Ingezonden persbericht


Tentoonstelling Romeins Glas

vanaf voorjaar 2011 Thermenmuseum Heerlen

Vanaf 29 april tot en met 28 augustus 2011, vindt in het Thermenmuseum in Heerlen de bijzondere tentoonstelling "Geleend glas, Romeins glas uit particulier bezit" plaats. Meer dan 270 speciale glazen objecten uit de Romeinse tijd zijn gelijktijdig te bewonderen. Nooit eerder zijn zoveel Romeinse glazen voorwerpen bij elkaar gebracht.

Unieke collectie
Behalve musea die Romeins glas in hun collectie hebben zijn er in Nederland een aantal particuliere collectioneurs. Deze private collecties zijn doorgaans niet toegankelijk voor publiek. Het Thermenmuseum brengt hier voor even verandering in. In de tentoonstelling zijn de mooiste stukken uit diverse privé collecties bij elkaar gebracht. Het zijn stuk voor stuk uitzonderlijke objecten die voor deze gelegenheid te bewonderen zijn in het Heerlense Thermenmuseum.

Topstukken.
Op zich is het bijzonder dat er nog Romeins glaswerk teruggevonden is. Glas is niet alleen een fragiel materiaal, maar de objecten zijn vaak al 2000 jaar oud! De verzameling die in het Thermenmuseum is bijeengebracht is dus op zich al bijzonder. Toch zijn er een aantal stukken die extra aandacht verdienen: een wit opaak amfoortje met een afbeelding van Ajax op het moment dat hij leiding geeft aan een vloot die op weg is naar Troje. Wereldwijd zijn er slechts acht stuks van een soortgelijk exemplaar bekend. Een ander topstuk is de schenkkan van de beroemde meester-glasblazer Ennion uit Sidon (in het huidige Libanon). Ennion had de gewoonte zijn producten te signeren met zijn naam. Slechts dertig andere creaties zijn van hem bekend. Voor de eerste keer tentoongesteld in Nederland ! Spectaculair is ook een kostbare drinkbeker met een mythologische voorstelling. De tentoonstelling is uniek en eenmalig en absoluut de moeite waard om te gaan bekijken, want het is geleend glas en iets dat geleend is moet weer een keer terug.

Thermenmuseum
Het Thermenmuseum Heerlen is gebouwd over de fundamenten van een Romeins badhuis (thermen), het enige dat in Nederland is gevonden. Het museum heeft een gevarieerde en ruime kerncollectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, gevonden in Heerlen en omgeving.

Openingstijden
Dinsdag tot en met vrijdag: 10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen: 12.00-17.00 uur
Gesloten: 1 januari, 24, 25 en 31 december en tijdens carnaval

Adres
Bezoekersadres:
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen