid wordt dit zeer moeilijk tot onmogelijk gemaakt. Minister Kamp heeft het UWV opgedragen zeer terughoudend te zijn met het verstrekken van de vergunningen met als motivatie zoeken naar arbeidskrachten uit Nederland en uit andere EU Landen. Jop heeft kennis genomen van de dreigende problematiek. Daartoe is contact gelegd met ondernemers in binnen- en buitenland wat heeft geresulteerd in een uitstekend alternatief voor de arbeidskrachten.

Alternatief 

Een groep van Europese ondernemers is een samenwerking aangegaan om in staat te zijn om op zeer korte termijn een grote groep ervaren agrarische, gemotiveerde arbeidskrachten te mobiliseren die in Brabant aan de slag kunnen op de bedrijven die worden bedreigd door een gebrek aan capaciteit in de komende oogstperiode.

De betrokken partners realiseren zich heel goed dat de bedrijven die worden geconfronteerd met een zeer reëel gebrek aan arbeidskrachten gedurende een cruciale periode van het jaar het liefst zouden terugvallen op de oplossingen die de afgelopen jaren hebben gewerkt. echter, het ziet ernaar uit dat de politiek deze oplossingen niet langer zal tolereren met alle risico's van dien.

De groep Europese ondernemers heeft een degelijk plan om op zeer korte termijn, binnen de gestelde voorwaarden, volledig in overeenstemming met de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving en is in staat om de betreffende bedrijven te voorzien van gekwalificeerde medewerkers die goed gemotiveerd en betrouwbaar hun werkzaamheden kunnen verrichten.

Dit alternatieve plan zal worden voorgelegd om tot een contructieve oplossing voor de agrarische bedrijven in de regio te komen.





Just Ordinary People